Lakáshitel folyósítás

A lakáshitelpiac a járvány ellenére is pörög

Lakáshitel folyósítás

A lakáshitelpiac a járvány ellenére is pörög

Vrazsovits Rita
2020-10-06 Frissítve: 2022-01-18
2020-10-06 Frissítve: 2022-01-18
10464461

Hiába a felpörgő koronavírus-járvány, a lakáshitel kihelyezés mértéke 2020 augusztusában meghaladta a tavaly augusztusi szintet. A hitelintézetek összesen 70 milliárd forintot folyósítottak lakáscélra, a kölcsönöket nagyrészt használt lakások vásárlására vették fel. Vannak ugyanakkor baljós jelek a jövőt illetően: a Bank360.hu saját adatai szerint az ügyfélérdeklődés szeptemberben valamelyest visszaesett. Mutatjuk a Magyar Nemzeti Bank szeptemberi folyósítási adatait.

 

Megközelítőleg 70 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitelt folyósítottak a bankok 2020 augusztusában a Magyar Nemzeti Bank szezonálisan igazított adatai szerint. Ez az érték 6 százalékkal magasabb, mint a júliusi érték és közel 8 százalékkal haladja meg a tavaly augusztusi szintet. Ez alapján elmondható, hogy a lakáspiac a fokozódó koronavírus-járvány ellenére nem torpant meg, továbbra is nagy az érdeklődés a lakáscélú kölcsönök iránt.

 

A felvett lakáshitelek legnagyobb részét, 72 százalékát használt lakás vásárlására fordították az ügyfelek, új építésű ingatlan vásárlására a teljes augusztusi volumen 11 százalékát, felújításra vagy korszerűsítésre pedig körülbelül a 4 százalékát költötték. A fennmaradó összeget építésre, bővítésre és egyéb célokra (például hitelkiváltásra) vették fel az igénylők.

 

A nem igazított adatokat tekintve némiképp eltérő képet kapunk, ez alapján júliushoz képest csökkent a folyósított lakáshitelek összege:

Lakáshitel folyósítás

 

A szabad felhasználású jelzáloghitel volumene valamelyest csökkent, ilyen hitelből mindössze 5,5 milliárd forintot folyósítottak a bankok, szemben a júliusi 7,31 milliárd forinttal.

 

Tartja magát az 5 százalék alatti átlagos THM

A háztartásoknak nyújtott forint alapú lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója a szerződéses összeggel súlyozva 4,33 százalék volt 2020. augusztusban, ami közel azonos értéket mutat a júliusival (4,31 százalék). Az átlagosnál akár jóval alacsonyabb hiteldíjmutatóval is találhatunk lakáshitelt, ebben a lakáshitel kalkulátor nyújt segítséget. 

 

Ha 10 millió forintot keresünk 20 éves futamidőre, akkor 3,25 százalékos THM-mel is vehetünk fel Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt a CIB Banktól - 56 435 forintos havi törlesztőrészlettel –  a teljes visszafizetendő összeg várhatóan 13 551 000 forint lesz. A K&H Bank is kínál kedvező lakáshitelt, a tízmilliós hitelösszeg 3,37 százalékos THM-mel már elérhető. A havi törlesztőrészlet az indulásnál 56 214 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig várhatóan 13 672 280 forint lesz. Az Erste Bank piaci lakáshitele is jó megoldás lehet ingatlanvásárláshoz: a THM 3,47 százalék, a havi törlesztőrészlet 57 279 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 13 815 480 forint. 

 

Nőtt az átlagos kamatperiódus hossza

Az MNB adatai szerint a júliusi 109,9 hónaphoz képest 111,9 hónapra nőtt az átlagos kamatperiódus hossza, ami arra utal, hogy az ügyfelek továbbra is a biztonságos, kiszámítható kamatozású lakáskölcsönöket részesítik előnyben. 

 

Szeptemberben csökkent az érdeklődés a lakáshitelek iránt

A Bank360.hu adatai szerint augusztushoz viszonyítva csökkent, tavaly szeptemberhez képest viszont nőtt az online ügyfélérdeklődés a lakáshitelek iránt. Kérdés, hogy az érdeklődők körében szeptemberben tapasztalt 9 százalékpontos visszaesés megmutatkozik-e majd a szeptemberi folyósítási adatokon.

Online ügyfélérdeklődés

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!