Lakáshitel folyósítás

A lakáshitelpiac a járvány ellenére is pörög

Vrazsovits Rita Vrazsovits Rita
2020.10.06.
Frissítve: 2020-11-16 Létrehozva: 2020-10-06
10464461

Hiába a felpörgő koronavírus-járvány, a lakáshitel kihelyezés mértéke 2020 augusztusában meghaladta a tavaly augusztusi szintet. A hitelintézetek összesen 70 milliárd forintot folyósítottak lakáscélra, a kölcsönöket nagyrészt használt lakások vásárlására vették fel. Vannak ugyanakkor baljós jelek a jövőt illetően: a Bank360.hu saját adatai szerint az ügyfélérdeklődés szeptemberben valamelyest visszaesett. Mutatjuk a Magyar Nemzeti Bank szeptemberi folyósítási adatait.

 

Megközelítőleg 70 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitelt folyósítottak a bankok 2020 augusztusában a Magyar Nemzeti Bank szezonálisan igazított adatai szerint. Ez az érték 6 százalékkal magasabb, mint a júliusi érték és közel 8 százalékkal haladja meg a tavaly augusztusi szintet. Ez alapján elmondható, hogy a lakáspiac a fokozódó koronavírus-járvány ellenére nem torpant meg, továbbra is nagy az érdeklődés a lakáscélú kölcsönök iránt.

 

A felvett lakáshitelek legnagyobb részét, 72 százalékát használt lakás vásárlására fordították az ügyfelek, új építésű ingatlan vásárlására a teljes augusztusi volumen 11 százalékát, felújításra vagy korszerűsítésre pedig körülbelül a 4 százalékát költötték. A fennmaradó összeget építésre, bővítésre és egyéb célokra (például hitelkiváltásra) vették fel az igénylők.

 

A nem igazított adatokat tekintve némiképp eltérő képet kapunk, ez alapján júliushoz képest csökkent a folyósított lakáshitelek összege:

Lakáshitel folyósítás

 

A szabad felhasználású jelzáloghitel volumene valamelyest csökkent, ilyen hitelből mindössze 5,5 milliárd forintot folyósítottak a bankok, szemben a júliusi 7,31 milliárd forinttal.

 

Tartja magát az 5 százalék alatti átlagos THM

A háztartásoknak nyújtott forint alapú lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója a szerződéses összeggel súlyozva 4,33 százalék volt 2020. augusztusban, ami közel azonos értéket mutat a júliusival (4,31 százalék). Az átlagosnál akár jóval alacsonyabb hiteldíjmutatóval is találhatunk lakáshitelt, ebben a lakáshitel kalkulátor nyújt segítséget. 

 

Ha 10 millió forintot keresünk 20 éves futamidőre, akkor 3,25 százalékos THM-mel is vehetünk fel Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt a CIB Banktól - 56 435 forintos havi törlesztőrészlettel –  a teljes visszafizetendő összeg várhatóan 13 551 000 forint lesz. A K&H Bank is kínál kedvező lakáshitelt, a tízmilliós hitelösszeg 3,37 százalékos THM-mel már elérhető. A havi törlesztőrészlet az indulásnál 56 214 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig várhatóan 13 672 280 forint lesz. Az Erste Bank piaci lakáshitele is jó megoldás lehet ingatlanvásárláshoz: a THM 3,47 százalék, a havi törlesztőrészlet 57 279 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 13 815 480 forint. 

 

Nőtt az átlagos kamatperiódus hossza

Az MNB adatai szerint a júliusi 109,9 hónaphoz képest 111,9 hónapra nőtt az átlagos kamatperiódus hossza, ami arra utal, hogy az ügyfelek továbbra is a biztonságos, kiszámítható kamatozású lakáskölcsönöket részesítik előnyben. 

 

Szeptemberben csökkent az érdeklődés a lakáshitelek iránt

A Bank360.hu adatai szerint augusztushoz viszonyítva csökkent, tavaly szeptemberhez képest viszont nőtt az online ügyfélérdeklődés a lakáshitelek iránt. Kérdés, hogy az érdeklődők körében szeptemberben tapasztalt 9 százalékpontos visszaesés megmutatkozik-e majd a szeptemberi folyósítási adatokon.

Online ügyfélérdeklődés

 

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!