Babaváró hitel statisztika

Babaváró kalkulációk: a többség egy gyerekkel tervez?

Babaváró hitel statisztika

Babaváró kalkulációk: a többség egy gyerekkel tervez?

Vrazsovits Rita
2019-07-19 Frissítve: 2022-01-18
2019-07-19 Frissítve: 2022-01-18
4208694

Az indulás óta megközelítőleg 13 ezer kalkulációt végeztek a Bank360 oldalán a babaváró hitel iránt érdeklődők. A kalkulációk alapján készítettünk egy részletes összefoglalót, melyben megmutatjuk, hogy a fiatal házaspárok hány gyermekkel számolnak  az igénylés után, mekkora az átlagos havi nettó jövedelmük, mennyi hitelt szeretnének igényelni és milyen hosszú futamidőre.

 

Hogy állnak az igénylések?

 

Július első két hetében a bankokhoz 2400 igénylés érkezett be. A hitelbírálatok jelenleg is folyamatban vannak, illetve vannak olyanok is, akik még a TB jogviszony igazolásra várnak. Az első nagy roham azonban lecsengeni látszik, hiszen az igénylést azoknak a pároknak volt fontos még ebben a hónapban beadni, akiknek hamarosan gyermekük születik. 

 

Megéri várni a terhességig az igényléssel

 

A Bank360 babaváró hitel kalkulátorával könnyen kiszámolható, hogy azok járnak a legjobban a babaváró támogatással, akik a várandósság idején adják be az igénylést. Egyrészt rögtön kérhetik a törlesztés szüneteltetését, másrészt, ha később születik még egy gyermekük, akár több százezer forintot is spórolhatnak. Mutatjuk, hogyan!

 

Tegyük fel, hogy a házaspár most megigényli a babaváró hitelt, de csak 5 évvel később, 2024 júliusában születik meg az első gyermekük - így még igénybe vehetik a kamatmentességet. A felfüggesztésig törlesztik a hitelt kamatmentesen, és folyamatosan csökken a tőketartozásuk, a szüneteltetéskor így 7 749 982 forint tartozásuk van még hátra. A szünet alatt megszületik a második gyermekük is, így az állam elengedi a tartozás 30 százalékát, 2 324 995 forintot. A teljes visszafizetendő összeg (a kezességvállalási díjjal együtt) 8 062 737 forintra csökken.

 

Nézzünk meg egy másik példát, de most úgy, hogy a pár akkor adja be az igénylést, amikor már babát várnak. Ebben az esetben az első három évben nem fizetnek semmit, hiszen szünetel a törlesztés. Tegyük fel, hogy a szüneteltetés alatt megérkezik a második baba is. Ebben az esetben a teljes, 10 millió forintos tőketartozás 30 százalékát engedi el az állam, ami 3 millió forint. A teljes visszafizetendő összeg pedig 7 314 549 forint lesz. Láthatjuk, hogy akár 700 000 forinttal több állami támogatáshoz juthatunk hozzá akkor, ha a megfelelő időben adjuk be a hiteligénylést.

 

A többség csak egy gyermekkel tervez az igényléskor

 

A Bank360.hu oldalon elvégzett kalkulációk egyik eredménye, hogy az érdeklődők 74 százaléka egy gyermekhez írta be a szülés várható időpontját, a másik két mezőt viszont szabadon hagyta. Két gyermekkel 18 százalék végezte el a kalkulációt, három gyermekkel pedig 8 százalék. 

 

Árnyalja a képet, hogy nem tudhatjuk biztosan, hogy a párnak hányadik gyermeke lesz az igényléstől számított első gyermek - ezt ugyanis nem veszi figyelembe a kalkulátor, hiszen a babaváró hitelnél csak a 2019. július 1. után született gyermekek számítanak. 

 

Sokan kalkuláltak gyermek nélkül is

 

Sok kalkuláció érkezett be hozzánk úgy is, hogy egyáltalán nem volt megadva a tervezett gyerekekhez tartozó mező. A kölcsönt a nevével ellentétben ugyanis akkor is igényelhetik a fiatal házasok, ha nem terveznek gyermeket. Ebben az esetben az első 5 évben kamatmentesen törleszthetik a hitelt, ezután viszont vissza kell fizetniük az addig igénybe vett kamattámogatást, és a hitelt kamattal együtt kell tovább törleszteniük. 

 

Ezzel együtt sem rossz ajánlat a babaváró hitel, hiszen a piacon nincs más szabad felhasználású személyi kölcsön, amit ennyire elnyújtott futamidővel tudnánk törleszteni.

 

200 ezer forint feletti átlagjövedelem

 

Mivel a hiteligénylésnél a bankok a házaspár együttes havi nettó igazolt jövedelmét veszik figyelembe, a kalkulációnál is ezzel volt érdemes számolni. A beérkező adatok alapján a havi nettó átlagjövedelem 269 000 forint, volt, de ennél számoltak az igénylők sokkal alacsonyabb és magasabb jövedelemmel is. A legalacsonyabb jövedelem, amivel számoltak a látogatók, 70 000 forint volt, a legmagasabb pedig 1 millió forint.

 

A kalkulálók 5 százalékának a havi nettó jövedelme nem éri el a minimálbért, ami jelenleg 99 085 forint. 20 százalék pedig havi nettó 150 000 forint alatt visz haza, ami szintén kizáró oknak számít több banknál is. 

 

A kalkulálók 50 százaléka 250 000 forint feletti fizetéssel számolt, amivel valószínűleg a legtöbb banknál sikerrel járhatnak az igénylésnél - feltéve, ha emellett nincs más hitelük, ami terhelné a jövedelmüket. 

 

Ahol nem terveztek gyerekkel, az átlag megadott nettó jövedelem 228 000 forint volt. 

 

Majdnem mindenki a 10 millió forintra hajt

 

Az átlagos hitelösszeg, amivel számoltak az érdeklődők, 9,1 millió forint volt. 10 millió forintos hitelösszeggel a kalkulációk 81 százaléka kezdődött.

 

A magas hitelösszeg hozza magával a futamidőt is, hiszen a havi törlesztőrészlet a kezességvállalási díjjal együtt nem haladhatja meg az 50 000 forintot. A kalkulátor egyébként ezt nem is engedi: ha valaki rövidebb futamidőt szeretne beállítani, akkor a kalkulátor jelez, hogy erre nincs lehetőség az 50 000 forintos határ miatt.

 

Az átlagos futamidő 18,6 év volt a kalkulációk alapján, az érdeklődők 82 százaléka számolt 20 éves futamidővel.

 

Minél több gyermek, annál több kedvezmény

 

A babaváró hitel legvonzóbb jellemzője, hogy egy házaspár minél több gyermeket vállal, annál több kedvezményt kap. Röviden:

 

  • első gyermek: kamatmentesség a futamidő végéig,

  • második gyermek: az állam elengedi a fennálló tartozás 30 százalékát,

  • harmadik gyermek: az állam elengedi a teljes fennálló tartozást.

 


Kalkulálj a babaváró hitel kalkulátorral, és nézd meg, hogy melyik banknál milyen feltételekkel veheted igénybe a babaváró támogatást.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!