Csok tetőtér beépítés

10 millió forint csok tetőtér beépítésre - minden részlet egy helyen

Csok tetőtér beépítés

10 millió forint csok tetőtér beépítésre - minden részlet egy helyen

Vrazsovits Rita
2020-10-28 Frissítve: 2022-01-18
2020-10-28 Frissítve: 2022-01-18
10609613

2021-ben több változás is érinti a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénylőket, ezek közül az egyik jelentős módosítás a tetőtér-beépítésre vonatkozik. Január elsejétől ugyanis akár 10 millió forint állami támogatás is igényelhető erre a célra, de nem minden élethelyzetben. Ezzel kapcsolatban foglaltunk össze minden fontos információt és a feltételeket. 

 

A gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a családi házak tetőterének beépítéséhez, új többgenerációs otthont létrehozva - így harangozta be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter 2020 októberében a csok bővítését. De mit is jelent pontosan a többgenerációs otthon, és hogyan kell beépíteni a tetőteret ahhoz, hogy az ingatlan megfeleljen a feltételeknek? Nézzük meg a részleteket!

 

Januártól több támogatás vehető igénybe

Január 1-jétől a tetőtér beépítésre bizonyos esetekben az új lakásokra felvehető támogatási összeg igényelhető, vagyis

  • egy gyermek után 600 ezer forint,
  • két gyermek után 2,6 millió forint,
  • három gyermek után pedig 10 millió forint a maximálisan igénybe vehető támogatási összeg.

 

Erre akkor van lehetőség, ha a család úgynevezett többgenerációs otthont hoz létre - vagyis ha ugyanabban az épületben egy család több generációja él egyszerre. Ennek a megvalósításához egy teljesen különálló lakrészt kell létrehozni, tetőtér beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel. Lényeges feltétel, hogy egy új, “kizárólagos használati joggal érintett, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező” lakás jöjjön létre, melynek a tulajdonosa a csok igénylő lehet. Egy ilyen lakás kialakítására vehető fel tehát a magasabb csok. 

 

A támogatás a tetőtér kialakítása mellett az új lakás megközelítéséhez szükséges lépcső költségeinek a finanszírozására is fordítható.

 

Milyennek kell lennie a tetőtéri lakásnak?

Az újonnan kialakított tetőtéri lakásra ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint bármelyik csokkal épített újépítésű ingatlanra, vagyis rendelkeznie kell

 

  • legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel - ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, főzésre alkalmas helyiséggel,
  • fürdővel és WC-vel,
  • közműves villamos energia szolgáltatással,
  • egyedi fűtési móddal,
  • közműves szennyvízelvezetéssel (ennek hiányában a szennyvíz kezelésére és tárolására alkalmas berendezéssel),
  • közműves ivóvíz-szolgáltatással (vagy ha a településen nincs közműves vízszolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút is elegendő). 
     

Nem minden élethelyzetben jár a 10 millió forint

Látható, hogy a felvehető támogatás összege a tetőtér beépítés célján múlik. Aki nem a fentiek szerint tervezi beépíteni a tetőteret, annak továbbra is a használt ingatlan bővítése után igényelhető csok összeg érhető el, vagyis

  • egy gyermek után 600 ezer forint,
  • két gyermek után 1,43 millió forint,
  • három gyermek után 2,2 millió forint,
  • négy gyermek után 2,75 millió forint. 

 

Ebben az esetben a tetőtér beépítése nem jár együtt az építmény térfogatnövelésével, illetve a munkálatok befejezése után nem jön létre új lakás sem. 


A csok igénylés feltételeiről itt olvashatsz további részleteket. 


 

Utoljára frissítve: 2021. január 9.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!