Lakásfelújítási támogatás

Szerződés, számla, költségek - ezekre érdemes figyelni a lakásfelújítási támogatásnál

Lakásfelújítási támogatás

Szerződés, számla, költségek - ezekre érdemes figyelni a lakásfelújítási támogatásnál

Veres Patrik
2021-03-03 Frissítve: 2023-10-26
2021-03-03 Frissítve: 2023-10-26
12822503

A lakásfelújítási támogatás múlhat azon, ha nem figyelünk oda néhány apró részletre. Nem mindegy,  hogy ki lesz a kivitelező és milyen számlákat adunk le. Megvizsgáltuk, hogy milyen figyelmetlenségek miatt bukhatjuk el a legfeljebb 3 millió forintos állami támogatást. 

 

Egy rosszul vagy éppen rossz kivitelező által kitöltött számla most tényleg milliókba kerülhet, ám nem csak ezeken bukhatjuk el a legfeljebb 3 millió forintos állami támogatást. Íme néhány nem teljesen egyértelmű részlet, amelyekre érdemes odafigyelni a kivitelező kiválasztásánál, a szerződésnél és a számlázásnál.

Akár 3 millió forint felújításra: 2021 januárjától igénybe vehető lakásfelújítási támogatással a 25 év alatti gyermeket nevelők újíthatnak fel meglévő ingatlant állami segítséggel. A költségek 50 százalékát, legfeljebb 3 millió forintot kaphatunk vissza támogatás formájában. A felújítási támogatás részleteit, és hogy jogosultak lehetünk-e a támogatásra, ezen az oldalon is ellenőrizhetjük.

Önmagában az, hogy igénylőként megfelelünk és a felújítási munkálat is a támogatott kategóriák közé tartozik, még nem garancia a támogatásra. Fontos, hogy ki a kivitelező, milyen szerződést kötünk vele és végül milyen számlákat nyújtunk be. Az ezzel kapcsolatos részleteket vizsgáljuk most meg.

 

Ki és hogyan számlázhat?

 

Csak olyan vállalkozó végezheti a felújítást, aki nem közeli hozzátartozó vagy élettárs. Az sem elfogadható, ha olyan kivitelező cég újít fel, ahol mi vagy közeli hozzátartozónk, élettársunk tulajdonos vagy alkalmazott. 

 

A felújításhoz szükséges dokumentációt szintén úgy kell összeállítani, hogy az elfogadható legyen a Magyar Államkincstárnak, ahová be kell nyújtanunk

 

A kivitelezővel kötött szerződésben például szerepelnie kell a felújítási munkálat pontos megnevezésének és az arra vonatkozó költségeknek is. Hogy pontosan hogyan érdemes a számlán feltüntetni a költségeket, érdemes a Magyar Államkincstár által biztosított mintát megnézni.

A számlával kapcsolatban is oda kell figyelnünk a részletekre: 2021. január 1. után kiállított számlát adhatunk le, külföldi számla pedig akkor fogadható el, ha a vállalkozó rendelkezik magyar adószámmal. 5 százalékos áfával kiállított számla nem fogadható el, és az sem, amelyet csokhoz már felhasználtuk

 

Hogyan oszlik meg a munkadíj és az anyagköltség?

 

Az egyik legnagyobb buktatója a felújítási projektnek, ha nem az előírásainak megfelelően számoljuk el az anyagköltséget és a munkadíjat. Fele-fele arányban igényelhetünk támogatást a munkadíj és az anyagköltség után, ha pedig az egyik tétel kisebb végösszegű, az alapján kaphatunk vissza pénzt.

Ahhoz, hogy könnyedén ki tudjuk számolni, a számláink alapján mekkora otthonfelújítási támogatás igénybevételére vagyunk jogosultak, az alábbi szabályt tartsuk észben: 

Ha a maximális 3 millió forintos állami támogatást szeretnénk kihasználni, legalább 6 millió forint legyen a felújítás teljes költsége. A munkadíj és az anyagköltség is érje el a  1,5 - 1,5 millió forintot. Ha a 6 milliós felújítás anyagköltsége vagy munkadíja nem éri el a másfél millió forintot, akkor biztosan nem kaphatjuk meg a maximális állami támogatást.

 

Ha nem pontosan 50-50 százalék a munkadíj és anyagköltség aránya, a kisebb részösszeget kell megduplázni, hogy megkapjuk a folyósítható támogatás összegét. Néhány példában mutatjuk be a számítást:

 

Fürdőszoba felújítása: anyagköltség 1 200 000 Ft, munkadíj: 0 Ft. Megszerezhető támogatás: 0 Ft

 

Egy család megvenné a fürdőszoba felújításához szükséges elemeket, például csempét, festéket, burkolatot és nyílászárókat 1,2 millió forintért. A munkát saját maguk végzik el kivitelező nélkül. Így viszont nem kaphatják meg a támogatást, mivel nem tudnak felmutatni vállalkozói szerződéssel és számlával igazolt munkadíjat.

 

Fordított helyzetben is elvesztik a támogatást, ha a felújításhoz szükséges anyag megvan számla nélkül és csak a szakember munkadíját szeretnénk fedezni a támogatásból.

 

Kocsibeálló: anyagköltség 3 000 000 Ft, munkadíj 900 000 Ft. Megszerezhető támogatás: 1 800 000 Ft

 

Egy kerti kocsibeálló felépítése támogatható cél. Az anyagokra 3 000 000 forintot költ a család, a kivitelező pedig 900 000 forintért végezné el a munkát. 

 

Az 50-50 százalékos anyagköltség - munkadíj megoszlás nem teljesül, így a folyósító a kisebb összértékű tételt, a munkadíjat veszi alapul: 900 000 forint lesz elszámolható anyagköltségből is, tehát összesen 1,8 millió forint támogatást kaphatunk. 

 

Tetőcsere: anyagköltség 4 000 000 Ft, munkadíj 1 500 000 Ft. Megszerezhető támogatás: 2 750 000 Ft

 

Nézzünk egy másik típusú problémát: a tetőt cserélnénk is szigetelnénk az otthonán, ehhez az anyagköltség 4 millió forint, a munkadíj pedig 1,5 millió forint lenne. Azt gondolhatnánk, hogy mindkét oldalon megvan a másfél milliós költség, így jár a 3 millió forint. De ne feledjük el, hogy a felújítás költségének 50 százalékát állja az állam. A költség pedig 5,5 millió forint, aminek fele 2 750 000 forint lesz. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!