Lakásfelújítási kölcsön

A lakásfelújítási hitelnél jobb nincs, csak gyorsabb

Lakásfelújítási kölcsön

A lakásfelújítási hitelnél jobb nincs, csak gyorsabb

Varga Zsombor
2021-04-01 Frissítve: 2022-01-25
2021-04-01 Frissítve: 2022-01-25
13276978

A lakásfelújítási támogatás már lassan három hónapja igényelhető, viszont továbbra is csak a felújítás után kaphatjuk meg az akár 3 milliós összeget a benyújtott számlák felére. A magas támogatási összeg elnyeréséhez sokan még hitelt is felvesznek, amiben segítséget nyújt a februártól elérhető kamattámogatott lakásfelújítási hitel.

 

Ugyanakkor a kedvezményes hitel felvétele akár hetekig elhúzódó értékbecsléssel is járhat, hiszen az otthonfelújítási hitel egy jelzáloghitel. Nincs viszont ilyen probléma az új Fogyasztóbarát Személyi Kölcsönnel, ami akár kétnapos online ügyintézés után is felvehető, emellett pedig kiemelkedően biztonságos. De mennyivel kerül többe?

 

A fogyasztóbarát hitel gyors, de a lakásfelújítási hitel olcsóbb

Bármi is történik, az otthonfelújítási hitelt 3 százalékos kamat mellett vehetjük fel, hiszen az államilag támogatott kölcsönök kamatát rendelet rögzíti. A Fogyasztóbarát Személyi Kölcsön ezzel szemben piaci alapú, így a bankok a felvett összeg és a futamidő szerint eltérő kamatszinteket kínálhatnak. De ha már felvettük a hitelt, a Fogyasztóbarát Kölcsön is kiszámíthatóvá válik, hiszen a minősített hiteltípus a teljes futamidő alatt fix kamat mellett fizethető vissza.

 

Ha a lakásfelújítási támogatás segítségével maximálisan elérhető 3 millió forintot meg szeretnénk kapni, és nem tudunk önerővel beszállni a munkálatokba, 6 millió forintos hitelt kell felvenni, így a Bank360 példaszámítása során ezzel az összeggel számoltunk. Emellett 5 éves futamidőt számoltunk mindkét hiteltípus esetében. Ezekkel a feltételekkel a Bank360 Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel kalkulátor alapján már 8,79 százalékos kamat mellett fel tudjuk venni a hitelt. De még ez a kamat is jóval magasabb, mint a 3 százalékos lakásfelújítási hitel kamata. A könnyebb és gyorsabb ügyintézésnek tehát ára van.

 

Így alakul a teljes költség

A Fogyasztóbarát Személyi Kölcsönnek nem csak a kamata magasabb, havonta is többet kell a törlesztésre fizetni. A törlesztőrészlet így havonta 123 940 forint, míg ugyanez a lakásfelújítási kölcsön esetén csak 107 812 forint. A különbség pedig a teljes visszafizetendő összeg esetében is megjelenik.

 

Vannak ugyanakkor olyan tényezők, amelyek mindkét hitel költségeit egyaránt csökkentik. A számlák beküldése után ugyanis, ha azok megfelelnek a feltételeknek, a teljes otthonfelújítási támogatási pénzre jogosultak vagyunk. Ebből az összegből kötelező előtörleszteni a hitelt a lakásfelújítási hitel esetében, de az a Fogyasztóbarát Személyi Kölcsönnél is sokat segít, ha előtörlesztésre használjuk a kapott támogatást. A példa során a hiteltörlesztés 10. hónapjában számoltunk előtörlesztéssel. Ez átlagosnak számít, hiszen egy éven belül mindenképpen be kell küldeni a számlákat.

 

Ha a 3 milliós támogatás előtörlesztését nem számoljuk bele a hitel költségeibe,  a Fogyasztóbarát Személyi Kölcsön teljes költsége 3 786 461 forint, a lakásfelújítási hitel esetén pedig csupán 3 257 241 forintot kell visszafizetni. Összesen több, mint 500 ezer forinttal drágább a Fogyasztóbarát Személyi Kölcsön, ez az ára a gyorsabb ügyintézésnek.

 

Ha hamarabb visszafizetjük, a különbség is csökken

Az 500 ezer forint feletti eltérés arra az esetre vonatkozik, amikor mindkét hitelnél maradunk az 5 éves futamidőnél az előtörlesztés után. Az előtörlesztés után ugyanis kisebb törlesztőrészletet kell fizetnünk. A Fogyasztóbarát Személyi Hitel esetén 50 941 forint a csökkentett havi összeg, a lakásfelújítási kölcsönnél pedig 43 582 forintot kell havonta fizetni.

 

Ha viszont módosítunk a szerződésen, a tartozásunkat akár hamarabb is törleszthetjük. Ilyenkor a korábbi törlesztőt kell továbbra is fizetnünk. Ez a változtatás az eredeti 5 éves futamidőt 3 év alá csökkenti. A Fogyasztóbarát hitelnél 29 hónap, a lakásfelújítási hitel esetén pedig 30 hónap az új, csökkentett futamidő. A csökkentett futamidővel a Fogyasztóbarát Személyi Hitel csak 3 520 066 forint teljes költséggel jár, míg a lakásfelújítási hitel esetén 3 176 928 forintot kell visszafizetnünk. Így már kevesebb, mint 350 ezer forintos hátránnyal vehetjük fel a Fogyasztóbarát Személyi Kölcsönt, de továbbra is igaz, hogy a könnyeben megkapott pénznek nagyobb a költsége.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!