Melyik lakasfelujitasi program a jobb

Napelem pályázat vagy Otthonfelújítási támogatás: melyik a jobb energetikai korszerűsítésre?

Melyik lakasfelujitasi program a jobb

Napelem pályázat vagy Otthonfelújítási támogatás: melyik a jobb energetikai korszerűsítésre?

Varga Zsombor
2021-12-02 Frissítve: 2023-10-30
2021-12-02 Frissítve: 2023-10-30
17473477

December 6-án indul a Napelem pályázat, amely átfogó energetikai korszerűsítésre ad lehetőséget. Az ingatlan tetejére telepíthető napelemes rendszerre 2,9 millió forintot, az ezen felül elvégzett fűtéskorszerűsítésre és a nyílászárók cseréjére összesen akár 11,3 millió forintot lehet kapni. A lehetőség kihasználására pályázatot kell beadni, ide azonban már fel kell tölteni a vállalkozóval megkötött előszerződést.

 

A Napelem pályázat bőkezűbb

A Napelem pályázat kiemelkedően magas összeget biztosít ezekre a korszerűsítési munkálatokra, és mivel a felújítási költség 100 százalékát állja, önerőt sem igényel. A pályázónak így akár egy forintot sem kell költenie, hiszen a számlákkal igazolt költségeket lehet egyből a kivitelező számlájára kérni. A napelemes program így kiugró lehetőséget kínál az elavult fűtési rendszerű lakások korszerűsítésére, és szociális célokat is megvalósít azzal, hogy a hátrányos helyzetű régiókban könnyebben érhető el.

 

Ez a lehetőség azonban nem mindenkinek érhető el. Nem lehet pályázni olyan ingatlannal, amely tulajdonosainak átlagos jövedelme túl magas, meghaladja az évi bruttó 4,85 millió forintot. Ezt az átlagos értéket ráadásul az eltartott tulajdonosok nélkül kell számolni, kiskorú tulajdonos esetén pedig egyáltalán nem is lehet pályázni.

A pályázat célja szigorúan arra irányul, hogy hazánk üvegházhatásúgáz-kibocsátása abszolút értékben is csökkenjen. Emiatt például nem vehető fel a támogatás fűtéskorszerűsítésre, ha az ajtók és ablakok több, mint fele megfelel a hatályos követelményeknek. Az egyes felújítási lépésekre pedig a maximális fajlagos költség forintra pontosan elő van írva, és olyan kiegészítő elvárások is felmerülhetnek, mint például az, hogy a földhőt használó hőszivattyú esetén három kivitelezőtől kell árajánlatot beszerezni, és csak a legalacsonyabb költségűvel lehet azt megvalósítani.

 


 

Az Otthonfelújítási támogatás jóval rugalmasabb

Az Otthonfelújítási támogatás esetén is megvalósítható a napelemes cél és fűtéskorszerűsítés, ebben az esetben viszont összesen 3 millió forint lehet a támogatás mértéke, amelyet csak a költségek felére, tehát a maximális összegnél 6 millió forintos felújítási értékre lehet igényelni.

 

Az alapvetően szélesebb körű felújítási program esetében napkollektor, napelemes rendszer telepítése és cseréje, illetve fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje is megvalósítható. Ebben az esetben az Államkincstárnál lehet jelentkezni, de a program 25 éven aluli gyermekhez kötött.

 

Az Otthonfelújítási Program keretében jóval kevesebb elvárást kell teljesíteni a felújítás során. Napelemes rendszer telepítése során mindössze egy különleges feltétel van: a maximális teljesítmény szempontjából értelmezett költség nem lehet magasabb bruttó 450 000 Ft/kWp-nél. Ilyen feltétel azonban a Napelemes pályázat esetén is megjelenik, de ezen felül az Otthonfelújítási támogatásra nem vonatkozik mindaz a technológiai szigorúság, ami a szűkebb célú Napelem pályázatra igen. A megkapható támogatás felét ugyanakkor el kell érnie mind az anyagköltségnek, mind a munkadíjnak.

A lakásfelújítási programban az utólagos finanszírozás önerőt, vagy hitelfelvételt tesz szükségessé, amely még akkor is kényelmetlenebb, ha egyébként a programhoz felvehető Otthonfelújítási Kölcsön kedvezményes 3 százalékos kamatú. Mindkét programban szükséges a számlák gyűjtése, az Otthonfelújítási támogatás esetén viszont a vállalkozót is a felújítónak kell megtalálni, azt nem lehet egy listából kiválasztani, mint a napelemes pályázat esetén.

 

Akinek lehetősége van, annak a Napelem pályázat jobban megéri

Összességében a Napelem pályázat annyival magasabb összeget kínál, hogy az ellensúlyozza a széleskörű adminisztrációs kötelezettségeket a program előtt és után. Így aki megfelel a kritériumoknak, annak mindenképp megéri a célzottabb Napelem pályázatot választani, mint a szélesebb körű Otthonfelújítási támogatást.

 

Lehetséges, hogy ez nem mindenhol lesz választás kérdése. Budapesten ugyanis számottevően kisebb a keret, mint a többi régióban, így elképzelhető, hogy a gyermekekre kapott pluszpont nélkül itt nem lehet majd elnyerni a pályázatot. A fővárosiaknak így nagyrészt az Otthonfelújítási támogatás maradhat. A vidéki régiókban, különösen a hátrányos helyzetű járásokban kapható pluszponttal viszont nagyobb eséllyel lehet indulni a Napelem pályázaton.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!