Lakásfelújítási támogatás

Mekkora ráfizetéssel jár, ha nem vehetem fel a lakásfelújítási támogatást?

Lakásfelújítási támogatás

Mekkora ráfizetéssel jár, ha nem vehetem fel a lakásfelújítási támogatást?

Varga Zsombor
2021-09-03 Frissítve: 2022-01-25
2021-09-03 Frissítve: 2022-01-25
15765007

Július 22-ig már 34,5 milliárd forint lakásfelújítási támogatást igényeltek a családok, ebből 17 milliárd forintot már folyósított is az államkincstár. Az utólagos finanszírozás miatt a munkálatok gördülékeny elvégzését a szintén állami támogatású, kedvezményes kamatok mellett felvehető lakásfelújítási hitel segíti.

 

A 6 millió forintos lakásfelújítási hitel csak az otthonfelújítási támogatás feltételeit teljesítve érhető el, vagyis a gyermektelenek mellett azok sem vehetik igénybe, akik a támogatási feltételeken kívül eső bővítést vagy felújítást akarnak létrehozni, például az őszi hűvösben kellemes beépített szaunát vagy elegáns borospincét. Jó hír azonban, hogy egy felújítási célú lakáshitel segítségével ezek is megvalósíthatóak, ráadásul nem is magas a kamatköltség mellett - bár a hárommillió forintos támogatással ebben az esetben persze nem lehet számolni. Cikkünkben bemutatjuk a lakás kicsinosításának lehetséges piaci forrásait.

A kamatköltség nem tér el jelentősen

A lakásfelújítási hitel kedvezményes 3 százalékos kamat mellett vehető igénybe, ami egyértelműen alatta marad a piaci hiteleknek - különösen a jegybanki kamatemelési ciklus mellett. De mennyire kedvezményes ez az államilag támogatott hitel? A Bank360 lakáshitel kalkulátora alapján nem is olyan jelentősen, hiszen még mindig lehetséges 3,92 százalékos thm-mel piaci lakáshitelt is kifogni 6 millió forint értékben. Az 5 éves futamidő alatt végig fix kamatokkal számoltunk, illetve a júniusi medián bér, 223 ezer forint érkeztetését is feltételeztük.

 

A lakásfelújítási hitelnek ugyanakkor van még egy nagy előnye a támogatás összegén kívül. A támogatást ugyanis kötelező előtörlesztésre használni, vagyis a megkapott 3 millió forint azonnal csökkenti a hiteltartozás összegét, így a kamatköltségeket is. A Bank360 a lakásfelújítási hitel felvételétől számított 10. hónapban számolt ezzel a csökkenő adóssággal.

Így összességében a lakásfelújítási hitel teljes költsége 3 257 241 forint, a piaci lakáshitelé 6 604 440 forint. A különbség elsőre tetemesnek tűnik, de ha a hárommillió forintos támogatással nem számolunk, 347 199 forintos különbség adódik. Ez persze nem csekély összeg, de egy hatmilliós felújítást kapunk cserébe, aminél ráadásul az állami támogatás további kötelezettségeit, a tételes elszámolást és az előre megszabott munkálatok körét is elfelejthetjük.

 

A szerződésmódosítás megint a támogatott hitelnek kedvez

Ennek ellenére lehet még kedvezőbb is a lakásfelújítási hitel, a kötelező előtörlesztés után ugyanis lehet szerződésmódosítást is választani. Ekkor nem az előbb már említett alapeset következik be, amikor az eredeti futamidő mellett, de jelentősen kisebb havi törlesztőt fizetve pörög tovább a hitel. Szerződésmódosítással ugyanis az eredeti törlesztőrészlet tovább fizetését is lehet választani, aminek segítségével jóval hamarabb véget ér a törlesztés, mindössze két év és 4 hónap a hitel teljes futamideje. Ebben az esetben összesen mindössze 3 176 928 forintot kell visszafizetni, ami a hárommilliós támogatást leszámítva is 418 486 forinttal kedvezőbb, mint a piaci lakáshitel esetében, aminél nemhogy a kivételes szerződésmódosítást, az adósság előtörlesztését sem tudjuk ilyen könnyen elérni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!