Lakásfelújítási támogatás nyári adatok

17 milliárd forint állami pénz otthonfelújításra: erre költötték az igénylők

Lakásfelújítási támogatás nyári adatok

17 milliárd forint állami pénz otthonfelújításra: erre költötték az igénylők

Vrazsovits Rita
2021-08-10 Frissítve: 2022-11-28
2021-08-10 Frissítve: 2022-11-28
15506749

A januári bevezetése óta az otthonfelújítási támogatásra már több mint 17 milliárd forintot folyósított a Magyar Államkincstár az igénylőknek - tudta meg a Bank360.hu a Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter hivatalától. Ez a májusban közölt 3 milliárd forinthoz képest 14 milliárd forinttal több, ami azt jelenti, hogy az első öt hónaphoz képest jelentősen megnőtt a kihelyezett támogatások összege.

 

2021. január 1-től 2021. július 22-ig több mint 34,5 milliárd forint összegben igényeltek otthonfelújítási támogatást a gyermekes családok, ennek pedig közel a felét, több mint 17 milliárd forintot pedig már folyósítottak is - derül ki a Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Bank360 szakértőinek adott válaszából.

 

Az átlagosan folyósított 1,6 millió forintos támogatással számolva már több mint 10 500 család kapta meg a támogatást. További 14 milliárd forinttal kapcsolatban még folyamatban van a döntés, az elutasítási arány pedig 2,5 százalékkal csökkent a májusi adatokhoz képest, 10 százalék körül van. 

 

A családok nem használják ki a teljes támogatási összeget 

 

Az igénybe vehető támogatási összeg legfeljebb 3 millió forint, ehhez minimum hatmillió forint értékben szükséges felújítást végezni. Az igénylők többsége eddig nem használta ki a teljes keretet, az államkincstár átlagosan 1,6 millió forint támogatást folyósít. Emlékeztetőül: a támogatás utófinanszírozású, ha viszont valakinek nem áll rendelkezésére megfelelő mennyiségű tőke, akkor egy kedvezményes, államilag támogatott hitel is felvehető a felújítás megfinaszírozásához.

 

A jogszabályi maximumnál alacsonyabb átlagos támogatási összeg mögött több ok is meghúzódhat. Nem szabad például kizárni, hogy egy nagyobb volumenű felújítás tovább tart, emiatt a magasabb összegű támogatási kérelmek lehet, hogy később érkeznek majd be az államkincstárhoz 

– közölte Vrazsovits Rita, a Bank360 elemzője. Hozzátette: a most vizsgált, január és július közepe közötti időszakban már 100 ezer forinttal magasabb volt az átlagosan folyósított támogatási összeg, mint a januártól májusig tartó időszakban.

 

Mire használják fel legtöbben a lakásfelújítási támogatást?

 

A legnagyobb összegben az ingatlanok belső tereit újították fel az állami támogatásból, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését vagy cseréjét, a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását, illetve a lámpák vagy világítótestek beépítését vagy cseréjét.

 

Emellett a napkollektorok, napelemes rendszerek telepítése vagy cseréje is a népszerű felújítási célok közé tartozik, illetve a tető cseréjére, felújítására vagy szigetelésére is sokan fordítják az összeget. Május óta változás is történt e téren: a napelemes rendszerek cseréjére kifizetett összeg megelőzte a tetővel kapcsolatos munkálatokra költött pénzösszeget.

 

A lakásbiztosítást is érdemes felülvizsgálni, ha kész a felújítás

 

A felújítási munkálatok végeztével, mindenképpen érdemes ellenőrizni a meglévő lakásbiztosítás feltételeit is - ha rendelkezünk ilyennel. A felújításnak köszönhetően ugyanis változhat az ingatlan értéke, de akár a szerkezete is, ami miatt elképzelhető, hogy másik lakásbiztosítást kell választani, továbbá a biztosítási összeg emelésére is szükség lehet.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!