Lakásfelújítási dokumentumok aláírása

5 tipp: erre figyelj oda, amikor benyújtod a lakásfelújítási papírokat

Lakásfelújítási dokumentumok aláírása

5 tipp: erre figyelj oda, amikor benyújtod a lakásfelújítási papírokat

Varga Zsombor
2021-05-14 Frissítve: 2022-12-14
2021-05-14 Frissítve: 2022-12-14
14255617

Egyre többen igénylik a lakásfelújítási támogatást, ami nem is meglepő, hiszen a program akár 3 millió forintos összegben segítheti otthonunk kicsinosítását. Nem árt azonban tisztában lenni a feltételekkel, hogy zökkenőmentes legyen a pénzhez jutás, ha már a munkálatok elkészültek. A felújítás végeztével már rendelkeznünk kell az alapanyagra és a munkadíjra vonatkozó számlákkal, de még nem végeztünk teljesen. Hátra van még a papírmunka, a dokumentumok és kérelmek benyújtása. Ebben segít a Bank360 öt lakásfelújítási támogatás tippje.

 

1.       Figyeljünk oda a határidőkre!

 Az otthonfelújítási támogatást 2022. december 31-ig lehet igényelni, jelenleg tehát nem ez a legfontosabb feltétele a pénzhez jutásnak. Ennek ellenére sem árt figyelni a naptárat, ugyanis a munkálatok végeztével nem várhatunk sokáig, az utolsó számla után még 60 nap van a támogatási kérelem hivatalos leadására. Szerencsére a lakásfelújítási hitelt igénylőknek sem kell már ennél jobban figyelni, a kölcsön felvételétől számított egyéves határidőt ugyanis már eltörölték.

 

 2.       Napelem esetén több dokumentumot kell benyújtani

Napelem telepítése, cseréje vagy bővítése esetén akár kettővel több mellékletet is be kell nyújtani. Egyrészt kötelező benyújtani az 5. számú nyilatkozatot, amiben a napelemes rendszert kivitelező vállalkozó kijelenti, hogy az összes anyagköltség és munkadíj összege nem haladja meg a rendszer maximális teljesítménye szempontjából a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget. Emellett, ha a napelemes rendszer nem lesz kész június 30-ig, akkor a 6. nyilatkozatot is szükséges leadni, ami alapján az elszámolás nem lehet szaldós. Nem csak a számlának kell meglennie, július 1. előtt a villamosenergia-szolgáltatóval is meg kell kötni a szerződést, ellenkező esetben az elszámolás nem lehet szaldós, és mindkét mellékletet be kell nyújtani.

 

Emlékeztetőül: az államkincstár honlapján található hat nyilatkozatból az elsőt minden igénylőnek be kell nyújtania, a további ötöt csak meghatározott esetekben. Be kell nyújtani mindezek mellett személyes iratok másolatát, a vállalkozói szerződéseket, a kapott számlákat, a számlaösszesítő táblázatot és átutalás esetén a kifizetés igazolását. A részletes lista a mindenki számára és a csak egyes kérelmezőknek kötelező dokumentumokról megtalálható az államkincstár Tájékoztatójának 6. oldalán.

 

3.       Falusi csoknál is plusz iratokat kell feltölteni

A falusi csok mellé felvehető a lakásfelújítási támogatás, de egy számlát nem használhatunk egyszerre két állami támogatási programra. Vagyis a falusi csok keretében benyújtott számlákat még egyszer nem lehet benyújtani. Ennek ellenére a korábban már a bank által elfogadott falusi csok költségvetést és a másik programhoz tartozó számlákat mellékelni kell, hogy az államkincstár is meggyőződhessen arról, hogy nem lett duplán elszámolva egy számla sem.

 

4.       Minden szükséges nyilatkozatot töltsünk fel!

Az államkincstár honlapján a második nyilatkozattól nem kötelező minden kérelmezőnek benyújtani a dokumentumokat, de ettől még be kell nyújtani, ha személyi körülményeink alapján ez szükséges. A második nyilatkozatot akkor kell benyújtani, ha házastársak kérik a támogatást. A harmadik nyilatkozat a nagykorú (de még nem 25 éves) gyermek hozzájárulása adatainak kezeléséhez. A negyedik nyilatkozatot pedig akkor szükséges kitölteni, ha a két szülő már külön él legalább egy-egy nevelt gyermekkel, de az egyik fél lemond jogosultságáról, így a másik maximális támogatási összegre pályázhat.

 

5.       Figyeljünk oda, mi van a lakcímkártyán!

A támogatás alapfeltétele, hogy az igénylő és gyermekei a felújított ingatlanban lakjanak legalább egy éve. Vagyis a dokumentumok benyújtása után a szülők és a gyermekek lakcímkártyáját is ellenőrzik, így egyértelműen nem elég, ha csupán tartózkodási helyként van megjelölve a felújított ingatlan bárkinél. A szabálytól csak kivételes esetekben lehetséges eltérni: várandósság, egy éven aluli gyermek vagy kevesebb, mint egy éve vásárolt lakás esetében. Ha mégsem stimmel az adminisztráció, sajnos nincs más megoldás, mint elhalasztani a felújítást, és egy évvel később kérni a támogatást.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!