Sietni kell a lakásfelújítással a támogatáshoz

Érdemes sietni: az év végéig meg kell lennie a lakásfelújításnak az állami támogatáshoz

Sietni kell a lakásfelújítással a támogatáshoz

Érdemes sietni: az év végéig meg kell lennie a lakásfelújításnak az állami támogatáshoz

Varga Zsombor
2022-04-05 Frissítve: 2022-04-14
2022-04-05 Frissítve: 2022-04-14
20480260

Az otthonfelújítási támogatást az év végéig lehet igényelni, vagyis december 31-ig mindenképp be kell nyújtani a munkálatok elvégzését igazoló számlákat az Államkincstárnak. A várható roham és a dokumentumok összegyűjtése miatt viszont érdemes minél hamarabb letudni a munkálatokat, hogy ne ezen csússzon el az akár 3 millió forintos támogatás megszerzése.

 

Az otthonfelújítási támogatás már több mint egy éve, 2021. január 1-től kínál több millió forintos segítséget a gyermeket nevelők számára, amit a felújítási összeg felére igényelhetnek. A program első évében 88 ezer otthon felújítását segítette elő a lakásfelújítási támogatás, ez azonban még csak a féltáv. A támogatási összeg korlátlan, így 2022. december 31-ig még elérhető a jogosultak számára.

 

Nem érdemes tovább halogatnia a munkálatok elkezdését annak, aki szeretne részt venni az akár 3 millió forintos támogatási lehetőségben. Bár a végdátum még nincs nagyon közel, a felújítási munkálatok hossza jelenleg kevésbé kiszámítható ahhoz, hogy a program utolsó féléve biztosan elegendő időt biztosítson a szigorú adminisztrációs követelményeket is figyelembe véve. Ráadásul sokaknak a most visszakapott szja is jó alapot adhat belevágni a programba, emellett az otthonfelújítási hitelre vonatkozó egyéves időkorlát sem jelent hátrányt.

 

A visszakapott szja is segíthet az előfinanszírozásban

Az otthonfelújítási támogatás igénylésében az jelent nehézséget, hogy az összeghez csak utólag, a munkálatok befejezését és kifizetését követően lehet hozzájutni. A programhoz mindenképp kell önerő, hiszen az összes költség felét lehet igénybe venni támogatásként, az utófinanszírozás miatt pedig mindenképp ki kell fizetni ennek a dupláját a kivitelezés során. A 3 milliós maximális összegnél ez akár 6 millió forint előzetes ráfordítást is igényelhet.

 

A gyermeket nevelők azonban február közepén visszakapták a tavalyi adójukat 809 ezer forintos összeghatárig. Ez jó lehetőséget biztosít az önfinanszírozáshoz, még ha nem is a teljes összegre. Az szja-visszatérítést kapók és az otthonfelújítási támogatásra jogosultak között jelentős az átfedés. Mindkettőt gyermeket nevelők vehetik igénybe. Az szja visszatérítést a 18 év alatti gyermek után családi adókedvezményre jogosultak kapták vagy kapják, az otthonfelújítási támogatást pedig a 25 éven aluli, azonos lakcímre bejelentett gyermek mellett lehet igénybe venni.

 

Az otthonfelújítási hitel miatt már nem kell jobban sietni

A finanszírozásban segítséget jelenthet még az erre a célra szolgáló lakásfelújítási hitel, amelyet akár 6 millió forintos összegben is fel lehet venni kedvező, 3 százalékos kamattal. Ráadásul most már nem jelent semmiféle korlátozást ez a finanszírozási mód. Kedvezményes hitel mellett ugyan egy éven belül be kell fejezni a kölcsön felvételétől számítva a teljes felújítási programot, de 2022 elejétől már egyébként sincs több idő a felújításra.

 

Korábban egyébként csupán a támogatásból felújítók egy kisebb része vehette fel az otthonfelújítási hitelt, 100 milliárd forint alatt alakult ugyanis tavaly a felújításra és korszerűsítésre felvett lakáscélú hitelek összege az MNB folyósítási adatai alapján. A Bank360 becslése szerint 70 milliárd forint körül lehetett ebből a kedvezményes otthonfelújítási hitelre folyósított összeg, a lakásfelújításra kifizetett támogatások viszont majdnem kétszer ennyit, a program keretében elköltött összes pénz pedig több mint háromszor ekkora összeget jelentettek. Az akár hatmilliós összeg átlagosan több mint kétharmadát más forrásból pótolhatták a felújítók. Néhány banknál például azt tapasztalták, hogy személyi kölcsönöket is vettek fel a lakásfelújítási támogatás előfinanszírozására.

 

A szakemberhiány miatt sem érdemes késlekedni

A lakásfelújítás soha nem sima menet, mostanában azonban különösen időigényessé vált a jó szakember felkutatása, a mesterek leterheltsége miatt pedig gyakran még ezután is csak hónapokkal később tudja vállalni a munkát. Vagyis aki szeretné igénybe venni az államilag támogatott lakásfelújítási támogatást, jó, ha minél hamarabb belevág az előkészítésbe, hiszen könnyen lehet, hogy néhány hónap múlva már olyan késői időpontot adna a vállalkozó, ami veszélyeztetné az év végi befejezést.

 

Ahogy a Bank360 már felhívta a figyelmet, a szépen és időben felújított lakás még nem elég a támogatáshoz.  Ahhoz szükséges még a számlák, a számlaösszesítő és egyéb dokumentumok 2022. december 31-ig benyújtása is. Figyelni kell a fele-fele szabályra is, vagyis a munkaköltségnek és az anyagköltségnek is el kell érnie a támogatott összeg felét, vagy másképpen a teljes ráfordítás negyedét. Ez legtöbbször nem okoz problémát, mégis érdemes az adminisztrációra elég időt hagyni, hiszen lehet, hogy egy-egy számlacsomag csak pár napos keresés után kerül elő, vagy egy hiányzó okirat miatt késlekedik a pályázat benyújtása.

 

A hasonló támogatási programok sem örökre szólnak

Az otthonfelújítási támogatás tehát már eljutott abba az időszakba, amikor figyelni kell a program befejező időpontjára. Ennek ellenére még mindig tovább érhető el a 3 milliós támogatás, mint más, hasonló célú, központilag támogatott programok.

 

A Falusi CSOK-ot például csak idén június 30-ig lehet igényelni, vagyis eddig meg kell vásárolni a használt ingatlant, hamarabb ér véget a támogatások kiosztása. Ugyanakkor a Falusi CSOK esetén csak a támogatás fele költhető el azonnal ingatlanvásárlásra, a másik felét még 3 évig lehet a megvásárolt ingatlan felújítására felhasználni, ami három gyermek mellett akár 5 millió forint is lehet. Vagyis bár a döntést hamarabb kell meghozni, a felújítási munkálatokat ksőbb is el lehet végezni.

 

A Napelem pályázat nagyobb összeget biztosít a napelemes rendszer telepítésére és fűtéskorszerűsítésre, mint az erre szintén felhasználható otthonfelújítási támogatás. Itt azonban már bezárult a kapu. A jó hír az, hogy végül az eredetileg a pályázat első körének szánt határidőben jelentkező összes pályázó kap támogatást, a rossz viszont az, hogy egyelőre nem tudni, lesz-e folytatás, és ha igen, mikor. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!