Egyedülálló szülő

Az egyedülálló szülők hátránnyal indulnak a lakásfelújítási támogatásért?

Egyedülálló szülő

Az egyedülálló szülők hátránnyal indulnak a lakásfelújítási támogatásért?

Varga Zsombor
2021-01-16 Frissítve: 2022-01-25
2021-01-16 Frissítve: 2022-01-25
11852948

A január 1-jétől elérhető lakásfelújítási támogatás akár 3 millió forint segítséget is nyújthat a lakás korszerűsítésében vagy bővítésében. A támogatás szélesebb körben érhető el, mint a korábban bevezetett családtámogatások: a házaspárok mellett az élettársak, egyedülálló szülők is igénybe vehetik, ha van legalább egy gyermekük. A támogatás felvétele önerőt igényel, a februártól igénybe vehető kedvezményes lakásfelújítási hitel viszont segíthet a finanszírozásban. Az egyedülálló szülők viszont ezen a téren hátrányba kerülhetnek a házaspárokkal szemben, az úgynevezett adósságfék szabályok miatt.

 

A 3 milliós támogatáshoz önerő szükséges

A korábbi kedvezményeknél átfogóbb a lakásfelújítási támogatás keretében elvégezhető felújítási munkálatok köre, de mindenről számlát szükséges benyújtani. A benyújtott számlák értékének a felét téríti meg az Államkincstár, tehát a maximális 3 millió forinthoz 6 millió forint értékben szükséges számlát benyújtani. A munkadíj és anyagköltség fele-fele arányban támogatható, 3-3 millió forintot kell mindkét típusra elszámolni a maximális összegű támogatáshoz. A lakásfelújítási támogatás így akár 3 millió forintos segítséget jelenthet, de az Államkincstár az összeget csak utólag folyósítja. A 3 millió forint igénybevételéhez tehát legalább 6 millió forint önerővel szükséges nekikezdeni a munkálatoknak. 

 

Az önerő biztosítható lakásfelújítási hitelből is

Ha egy szülőnek nincs ennyi elérhető megtakarítása, megteremtheti az önerőt lakásfelújítási hitelből is, ami egy kedvezményes, legfeljebb 3%-os jelzáloghitel. Hiába az állami támogatás, erre a hitelre is érvényesek a túlzott eladósodás elkerülésére hozott szabályok, az úgynevezett adósságfék szabályok Az 500 ezer forint alatti jövedelmek esetében a jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM) szabály kimondja, hogy a törlesztőrészlet nem haladhatja meg az igénylő nettó jövedelmének felét. A szabály házaspárok, élettársak esetében a két jövedelem összegére vonatkozik, egyedülálló szülők esetében viszont csak egy szülő jövedelmére.

 

Az egyedülálló szülők csak hosszabb futamidővel tudják felvenni a hitelt

Az egyedülálló szülők tehát a lakásfelújítási hitel felvételekor hátrányba kerülnek a már említett adósságfék szabályok miatt. A hátrány alacsonyabb jövedelem mellett még inkább kiütközhet, például egy 150 ezer forintos jövedelemmel rendelkező egyedülálló szülő legfeljebb 75 ezer forintot fordíthat törlesztésre. Egy pár ezzel szemben azonos egyéni jövedelem mellett kétszer ennyit, 300 ezer forintot keres összesen. A pár esetében az adósságfék szabályok azt írják elő, hogy legfeljebb 150 ezer forintos törlesztőrészlet mellett vehetnek fel hitelt. A 6 millió forintot mindkét esetben fel lehet venni, de az egyedülálló szülő csak hosszabb távra szóló lakásfelújítási hitelt tud igénybe venni, ami a törlesztés kezdetekor legalább 7 és fél évre szól. A pár ezzel szemben fel tudja venni a hitelt akár 3 év, 7 hónapos futamidőre is.

 

 

Az egyedülálló szülő csak hosszabb távon, 7 és fél évnél hosszabb futamidő mellett tud egy 6 milliós lakásfelújítási hitelt felvenni 150 ezer forintos nettó jövedelem mellett.

 

A lakásfelújítási támogatás folyósítása után az összeggel kötelezően előtörleszteni kell, ez alapesetben a törlesztőrészletet csökkenti. Az egyedülálló szülő törlesztőrészlete 33 ezer forintra csökken a korábbi 74,5 ezer forintról, míg a párnak csak 48,2 ezer forintot kell fizetnie a korábbi 147,3 ezer forint helyett. Hiába a törlesztő csökkentése, az egyedülálló szülő továbbra is az eredeti, jelentősen hosszabb idő alatt fizeti vissza a hitelét. Szerződésmódosítással elméletileg lesz lehetőség a futamidő csökkentése is, de az egyedülálló szülő mindenképp tovább fizet, mint a pár. Csökkentett futamidő mellett ugyanis 3 év 8 hónapig fizet az egyedülálló szülő, a pár viszont csak 1 év 9 hónapig. Ebben az esetben az eredeti törlesztőrészletet kell továbbra is fizetni.

 

Azonos feltételek vonatkoznak minden igénylőre

Az egyedülálló szülők hátránya azért ütközhet ki a példában, mert az otthonfelújítási támogatást minden szülő azonos feltételekkel veheti igénybe. A támogatást az tudja felvenni, aki legalább egy, 25 évnél nem idősebb gyermeket nevel az otthonában, de a 12 hétnél idősebb magzatok is feljogosítanak a támogatás igénybevételére. A házaspárok, élettársak, mozaikcsaládok vagy egyedülálló szülők egyaránt felvehetik a támogatást. Vagyis a lakásfelújítási támogatás egy szélesebb körű program, mint például a babaváró hitel, amit csak fiatal házaspárok vehetnek igénybe. A CSOK és falusi CSOK támogatásokat ugyan igénybe tudják venni az egyedülálló szülők és élettársak is, de csak abban az esetben, ha a gyermek már megszületett. A lakásfelújítási támogatás tehát egyforma feltételeket támaszt minden szülő felé:

  • a nevelt gyermek még nem töltötte be a 25. életévét a támogatás igénylésekor, vagy a magzat 12 hétnél már idősebb,
  • legalább egy éves tb-jogviszony (összesen legfeljebb 30 nap megszakítás az elmúlt évben),
  • köztartozásmentesség (a KHR lista nem kizáró ok, csak a köztartozás),
  • legalább egy éve él a felújítani kívánt ingatlanban a szülő és gyermeke (kivéve várandósság, egy éven aluli gyermek, illetve a kevesebb, mint egy éve aláírt adásvételi szerződés esetén),
  • a lakás legalább 50%-át tulajdonolja a szülő gyermekeivel együtt, 
  • A felújítás kivitelezésével vállalkozót szükséges megbízni, hogy az anyagköltség és a munkadíj egyenlő arányban számítson bele,
  • a kivitelező nem lehet a támogatást igénybe vevő szülő élettársa vagy közeli hozzátartozója.

 

Az állandó lakcím számít a nevelt gyermek igazolására

Akkor lehet igénybe venni a támogatást, ha a szülő együtt él gyermekével. A támogatás szempontjából legalább egy éve azonos állandó lakcímmel kell rendelkezni a szülőnek és gyermekeinek. Ha a 25 éven aluli gyermek már elköltözött és gondoskodik magáról, az nem kizáró ok sem az egyedülálló szülő, sem az együtt élő élettársak vagy házasok esetében, feltéve, ha van még egy gyermek, aki a szülői házban él. A különböző élethelyzetek viszont módosíthatják a feltételeket több gyermek esetén:

  • Házaspárok, együtt élő élettársak minden esetben a teljes támogatási összegre jogosultak, ha még legalább egy 25 éven aluli gyermekük állandó lakcímmel bejelentve együtt él velük.
  • Válás esetén akár mindkét szülő jogosult lehet a támogatási összeg felére, ha mindkét fél legalább egy gyermeket nevel a saját otthonában. Ilyenkor a 3 milliós támogatási összeg fele, egyenként másfél millió forint támogatás illeti meg mindkét szülőt, amiről azonban le lehet mondani a másik fél javára. Halmozni azonban nem lehet a támogatást mozaikcsaládok esetében sem. Ha egy szülő a jelenlegi és korábbi kapcsolatából származó gyermekeket is nevel, akkor is 3 millió forint a maximálisan igénybe vehető összeg, mert csak egy alkalommal lehet lakásfelújítási támogatást igénybe venni.
  • Az egyedülálló szülők akkor jogosultak a teljes támogatási összegre, ha legalább egy 25 éven aluli gyermekük velük él, és egyik gyermekük sem él a másik szülőnél.

 

Összességében a lakásfelújítási támogatás azonos feltételekkel érhető el az egyedülálló szülők számára is, a lakásfelújítási hitel során mégis hátrányba kerülnek a házaspárokkal és az élettársai kapcsolatban élőkkel szemben.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!