Otthonfelújítási támogatás

Lakásfelújítási támogatás: mibe érdemes még belekezdeni az utolsó hetekben?

Otthonfelújítási támogatás

Lakásfelújítási támogatás: mibe érdemes még belekezdeni az utolsó hetekben?

Vrazsovits Rita
2022-11-29 Frissítve: 2022-12-12
2022-11-29 Frissítve: 2022-12-12
30487196

Mindössze egy hónap van hátra a legfeljebb hárommillió forintos otthonfelújítási támogatás beadási határidejéig, így aki még szeretne élni a lehetőséggel, annak gyorsan kell lépnie. A kisebb munkálatok még beleférhetnek az időbe, de érdemes átgondolni az igénylést is, mielőtt megelőlegezzük a felújításra szánt pénzt, nehogy aknára lépjünk. 

 

December 31-én lehet utoljára beadni az otthonfelújítási támogatás iránti kérelmeket az államkincstárhoz, vagyis rohamosan fogy az ideje azoknak, akik állami pénzből szeretnék felújítani az otthonukat. A program meghosszabbításával kapcsolatban a kormány bejelentése alapján december elején születhet döntés, azonban már most van olyan nagybank amelyik felfüggesztette az előfinanszírozáshoz felvehető lakásfelújítási hitelkérelmek befogadását. Ezt várhatóan más bankok is megteszik majd, ugyanis jelzáloghitelről lévén szó, az igénylés három-négy hétig is eltarthat, vagyis mire a folyósításig eljutnak az ügyfelek, alig fél hónapjuk marad a munkálatokra.

 

De még ha a hitelt nem is vesszük fel, felmerül a kérdés, hogy milyen felújításokra elég az az egy hónap, ami még hátravan az évből? (Ami a gyakorlatban az ünnepek miatt inkább két-három hét lesz.) Nagyobb átalakításokba értelemszerűen most már felesleges belekezdeni, hiszen azzal szinte biztosan kicsúszunk a határidőből, de bőven akadnak még így is olyan munkálatok, amelyek beleférnek néhány napba és érvényesíthető a támogatás.

Nem késő még belevágni például egy redőny vagy szúnyogháló beszerelésébe, ha a munkálatok között válogatunk, de beleférhet az időbe egy biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, illetve a párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása is. Emellett akár télikert kialakítására is igénybe vehető a pénz. 

 

Több lehetőségünk van, ha a lakás belsejét szeretnénk felújítani: cserélhetjük a belső nyílászárókat, a villanykapcsolókat és -dugaljakat, de a lámpák vagy világítótestek beépítése vagy cseréje is beleférhet még az időbe. Ezek természetesen kisebb munkálatok, ami azt jelenti, hogy a teljes támogatási összeget nem fogjuk tudni igénybe venni, az 50 százalékos szabály viszont itt is érvényes, tehát a költségek felét így is, úgy is visszakapjuk, ha mindennel el tudunk számolni. 

 

Kevés az idő, de gondoljuk végig a buktatókat is

 

Az egyik kardinális kérdés a megfelelő, számlaképes szakember szerződtetése, és a garancia arra, hogy el fogja végezni a munkát legkésőbb az év végéig. Ha végül nem találjuk meg a szakit, és mi magunk végeznénk el a munkát, akkor hiába tudjuk benyújtani az alapanyagokról szóló számlákat, munkadíjra vonatkozó számla nélkül nem fognak érni semmit az 50-50 százalékos szabály miatt. Vagyis hiába előlegeztük meg a költségeket, az államtól egyetlen forintot sem kapunk vissza. 

Szintén fontos tényező, hogy miből finanszírozzuk a felújítást. Ha rendelkezésre áll az önerő, akkor nincs gond, viszont ha hitelt vennénk fel, akkor annak az igénylési idejével is számolni kell. Egy egyszerű személyi kölcsön felvétele két-három nap alatt megvan, a jelzáloghitelek átfutási ideje viszont jóval hosszabb, akár a lakásfelújítási hitelt, akár valamelyik szabad felhasználású jelzáloghitelt választjuk. Előfordulhat például, hogy mire meglesz a pénz, az ünnepek közeledtével már nem találunk olyan szakembert, aki vállalná a kivitelezési munkálatokat. 

 

Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy az igénylésnek szigorú feltételei vannak. Igazolni kell a társadalombiztosítási jogviszonyt, a köztartozás mentességet és természetesen a felújítási munkálatokkal is el kell számolni. Ha valamit elsőre nem sikerül igazolni, januárban még lesz lehetőség a hiánypótlásra, de az igénylésnek még decemberben be kell érkeznie az államkincstárhoz. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!