Lakásfelújítási támogatás folyósítás

Átlépte a 3 milliárd forintot a folyósított otthonfelújítási támogatások összege

Lakásfelújítási támogatás folyósítás

Átlépte a 3 milliárd forintot a folyósított otthonfelújítási támogatások összege

Vrazsovits Rita
2021-05-13 Frissítve: 2022-01-18
2021-05-13 Frissítve: 2022-01-18
14255188

A támogatás év eleji bevezetése óta több, mint kétezer esetben, 3 milliárd forintot meghaladó értékben hagyott jóvá lakásfelújítási támogatást a Magyar Államkincstár – tudta meg a Bank360.hu a Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter hivatalától. Több ezer igénylés van még folyamatban, az elfogadott számlák között az anyagköltség dominál. 

 

A támogatás 2021. januári bevezetése és május 7. között 8,5 milliárd forint értékben érkezett be támogatási igény a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) otthonfelújítási támogatásra – közölte a Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter hivatala a Bank360-nal.

 

A beérkezett igények közül 3,2 milliárd forintot már jóvá is hagytak, ami 2148 ügyletet jelent. Jelenleg további 3235 kérelem áll elbírálás alatt, a miniszteri hivatal tájékoztatása szerint az elutasítási arány 12,5 százalékos.

A már jóváhagyott ügyletek alapján kicsivel másfél millió forint alatt maradt az átlagos támogatási összeg, így egy átlagos felújítás végösszege legalább hárommillió forint volt. A támogatást ugyanis utólag, legfeljebb a befejezett felújítás költségeinek felére lehet igénybe venni, az állam által fizetett összeg pedig nem haladhatja meg a hárommillió forintot.

 

Ez egyben azt is jelenti, hogy az eddig megvalósult munkálatokhoz képest nagyvonalú az állami támogatás maximális összege, hiszen az 50 százalékot sem éri el az átlagos kihasználtság. 

 

Ennyi munkadíj és anyagköltség került eddig elszámolásra

A támogatás szempontjából megkötés, hogy a benyújtott számlák között az anyag- és munkaköltséget fele-fele arányban lehet elszámolni.

 

Ez praktikusan azt jelenti, hogy ha a teljes támogatást igénybe akarjuk venni, akkor a 6 millió forintnyi benyújtott számla között másfél millió forint legalább munkadíjra, megint másfél millió pedig legalább anyagköltségre kell, hogy vonatkozzon. Az 50-50 százalékot ugyanis nem a teljes felújítás tekintetében kell figyelembe venni – az csak a támogatás maximális összegét határozza meg –, hanem a támogatás összegére. Erről bővebben korábbi cikkükben írtunk.

 

A MÁK által január 1. és május 7. között elfogadott számlákon belül anyagköltségre 3,9 milliárd forint (58%), munkadíjra pedig 2,8 milliárd forint (42%) került elszámolásra.

 

A Bank360 jogosultság ellenőrzővel segíti a pontosabb tervezést, csupán néhány kattintással ki lehet deríteni, hogy egy igénylő jogosult-e a támogatásra.

 

Minden nyolcadik igénylő pórul jár

Az első négy hónap 12,5 százalékos elutasítási aránya bár nem nevezhető jelentősnek, ha a felújítás támogatott otthonfelújítási hitelből valósult meg, akkor a támogatás hiánya mellett plusz kamatköltséggel is szembesülhettek a csalódott igénylők. 

 

A legfeljebb 3 százalékos kamattal felvett lakásfelújítási kölcsönt ugyanis magasabb kamattal kell tovább fizetni, ha a támogatás összege nem éri el a korábban felvett kölcsön 25 százalékát, ráadásul az addig igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetni. Mivel ugyanakkor a lakásfelújítási hitel felvételéhez meg kell felelni a támogatás feltételeinek is, elutasítás csak abban az esetben történhet, ha a felújítás ideje alatt valamiért elveszítette az igénylő a támogatásra való jogosultságot. 

 

A hitel és a támogatás iránt is jelentős az érdeklődés

Az új családtámogatási forma iránt jelentős érdeklődés, emellett a támogatás előfinanszírozását segítő lakásfelújítási hitelt is egyre többen választják – a bankok első tapasztalatairól a múlt hónapban számolt be a Bank360, emellett a márciusi lakáshitel folyósítási adatok is a felújítások számának jelentős növekedéséről árulkodtak.

 

Piaci információk szerint ráadásul a felújítási támogatás nemcsak a jelzáloghitelekre, hanem a személyi kölcsön folyósításokra is ösztönző hatással van. Sokan ugyanis nem az államilag támogatott jelzáloghitelből, hanem szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélkül felvehető személyi hitelből finanszírozzák a felújítási költségeket.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!