Folyósítási adatok

Soha nem látott rekordot döntött a lakáshitel folyósítás márciusban

Folyósítási adatok

Soha nem látott rekordot döntött a lakáshitel folyósítás márciusban

Vrazsovits Rita
2021-05-05 Frissítve: 2022-01-18
2021-05-05 Frissítve: 2022-01-18
14042869

Átlépte a 100 milliárd forintot a 2021. márciusban folyósított lakáshitelek összege, amire még nem volt példa. Új erőre kapott a babaváró hitel is, a személyi kölcsön pedig elérte a tavaly márciusi, járvány előtti szintet - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett folyósítási adatokból. A Bank360.hu elemzői összefoglalták a márciusi eredményeket. 

 

Rekordösszeget ért el az új lakáshitel folyósítások volumene, 104,7 milliárd forint került ebben a formában a lakossághoz. Ez az előző hónaphoz képest 52 százalékos emelkedést jelent, az eredmény jócskán meghaladja a koronavírus-járvány előtti időszakot is. A tavaly márciusi eredményhez képest a növekedés mértéke 20 százalék. 

A lakáshitelek átlagos hitelköltség mutatója minimálisan emelkedett az előző hónaphoz képest, 4,19 százalékról 4,21 százalékra. Az igénylők továbbra is hosszabb időre fixált kamatperiódusú kölcsönöket részesítik előnyben, az éven belüli kamatfixálású lakáshitelek aránya az egy százalékot sem éri el. A kamatfixálás átlagos hossza azonban valamelyest csökkent az előző hónaphoz képest, 109,8 hónapról 107,7 hónapra - ez tíz hónappal kevesebb, mint a januári 117 hónapos érték.

A személyi kölcsön is kapaszkodik, elérte a tavaly márciusi szintet

A szabad felhasználású személyi kölcsönök folyósítási adatai a THM-plafon januári kivezetése óta ismét felszálló ágban vannak, márciusban összesen 37,45 milliárd forintot helyeztek ki bankok, ami az előző havi eredményekhez képest 24 százalékos emelkedés, de meghaladta – éppenhogy – a tavaly márciusi 36,93 milliárd forintos szintet is. 

 

Emlékeztetőül: a koronavírus-járvány miatt a kormány március közepén vezette be a THM-plafont, melynek hatására megtorpant a fogyasztási hitelek piaca. A grafikonon jól látható az azóta tartó hullámzó visszakapaszkodás. 

A személyi kölcsönök átlagos hitelköltség mutatója csökkent az előző hónaphoz képest, 12,74 százalékról 12,50 százalékra. Itt a fogyasztóbarát személyi hitelek bevezetésének a hatása is jelentkezhet, ennél a kölcsön típusnál ugyanis a kamatfelár maximalizálva van.

 

A szabad felhasználású jelzáloghitelekből is több fogyott, mint az előző hónapban: a 6,77 milliárd forintos eredmény 57 százalékos növekedést mutat a februári 4,3 milliárd forinthoz képest.

 

A babaváró hitel is jó hónapot zárt

A babaváró hitelből márciusban 53,77 milliárd forintot vettek fel az igénylők - ilyen magas érdeklődés tavaly július óta nem volt az állami kamattámogatással felvehető kölcsön iránt. 2021. februárhoz képest ez közel 15 százalékos növekedést jelent, a tavaly márciusi eredménytől azonban 18 százalékkal elmarad. 

Már nem számít a járvány?

“Bár az februári folyósítási adatok is azt mutatták, hogy a lakossági hitelpiac kezdett kilábalni a válságból, és a márciusi eredmények is ezt igazolták vissza, azt nehéz megítélni, hogy mennyire lesz tartós a kilábalás” – közölte Forrás Dávid, a Bank360 tartalomfejlesztési vezetője.

Márciusban ugyanis érezni lehetett egy egyértelmű visszaesést a lakossági hitelek keresleti oldalán az internetes keresések tekintetében, amit valószínűsíthető, hogy a járvány harmadik hulláma okozott. Ez a visszaesés pedig még tartogathat meglepetéseket a folyósítási oldalon a következő hónapokban – tette hozzá a szakértő.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!