Folyósítási adatok

Visszapattant a lakossági hitelpiac - itt vannak a friss adatok

Folyósítási adatok

Visszapattant a lakossági hitelpiac - itt vannak a friss adatok

Varga Zsombor
2021-04-01 Frissítve: 2022-01-18
2021-04-01 Frissítve: 2022-01-18
13329652

A kilábalás korai jeleit mutatta a lakossági hitelpiac februárban az MNB ma reggeli közlése alapján. A lakáshiteleket és a babaváró hiteleket azonnali visszapattanás jellemezte a gyenge januári adatok után, a személyi hitelek folyósítása pedig utoljára tavaly márciusban volt magasabb. Összességében mindhárom fő hiteltípus alatta maradt még a koronavírus előtti szinteknek, de talán megtették az első lépést a kilábalás felé.

 

Ellenálló maradt a lakáshitelek folyósítása

A lakáshiteleket a koronavírus-válság alatt is töretlen folyósítás jellemezte, és ezzel összhangban a februárban folyósított 68,7 milliárd forintos volumen is 16,9 százalékkal haladta meg a januári csalódást keltő értéket. A tavaly februári értéktől viszont még 8,7 százalékos elmaradás tapasztalható, így van még tér a további növekedésre. Ugyanakkor továbbra is elmondható, hogy a lakáshitelek nem estek tartósan vissza, hiszen az év eleji csökkenést már a következő hónapban korrigálták.

A jelzáloghitelek továbbra is vonzóak, hiszen a lakáshitelek átlagos évesített kamatlába még tovább tudott csökkenni februárban. A februári 3,94 százalékos érték ugyanis alatta maradt a decemberi és januári 3,97 százalékos értékeknek.

Szépített a babaváró is

A babaváró hitelek folyósítását a lakáshitelekhez hasonló folyamatok jellemezték az év elején. A februári 46,8 milliárd forintos volumen szintén azonnali korrigálást jelent a januári abszolút mélypont után, összesen 31,4 százalékkal növekedett az előző hónaphoz képest a kedvezményes állami hitel folyósítása. Ezzel együtt is a kihelyezett babaváró hitelek szintje még 17,1 százalékkal maradt el a tavaly februári értéktől.

 

A személyi kölcsön majdnem egyéves csúcson

A személyi kölcsönökből 30,3 milliárd forintot folyósítottak februárban, ami 32,8 százalékkal haladta meg az előző havi értéket, ugyanakkor 35,3 százalékkal marad el a tavaly februári szinttől. 

Bár ez a folyósítási szint önmagában nem lenne különösen magas, a járvány során gyakorlatilag lefeleződött hiteltípus esetében tavaly március óta nem mértek ekkora folyósítást, és először került ismét 30 milliárd fölé a szint koronavírus-válság alatt - közölte Varga Zsombor, a Bank360 elemzője.

Mindemellett továbbra is messze járnak a válság előtti szintektől a személyi hitelek, ugyanakkor ez az adat lehet az első jele a hiteltípus visszakapaszkodásának.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!