személyi kölcsönök a csúcson

Egyéves csúcson a személyi kölcsön folyósítás

személyi kölcsönök a csúcson

Egyéves csúcson a személyi kölcsön folyósítás

Varga Zsombor
2021-05-13 Frissítve: 2022-08-02
2021-05-13 Frissítve: 2022-08-02
14255041

Erős hitelfolyósítást hozott a március, ami a személyi kölcsönök lendületes kapaszkodásában is jól látszik. Az MNB közlése alapján ugyanis 37,5 milliárd forintos volumenben folyósítottak személyi kölcsönöket az első tavaszi hónapban, ami a pandémia alatt tapasztalt eddigi legmagasabb havi összeg. A THM-plafont lassan már kiheverik a személyi hitelek, és ha nem is folyamatosan, de elindulhatnak a koronavírus előtti magasabb volumen felé.

 

A márciusban folyósított 37,5 milliárdos összeg meghaladta a februári 30,3 milliárdos személyi kölcsön volument, és még az egy évvel ezelőtti, a koronavírus-járvány kezdetén tapasztalt 36,9 milliárd forintos összegnél is magasabb volt. Vagyis a válság alatti kiábrándító értékeknél már jóval magasabb folyósítási szintek jellemzik a személyi hiteleket, bár a két évvel ezelőtti magas értékektől még egyértelműen elmaradnak, 2019 márciusában ugyanis még 49,1 milliárd forintos folyósítást könyvelhettek el a személyi kölcsönök. Van még hova erősítenie a személyi kölcsönöknek, viszont a növekvő tendencia, ha nem is azonnal, de középtávon a teljes felzárkózást is lehetővé teheti.

Továbbra is népszerű a kamatrögzítés

 

Az összes folyósítás 69%-át legalább 5 évre rögzítették, vagyis a többség márciusban is a biztonságos fix kamatokat választotta. Nem is jártak rosszul, hiszen a kamatok jókorát csökkentek és már átlagosan csupán 11,6 százalékos éves kamatok mellett lehet ilyen hosszú kamatrögzítés mellett személyi kölcsönt felvenni. Az 1 és 5 év közötti időtartamra rögzített kamat drágább, 12,6 százalékos átlagos érték mellett vehető fel. Ilyen hosszú kamatrögzítéssel a személyi kölcsönök 25 százalékát vették fel márciusban.

Személyi kölcsön kamatrögzítés

A Bank360 Személyi kölcsön kalkulátora alapján ennél jóval alacsonyabb kamatokat is elérhetünk, ha jövedelmünket a hitelfolyósító bankba érkeztetjük. 3 millió forintos hitelt 5 évre már 7,5 százalékos éves kamat mellett felvehetjük a teljes futamidő melletti kamatrögzítéssel. A törlesztőrészlet 60 278 forint havonta, a teljes visszafizetendő pedig 3 616 680 forint.

 

A változó kamatok sem tűntek el

 

A többség tehát legalább egy éves kamatrögzítéssel kérte a személyi kölcsönt, amiben szerepet játszhattak a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Kölcsönök is. Márciusban a személyi kölcsönök 6,3 százalékát, 2,4 milliárd forintot változó kamatozással vagy legfeljebb egy éves kamatfixálással vettek fel az igénylők. Bár a tavalyi év során a THM-plafon miatt a személyi kölcsönök nagy többségét technikai okokból csak az év végéig rögzített kamatozással folyósították, ha ezt leszámítjuk, utoljára 2019 januárjában volt magasabb a változó kamatozású hitelek aránya. Vagyis a koronavírus előtti időszak ebben a tekintetben nem tért vissza, hiszen már nem csak a folyósítás nagyjából 1 százalékát jellemzi a változó kamatozás, mint azt 2019-ben megszokhattuk. Jelentősebb arányt képviselnek már az egy évnél kevesebb kamatfixálással felvett személyi kölcsönök.

 

Mikor bővülhet tovább a személyi hitelpiac?

 

A személyi kölcsönök visszakapaszkodása jelenleg erősnek tűnik, így minden esélyük megvan, hogy elérjék a válság előtt látott magas számokat. Ennek ellenére nem érdemes töretlen növekedésre számítani, a kilábalást még hullámvölgyek késleltethetik a koronavírus harmadik hullámával összefüggésben.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!