Építés vagy bővítés? Az Erstével mindkét megoldás egyszerű

Építés vagy bővítés? Tudd meg a legfontosabbakat, mielőtt belevágsz

Építés vagy bővítés? Az Erstével mindkét megoldás egyszerű

Építés vagy bővítés? Tudd meg a legfontosabbakat, mielőtt belevágsz

Veres Patrik
2018-06-18 Frissítve: 2022-01-18
2018-06-18 Frissítve: 2022-01-18
1486169


Van egy nap júniusban, amikor a lakosság egy része a nappaliban állva azt veszi észre, hogy a lakása a múlt nyár óta valami rejtélyes okból kifolyólag összement. Ilyenkor négy választás van: építés, bővítés, vásárlás vagy a tűrni az áldatlanná vált állapotot. Az utóbbit nyilván nem javasoljuk, a vásárlással pedig a lakáskörkép áttekintése során már korábban foglalkoztunk.
 

Az építés és a bővítés a két megoldás, amivel a legközelebb kerülhetünk álmaink otthonához. Jelen dupla cikkünkben a bővítés kérdéskörében bővítjük (bocs) ismereteinket!
 

Mi is az a bővítés?
 

A fogalomtár szerint a „bővítés a meglévő építmény beépített térfogatának vízszintes, és/vagy függőleges irányú növelése érdekében végzett építési munka (toldaléképítés, tetőtér beépítés, emeletráépítés)”. Innen már világosan látszik, hogy két utunk van, ha bővítésben gondolkozunk. A meglévő épületre való emelet építés/beépítés és a meglévő épülethez való hozzáépítés. Lehetséges, hogy már a bővítés gondolatának első felvillanásakor pontosan tudjuk, hogy melyiket is szeretnénk, de ha végigvesszük a két megoldás kockázatait, és előnyeit, akkor egy csomó nem várt buktatót kikerülhetünk már most, ezt a cikket olvasva!
 

Törjünk az égig! – a függőleges terjeszkedés
 

Tisztázzuk az elején: a meglévő, beépítésre alkalmas tetőtér kipofozása nem bővítés. Ha van rá lehetőségünk, akkor kihúztuk a jokert, de ezt már egy kisebb összegből is megoldhatjuk – ehhez egy szabad felhasználású személyi kölcsön is elég lehet.
 

A függőleges terjeszkedés az emelet ráépítés vagy az alapvetően nem beépítésre szánt tetőtér átalakítása. A tervezés első része a telekadottságok feltérképezése és a meglévő épület műszaki állapotának felmérése. Ehhez természetesen szakembert kell fogadni, aztán pedig az önkormányzattal kell egyeztetni az építési engedélyek (lakóépület bővítésének egyszerű bejelentése) ügyében. De ezeket a köröket nem kerülhetjük el és az önkormányzatnál teljes tájékoztatást kapunk a folyamatokról.
 

Ha statikailag rendben van az épület, akkor jön a tetőszerkezet kérdése. A beépítések nagy százalékéban elkerülhetetlen a tetőszerkezet cseréje – emelet ráépítésnél pedig nyilván ez az első lépés. A tetőszerkezet elbontása és az új ráépítése a beázás esélye miatt nagyon gyors tőkekoncentrálást követel meg – amennyiben menet közben kerülünk pénzzavarba, akár hetekre is leállhatnak a munkálatok, az időjárás pedig akár helyrehozhatatlan károkat okozhat a befejezetlen tetőszerkezettel bíró épületünkben.
 

Ehhez tökéletes megoldás lehet az Erste Azonnali áthidaló kölcsöne (THM: 3,1%-5,9%). A konstrukció lényege, hogy egy lakás-előtakarékossági szerződés részeként, fix kamatok mellett, akár megtakarítás lejárata nélkül is felvehetünk egy nagyobb összeget, melyet később kell visszafizetnünk. Gyakorlatilag egy lakás-előtakarékosságról van szó, ahol már előre megkapjuk azt a pénzt, amit amúgy évek alatt takarítanánk meg. A teljes folyamat részletes leírását megtaláljuk az Erste vonatkozó oldalán.
 

A gyors és folyamatos finanszírozás mellett olyan részletekre is oda kell figyelnünk, mint a hő és vízszigetelés. A szakirodalom szerint meglévő tetősíkon belül ilyet kialakítani szinte reménytelen. Ha biztosra akarunk menni, akkor bizony új tetőszerkezetben kell gondolkodnunk, ugyanis csak az ácsmunkákkal együtt véghezvitt szigetelésekkel érhetjük el a hosszútávon is biztos eredményt.
 

Mindemellett ott van még a bentlakás kérdése is… ha a munkálatok alatt nem tudjuk megoldani az ideiglenes kiköltözést, a fenti kérdések még súlyosabbak lehetnek. Egy beázás, vagy a pénzzavar miatt összecsapott munka beláthatatlan károkat okozhat.
 

Mindezzel természetesen nem akarjuk elvenni a kedvet, csak az előrelátás fontosságát hangsúlyozzuk! Amit természetesen a finanszírozással kapcsolatban sem tudunk eléggé előtérbe helyezni. A lakáscélú tervezéshez jó támpontot ad az Erste kalkulátor oldala.
 

Jobb vízszintesben?
 

Nyilván ez az igényektől és a lehetőségektől függ. Amennyiben van szabad beépíthető területünk, és a meglévő lakás nagyon nagy anyagi ráfordítás után lenne csak alkalmas a ráépítésre, úgy ez a megoldás az ésszerű. Relatív kisebb költségek mellett ez a megoldás az egyszerűbb, ráadásul akár két teljesen külön bejáratú lakrészt is kialakíthatunk. A vízszintes bővítés jellemzően nem igényel olyan hirtelen tőkebevonást, hiszen több időnk van. Erre is jó a már említett Azonnali Áthidaló kölcsön, de annak hagyományos változata is, az Áthidaló kölcsön (THM: 3,1%-5,9%), melyet 4,5,6,8 vagy 10 éves futamidőre is felvehetünk –  ráadásul most bármely hitel típust is választja, egyösszegű 70.000 forintos jóváírást is érvényesíthet.
 

Már csak bele kell vágni!
 

Amennyiben pontosan körüljártuk a témát, nincs más dolgunk, mint az önkormányzatnál tájékozódni. Egy sor szabály és előírás szabályozza ugyanis, hogy mit csinálhatunk a telkünkön. Ezekkel már a tervezés szakaszában jobb tisztában lenni, hogy ne érjenek kellemetlenül. A fent felsorolt Erste-lakástakarék megoldásokkal viszont a finanszírozással biztosan nem lesz bökkenő!

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!