Az egész lakást felújíthatjuk Erste lakástakarék segítségével

Felújítás, korszerűsítés, bővítés - lakástakarékkal nem probléma

Veres Patrik Bank360 pénzügyi szakértő Veres Patrik
2018.05.22.
Frissítve: 2018-11-26 Létrehozva: 2018-05-22
1338560

Három fogalom, amit hajlamosak vagyunk összekeverni, pedig nagyon nem mindegy hogy, ezek közül melyikre szeretnénk lakástakarék megoldással nekivágni. Felcsaptuk a Lakástakarékhoz kapcsolódó szinonima-szótárat és rendet teszünk a fejekben: mit, mire, miből, hogyan? Figyelem, tisztázó poszt!

 

Az már talán alap infó, hogy a lakástakarék nem csak új lakásvásárlásra és építésre jó, hanem felújításra, korszerűsítésre vagy bővítésre is igénybe vehető. Sokan viszont még mindig szinonimaként kezelik ezeket a fogalmakat, pedig nagyon komoly különbségek vannak közöttük. Vegyünk egy mély levegőt, fújjuk le a port az értelmező kéziszótárról (na jó… a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendeletről) és keressük meg a legjobb megoldásokat!

 

Felújítás: meglévő építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység, helyiség rendeltetésszerű és biztonságos használhatóságának, valamint üzembiztonságának megtartása érdekében végzett az építmény térfogatát nem növelő építési tevékenység.
Ilyenek lehetnek például:

 

 • festés, mázolás, tatarozás
 • tapétázás, parkettázás, burkolatcsere
 • fűtési berendezések cseréje
 • villanyhálózat felújítása
   

Lakás felújítására azért érdemes célhoz kötött ingatlanfedezetű hitelt felvenni, mert kedvezőbb konstrukciókkal igényelhetjük, mint a szabad felhasználású kölcsönöket!
 

Helyreállítás: újjáépítés, építmény rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmassá tétele érdekében végzett felújítási tevékenység az építmény, építményrész eredeti építészeti kialakításának lehetséges megtartása mellett.
 

Bővítés: olyan építési tevékenység, amely az építmény térfogatát növeli.
 

A fentiekhez az olyan konstrukciók lehetnek a legideálisabbak, mint például az Erste Lakáskölcsön (THM: 7,3–8,5%). Az Erste ráadásul a szcénában először mobilra is optimalizálva készítette el kalkulátor oldalát, ahol néhány paraméter megadásával nem csupán a havi törlesztőnket számolhatjuk ki, de visszahívást is kérhetünk, ahol (személyes tapasztalat – a szerk.) minden elképzelhető kérdésre választ kapunk.
 

Korszerűsítés: meglévő építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység, helyiség rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmasságának javítása, használati értékének, teljesítőképességének, üzembiztonságának növelése érdekében végzett építési tevékenység.
 

A korszerűsítés bő körébe, mint látjuk, számtalan fejlesztés, modernizálás beletartozhat, köztük talán a legizgalmasabb a zöld energia kérdése. Napelem, geotermikus fűtés, hőszigetelés… csak néhány a legalapvetőbb energiatakarékos és hosszú távon rezsiköltség-csökkentő megoldás közül, melyek rendszerint a tavaszi/nyári felújítások slágertémái, melyekre ráadásul államilag támogatott betétek közül válogathatunk!
 

Az Erste Lakás-takarékpénztár esetében a 48-tól 120 hónapig tartó megtakarítási időszak alatt összegyűlt megtakarításunk után kapjuk meg az állami támogatást. Ezen összeg mellé a megtakarítási időszak végén vehetjük fel magát a Lakáskölcsönt, ez az a kölcsön összeg, melyet hitelképességünk esetén felvehetünk, és amely után kamatot fizetünk.
 

Kizárólag a megtakarításra vonatkozó egységes banki kamat (EBKM) ebben az esetben állami támogatással 4,22%-10,28%, állami támogatás nélkül (-)0,62 %-(-)1,50%. Az Erste itt is követte a hagyományosan ügyfélbarát vonalát, és remek kis kalkulátort készített az ajánlatához:
 

Mutasd a Lakástakarék-kalkulátort!
 

Ha gyors megoldás kell, akkor sem vagyunk bajban! Sőt! 3,1%-5,9%-os THM mellett az Erste Lakástakarék Azonnali Áthidaló Kölcsön esetén már a szerződés megkötése után, egy összegben vehetjük fel a teljes összeget, melyet később kamat mellett törlesztünk!

 

Lakástakarék:
 

A lakástakarék az egyik leguniverzálisabb megoldásként elsősorban a saját lakás megteremtésében segíthet, legyen lakás vagy családi ház, az alábbi felhasználási körökhöz ajánlott elsősorban:
 

 • felújítás
 • korszerűsítés
 • vásárlás
 • építés
 • bővítés
   

Az alábbiak mellett a lakástakarék a nem csak korábbi, kedvezőtlen lakáscélú kölcsönök, hitelek és lízing tartozásunk kiváltására, valamint elő-végtörlesztésére is alkalmas, de gyermekeink jövőbeli otthon teremtésére is kiváló!
 

Látszik, hogy különösen az utolsó megoldás a hosszabb távú célkitűzésekről szól, így a pénzintézetek igyekeznek különféle időszakokra osztani a megtakarítási időtartamokra. Az Erste Lakástakaréknál (THM: 7,3–8,5 %) például Ön 4, 5, 6, 8, illetve 10 éves megtakarítási időszakok közül választhat.

 

Változás! A parlament döntése alapján a lakástakarékpénztárak állami támogatása 2018. október 17-től megszűnt. A 30 százalékos állami támogatás a 2018. október 16-ig aláírt szerződésekre vehető igénybe, az ezután megkötött szerződésekre már nem.

 

Lakáscélú hitel
 

A lakástakarék megtakarításoktól eltérően a lakáscélú hitellel az azonnali finanszírozást tudjuk megoldani. Ez egy olyan jelzáloghitel, ami lakó ingatlan vásárlás, felújítás, korszerűsítés, építés, bővítés finanszírozására használható fel. A jelzálog fedezetéül jelenlegi, vagy jövőbeli ingatlanunk is szolgálhat, ilyen például a már fent említett Erste Lakástakarék Azonnali Áthidaló Kölcsön is!

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!