Állami támogatásokkal könnyebben vehetsz lakást

Milyet, mennyiből, hol? Ingatlanpiaci körkép

Állami támogatásokkal könnyebben vehetsz lakást

Milyet, mennyiből, hol? Ingatlanpiaci körkép

Veres Patrik
2018-05-22 Frissítve: 2023-02-22
2018-05-22 Frissítve: 2023-02-22
1338545


Az utóbbi évek feszített tempót diktálnak a lakáspiacon. A kormány gazdaságélénkítő tevékenységei mellett (pl.: CSOK), a történelmi mélyponton lévő alapkamat, a jövedelmek megemelkedése, illetve a munkanélküliség javulása mind élénkítően hatottak erre.
 

Az erős keresletet növekvő lakásárak jellemezik, amely már nem csak Budapesten figyelhető meg. Ez természetesen alaposan átrajzolja a kereslet-kínálat térképet. Ennek köszönhetően viszont új lehetőségek nyíltak meg, melyeket okosan végiggondolva az otthonteremtésben és a befektetési célú lakásüzletben is megtalálhatjuk a számításunkat.
 

Állami támogatások? Igen!
 

A bevezetőben említett folyamat egyik fő motorja a fentebb megjelölt Családi Otthonteremtési Kedvezmény, mely megnövelte a keresletet. A CSOK-ot szabályozó Kormányrendeletek március 15-étől hatályos módosítása  pedig még egyszerűbbé teszi a hitel és támogatás igénylést. Az egyik  legkedvezőbb változás,  hogy már meglévő lakástulajdonnal is igényelhetővé tették, így ennek hatása továbbra is az árak csökkenése ellen fog dolgozni.
 

Miben nyújt még segítséget az állam? Nos, további 30%-kal támogathatja a lakáshoz jutását, amennyiben lakás-előtakarékossági szerződést köt! Ha valaki időben kapcsol, és nem akarja megvárni az LTP lejáratát, úgy az egyik legjobb választás az Erste Lakástakarék Azonnali áthidaló kölcsöne (THM: 3,1-5,9%) amellyel nagyon gyorsan új lakáshoz juthat. A konstrukció lényege, hogy nem szükséges megvárni a lakástakarék lejáratát, a szerződéses összeghez akár azonnal hozzájuthat.
 

Amennyiben rendelkezik már legalább egy éves lakástakarék-szerződéssel, és hosszútávon kiszámítható, fix törlesztőben gondolkodik, úgy az Áthidaló kölcsön (THM: 3,1-5,9%) lehet a jó megoldás, ráadásul most mindkettő módozat mellé 70.000 forintos visszatérítést jár!
 

Változás! A parlament döntése alapján a lakástakarékpénztárak állami támogatása 2018. október 17-től megszűnt. A 30 százalékos állami támogatás a 2018. október 16-ig megkötött szerződésekre vehető igénybe.

 

Már csak a milyen a kérdés
 

Természetesen ez függ az egyéni preferenciáktól, a területtől, illetve a lakásvásárlásra szánt összegtől is, azonban általánosságban elmondható, hogy most a 1,5-3 szobás társasházi lakások a legkönnyebben eladhatóak. Akár panel, akár új építésű, a kétszobás, amerikai konyhás, nappalis ingatlanok a legkeresettebbek, így itt érezni leginkább az árverseny jótékony hatásait.
 

Vissza a természethez!
 

A belvárosi árak növekedése természetesen melegágya az agglomeráció piaci élénkülésének, ahol – bár szintén növekedésnek indultak az árak - egy belvárosi lakás áráért még mindig akár kertes családi házat is találhatunk. Vonzók lehetnek az olyan jó közlekedéssel ellátott kertvárosok, mint Érd, Martonvásár, Budakeszi, Vecsés, vagy Gyál, amennyiben csendesebb környék és a zöld környezet fontos.
 

Ezzel együtt a megrögzött városiak is megtalálhatják a számításukat… az olyan olcsóbb budapesti terület, mint pl.: Békásmegyer, ismét fejlődésnek indult, így itt akár befektetési céllal is érdemes lehet lakást vásárolni.
 

Meddig nőnek az árak?


Összességében tehát elmondható, hogy a fent felvázolt trendek még jó ideig folytatódni fognak, így lakáscélú terveinkkel nem érdemes túl sokat várni. Még valószínűleg nem értük el az árplafont, így a befektetéseknek még ugyanúgy aktualitása van, mint az otthonteremtésnek.
 

A példaként hozott Erste-ajánlatok ráadásul éppen illeszkednek az aktuális helyzethez, ezek mellett érdemes megnéznünk a bank Lakáshitel kalkulátorát is, melyen nem csupán megtervezhetjük az esetleges hitelfelvételt, telefonos visszahívás során informálódhatunk. De az igazi durranás talán nem is ez, hanem az utóbbi idők legösszeszedettebb tájékoztatását is megkapjuk!

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!