Csok igénylés

Csok: jelentősen nőhet az érdeklődés

Csok igénylés

Csok: jelentősen nőhet az érdeklődés

Veres Patrik
2021-03-03 Frissítve: 2022-01-18
2021-03-03 Frissítve: 2022-01-18
12822500

Az új, januártól elérhető otthonteremtési támogatási elemek közül többnek is előfeltétele, hogy csokkal vásároljunk lakást. A Bank360 ügyfélérdeklődésben látszik, hogy megmozgatta a lakásvásárlók fantáziáját az új program, de egyelőre csak kevés bank tapasztal kirobbanó növekedést az igényléseknél.

 

Az állami otthonteremtési támogatások újabb elemei váltak elérhetővé, amelyek milliós megtakarítást jelenthetnek a lakásvásárlás előtt álló családoknak. Ilyen elem az újlakás-áfa 5 százalékra történő csökkentése, az áfavisszaigénylés és  illetékmentesség, tetőtérbeépítés vagy a nagyon népszerű lakásfelújítási támogatás. 

 

Több elemnél előfeltétel, hogy a vásárlók családi otthonteremtési támogatással (csok) vegyék meg az ingatlant: ilyen esetben az 5 százalékra csökkentett áfa is visszaigényelhető, ráadásul a 4 százalékos illetéket sem kell megfizetni a vásárlás után.

 

A kedvezmények kapcsán a piac arra számított 2020 végén, hogy nagy mértékben nő majd a csokos igénylések száma. A Bank360 kíváncsi volt, hogy mit tapasztaltak a bankok ebből az év elején. Nem egy pénzintézet arról számolt be, hogy egyelőre elmarad a kirobbanó érdeklődés a termékkel kapcsolatban.

 

A Budapest Bank eddig több ezer családnak nyújtott otthonteremtési kamattámogatást. A banknál az átlagos hitelösszeg 10 millió forint felett van, az átlagos futamidő 20 év. Tapasztalatuk szerint növekedett az érdeklődés. 

 

Az Erste Bank mindezidáig több mint 35 milliárd forintot helyezett ki csok-hitelből 3 500 családnak. Az átlagosan igényelt hitelösszeg 10,5 millió forint, az átlagos futamidő pedig közel 20 év. Az igénylések 93 százalékát hagyta jóvá a bank. Az Erste változatlan érdeklődésről számolt be.

 

2020 végéig 29,2 milliárd forint otthonteremtési kamattámogatott hitelt folyósított a K&H Bank összesen 2 984 igénylőnek. Az átlagosan igényelt hitelösszeg közel 10 millió forint, az átlagos futamidő kicsit kevesebb mint 20 év. A banknál az igénylések jóváhagyása 75 százalék felett van. Az elutasítás okai között az alapfeltételeknek való megfelelés és a megfelelő jövedelem hiánya merül fel legtöbbször. A bank úgy tapasztalja, hogy folyamatos az érdeklődés a csok iránt.

 

A Gránit Bank azt jelezte a Bank360-nak, hogy a babaváró hitel és a lakásfelújítási támogatás iránt tapasztalt kirobbanó érdeklődéshez képest a csok hátrébb szorult. 

 

Az MKB Bank eddig nagyjából 15 milliárd forint összegű csok-hitelt helyezett ki közel 1 500 családnak. Átlagosan 10 millió forintos hitelösszeget igényelnek 20 éves futamidőre. A banknál alacsony az elutasítási arány, amelynek oka legtöbbször a hitelképesség hiánya. A hitelt a legtöbb esetben használt lakás vásárlásához veszik igénybe az ügyfelek. Az érdeklődésben még nem tapasztalt elmozdulást a bank.

 

A Takarékbank 2016. januártól 2020. év végéig közel 67 milliárd forintot folyósított, ez az összes csok-hitel folyósítás ötöde, összesen több mint 21 500 családnak folyósítottak. Az átlagos hitelösszeg 3,1 millió forint, a futamidő 20 év. A bank az igénylések 95 százalékát jóváhagyta, amit nem, ott leginkább a jogosultsággal volt probléma, amelynek pontos részleteit itt gyűjtötte össze a Bank360.

 

A Takarékbank úgy tapasztalja, hogy az érdeklődés nem emelkedett a decemberi bejelentések után, de hozzátették, hogy a csok eddig is népszerű volt az ügyfelek körében. A későbbiekben ugyanakkor számítanak egy nagyobb emelkedésre, amikor a válság után, párhuzamosan az újlakás-építések felpörgésével fellendül az ingatlanok vásárlása.

 

Az OTP Bank 2020 harmadik negyedév végéig több mint 185 milliárd forint összegben folyósított több mint 19 600 igénylőnek. Az átlagos hitelösszeg közel 9,5 millió forint, míg az átlagos futamidő kicsit több mint 20 év. Az OTP az előző év végén visszaesést tapasztalt az érdeklődésben, januártól azonban jelentős emelkedés látható.

 

Az UniCredit Bank 2016-tól közel 15 milliárd forint csok-hitelt folyósított 1 400 ügyfelének. Az átlag hitelösszeg itt is némileg több mint 10 millió forint, az átlag futamidő pedig 20 év.  A meghiúsult igénylések mögött a bank leggyakrabban azt látja, hogy az ügyfél visszalépett a hitel felvételétől (visszavonta az igénylését), nem pótolta az igényléshez szükséges, de hiányzó dokumentumokat vagy más terméket vett igénybe a csok-hitel helyett. A bank egyértelműen érzi a növekvő érdeklődést: a januárban befogadott csok-hiteligénylések száma mintegy egyharmadával haladja meg a korábbi havi átlagot, februárban pedig további növekedésre számítanak.

 

Figyelik az ügyfelek a lehetőségeket

 

A Bank360 statisztikái alapján januárban az előző év végéhez képest nagyjából megháromszorozódott a csok-kalkulátorban banki ajánlatra továbblépő kalkulálók száma, de a szakértőkhöz beérkező kérdések egy jelentős része is a csokra összpontosul.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!