CSOK felhasználása

CSOK felhasználása: erre is felveheted a támogatást!

CSOK felhasználása

CSOK felhasználása: erre is felveheted a támogatást!

Vrazsovits Rita
2019-09-17 Frissítve: 2023-04-17
2019-09-17 Frissítve: 2023-04-17
4886772

 

A CSOK felhasználási lehetőségeivel kapcsolatban sok kérdés fut be a Bank360 csapatához, ezért összefoglaltuk egy külön cikkben, hogy a CSOK melyik típusát pontosan milyen lakáscélra fordíthatod. Rendet teszünk a fogalmakkal kapcsolatban is: tisztázzuk, pontosan mi a különbség a felújítás, a korszerűsítés és a bővítés között, illetve hogy ezekre mennyi támogatást tudsz igénybe venni.

 

A CSOK egyik formája sem fordítható felújításra

 

Az egyik legnagyobb tévhit a CSOK-kal kapcsolatban, hogy bármilyen ingatlancélra igénybe lehet venni, köztük felújításra is. Pedig ez nem így van: sem a CSOK hagyományos formáját, sem a falusi CSOK-ot nem lehet felújításra használni. Van azonban egy sor ingatlancél, amire jó lehet a CSOK. Nézzük meg, mi mindent finanszírozhatunk állami támogatásból.

 

Mire használható fel a CSOK?

 

Új ingatlan építése

 

Három gyermek után akár 25 millió forintot is igényelhetünk új ingatlan építésére - ebből 10 millió forint a támogatás, 15 millió forint pedig a kedvezményes hitel. Fontos, hogy a munkálatokat nem végezheti olyan kivitelező, aki közvetlen rokoni kapcsolatban áll a támogatott személlyel. Fontos, hogy a támogatást az alapozási munkáktól kezdődően lehet felhasználni, tehát a telek megvásárlását nem finanszírozhatjuk CSOK-ból.

 

Új ingatlan építésénél a CSOK mellett további kedvezményként igénybe vehető az adóvisszatérítési támogatás. Az ÁFA visszaigénylés akkor vehető igénybe, ha:

 

  • legfeljebb 150 négyzetméter hasznos alapterületű lakást, vagy legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű egylakásos lakóépületet építünk,

  • a telek tulajdonosa természetes személy,

  • használatbavételi engedéllyel nem rendelkező ingatlant vásárolunk, és azt építjük tovább.

 

A támogatás összege megegyezik a kiállított számla szerint megfizetett ÁFA összegével, de legfeljebb 5 millió forintot igényelhetünk így vissza. Az adó visszatérítés csak egy alkalommal igényelhető, legkésőbb 2019. december 31-ig.

 

Új építésű ingatlan vásárlása

 

Ha kulcsra kész új építésű ingatlan vásárlására szeretnénk felhasználni a CSOK-ot, akkor két megoldás közül választhatunk:

 

  • első ízben vesszük meg az ingatlant az építtető cégtől,

  • másodízben vesszük meg az ingatlant, feltéve, hogy a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó.
     

Használt ingatlan vásárlása

 

Talán a használt ingatlan vásárlása a legegyszerűbb a lakáscélok közül, de ebben az esetben is lehetnek buktatók, mivel a rendelet pontosan meghatározza, hogy milyen paraméterekkel kell rendelkeznie a CSOK-os ingatlannak. Elutasíthat például a bank, ha nem elég nagy az ingatlan hasznos alapterülete, nem megfelelő valamelyik helyiségben a vízvételi lehetőség, nem megfelelő a közművesítés, vagy ha nem elég nagy a belmagasság. 

CSOK hasznos alapterület
*: használt ingatlan bővítésénél a bővítés után kell elérni a min. alapterületet


 

Használt ingatlan bővítése

 

Ha bővül a család, de költözni nem szeretnénk, megfelelő cél lehet a CSOK-hoz az ingatlan bővítése - erre általában a családi házak esetében van lehetőség. Fontos feltétel, hogy a meglévő épület vagy épületrész átalakítása, átstrukturálása nem minősül bővítésnek, tehát ilyen célra nem tudunk CSOK-ot igénybe venni.

 

“A rendelet szerint lakás bővítésének minősül

a) a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése érdekében végzett építési tevékenység, ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést is;

b) emelet-ráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel létrehozott lakás akkor, ha az emelet-ráépítés vagy tetőtér-beépítés révén nem jön létre két új, önálló albetétként nyilvántartott lakás.”

 

A meglévő épület átalakítása nem minősül bővítésnek.

 


Szeretnéd igénybe venni a CSOK-ot? A Bank360 oldalán már a CSOK hitel ajánlatokat is összehasonlíthatod, néhány kattintás után pedig el is indíthatod az igénylést!


 

Mire használható fel a falusi CSOK?

A falusi CSOK csak a meghatározott kistelepüléseken érhető el. Az igénybe vehető állami támogatás összege maximum 10 millió forint, de ennek csak az 50 százalékát használhatjuk fel ingatlanvásárlásra. Az összeg másik felét bővítésre és/vagy korszerűsítésre fordíthatjuk. A korszerűsítés kritériumai pontosan meg vannak határozva a rendeletben, ezeket szó szerint idézzük:

 

“A családi otthonteremtési kedvezmény a következő korszerűsítési munkálatokhoz igényelhető:

 

a) víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,

b) fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,

c) központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,

d) az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,

e) a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje,

f) tető cseréje, felújítása, szigetelése,

g) kémény építése, korszerűsítése,

h) belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást,

i) a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint

j) a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.”

 

A használt ingatlanra felvett támogatás összege a falusi CSOK-nál a következő:

 

  • 1 gyermek esetén: 600 000 Ft,

  • 2 gyermek esetén: 2 600 000 Ft,

  • 3 gyermek esetén: 10 000 000 Ft.

 

A bővítésre és korszerűsítésre fordítható támogatás önmagában is igényelhető, akár olyan ingatlanra is, amelyet korábban hagyományos CSOK-kal vásárolt meg a család. 

 

Az állami támogatás mellett itt is igényelhető a kedvezményes CSOK hitel, két gyermek után 10 millió forint, három gyermek után maximum 15 millió forint igényelhető. Az 50-50 százalékos felosztás azonban itt is érvényes, tehát a hitelnek is csak a felét használhatjuk fel a vásárlásra.

 

Felújítás, korszerűsítés és bővítés: mi a különbség?

 

Érdemes tisztázni a fogalmakat, ugyanis a közbeszédben ezek gyakran összemosódnak, és általában ez okozza a félreértéseket vagy a pontatlan információkat. A CSOK rendeletben pontosan meg van határozva, hogy melyik mit jelent, és hogy ezekre a támogatás felhasználható-e.

 

A felújítási munkálatok közé tartozhat például:

 

  • festés, 

  • mázolás, 

  • tapétázás,

  • csempézés,

  • járólapozás,

  • parkettázás,

  • bútorok cseréje.

 

Ezekre a felújítási munkálatokra önmagában nem igényelhető sem a CSOK támogatás, sem a kedvezményes hitel.

 

A korszerűsítés olyan építési munkálatot jelent, amely után az épület műszaki szempontból megújul. Korszerűsítésre a falusi CSOK-kal van lehetőség, a fentebb listázott feltételek szerint. A korszerűsítési munkálatok egy részéhez építési engedély is szükséges, erről érdemes tájékozódni, mielőtt belevágtok a munkába.

 

A bővítés a gyakorlatban az, amikor építési munkálatot végzünk, de nem egy teljes ingatlant építünk fel, hanem egy meglévőt bővítünk ki. A bővítés történhet vízszintes vagy függőleges irányban is, a lényeg, hogy a beépített térfogatot növeljük. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!