Csok támogatás

Csok igénylés hitel nélkül: mire elég?

Csok támogatás

Csok igénylés hitel nélkül: mire elég?

Vrazsovits Rita
2021-06-07 Frissítve: 2022-01-18
2021-06-07 Frissítve: 2022-01-18
14642599

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) két támogatási elemből áll: a vissza nem térítendő támogatásból és a kedvezményes lakáshitelből. A hitel önmagában nem igényelhető, csak a támogatással együtt, a vissza nem térítendő összeg azonban elérhető kölcsön nélkül is. Mire elég lakásvásárlásnál a támogatási összeg és milyen helyzetekben lehet csak a támogatással számolni? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána a cikkben.

 

A csok vissza nem térítendő támogatás összegét a vállalt gyermekek száma, valamint a csokkal érintett ingatlan típusa határozza meg. Egy gyermek után minden esetben 600 ezer forint támogatást lehet igénybe venni, két gyermeknél viszont már számottevő különbség van az összegek között: használt lakásra 1,43 millió forint, új lakásra 2,6 millió forint igényelhető. Az olló a három vagy több gyermekes családoknál nyílik szét igazán, használt lakásra ugyanis három gyermek után 2,2 millió forint, négy gyermek után pedig 2,75 millió forint igényelhető; újépítésű lakásra vagy egy ház tetőterében újonnan kialakított lakásra pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe. 

 

A vissza nem térítendő támogatás önmagában is igényelhető, de csok-hitellel együtt is, feltéve, ha legalább két gyermeket vállal a támogatott család. Két gyermek után a maximálisan felvehető hitelösszeg 10 millió forint, három gyermek után pedig 15 millió forint. Ha egy gyermek után venné a család a csokot, piaci lakáshitellel természetesen kiegészítheti a támogatást.

Van, amikor csak a támogatás elérhető

Egy gyermek után tehát a kamattámogatott kölcsön még nem elérhető, csak a vissza nem térítendő támogatás, de ezen kívül is kerülhet egy család olyan élethelyzetbe, hogy a csokot csak részben tudja kihasználni. Ez megtörténhet például abban az esetben, ha az igénylő aktív vagy passzív tartozás miatt szerepel a negatív adóslistán; ebben az esetben ugyanis lakáskölcsönt nem lehet felvenni, a vissza nem térítendő támogatást azonban igen. 

 

Érdemes még az igénylés beadása előtt mérlegelni, hogy csak a támogatásra való kérelmet adjuk be vagy hitelre is szükségünk van. A csok igénylés egyik sajátossága ugyanis, hogy ha az igénylő csok támogatást és hitelt is szeretne felvenni, de a hitelkérelmét elutasítják, akkor a támogatást sem fogja megkapni - az elutasítás ugyanis ebben a helyzetben mindkét támogatásra vonatkozik. 

 

Hitel nélkül mennyit ér a támogatás?

A vissza nem térítendő támogatás önmagában nem elég egy olyan ingatlan megvásárlására vagy felépítésére, amely a csok feltételeinek is megfelel, hiszen a támogatás összege csak egy hányadát teszi ki a vételárnak. Az állami támogatás segítségével azonban kiegészíthető az önerő, de akkor is jól jön, ha szintet szeretnénk lépni, és a korábban eladott ingatlan árát pótolnánk ki a támogatással egy nagyobb vagy szebb lakás reményében. 

 

Falun több támogatás vehető igénybe

A preferált kistelepüléseken elérhető falusi csokból használt lakás vásárlására és korszerűsítésére, vagy a meglévő használt ingatlan korszerűsítésére van lehetőség. Ehhez több támogatás áll rendelkezésre, mint a nagyobb településeken: egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 2,6 millió, három gyermek után pedig 10 millió forint támogatás vehető fel ebben a formában. 

 

Egy fontos kritérium van: vásárlással egybekötött korszerűsítésnél a támogatás legfeljebb 50 százaléka fordítható a vételárra, a fennmaradó részt korszerűsítésre vagy bővítésre kell fordítani. Meglévő ingatlan korszerűsítésénél a támogatási összeg felével számolhatnak a családok, egy három gyermekes családnak tehát legfeljebb ötmillió forint áll rendelkezésre a felújításnál vagy bővítésnél. A falusi csok támogatás is kiegészíthető hitellel, és ebben az esetben is él az a szabály, hogy önmagában - a támogatás nélkül - a kamattámogatott lakáskölcsön nem igényelhető.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!