Az ingatlantulajdonosok fele tervez lakásfelújítást

A magyarok felénél ez már nem várhat tovább - te miből fizeted majd a felújítást?

Az ingatlantulajdonosok fele tervez lakásfelújítást

A magyarok felénél ez már nem várhat tovább - te miből fizeted majd a felújítást?

Veres Patrik
2017-11-03 Frissítve: 2022-01-18
2017-11-03 Frissítve: 2022-01-18
501776


A hazai ingatlanok több mint fele ősöreg, 30 évnél régebben épült. Háromnegyedüket már felújították korábban, minden második ingatlantulajdonos pedig tervez hasonló munkálatokat a következő 1-2 évben – derül ki a Budapest Bank legfrissebb reprezentatív kutatásából.
 

A finanszírozás tekintetében az előre megtakarított pénzre és az aktuális havi jövedelemre támaszkodnak, a magyar lakástulajdonosok ötöde pedig hitelt is igényel erre a célra.
 

Ezeket a lakásokat újítják a magyarok
 

A válaszadók több mint fele (56%) családi házban él, 21%-uk panellakásban, 17%-uk pedig téglaépítésű társasházban. A lakások ötöde (19%) egyébként 50 évnél is régebbi, így a felújítás szinte elkerülhetetlen. A válaszadók mintegy háromnegyedénél (72%) már voltak korábban ilyen munkálatok, amelyek a családi házak esetében nagyobb arányban és többször fordultak elő, míg a nem panel társasházak esetében kiemelkedően sok (közel 40%) még soha nem esett át felújításon, holott ezeknek az ingatlanoknak a 26%-a fél évszázadnál is régebben épült.
 

Közeli terv a renoválás
 

Mindezek nyomán nem meglepő, hogy a felmérésben résztvevő lakástulajdonosok közel fele (45%) már a következő 1-2 év során tervez valamilyen felújítást az ingatlanában, harmaduk (29%) pedig arra számít, hogy egy éven túl fog hozzá a munkálatokhoz.
 

A 2 éven belül felújítást tervezők többsége 3 hónapnál rövidebb időtartamú felújításra számít: 54% maximum 4 hétig tartó munkálatokkal tervez, míg 22% inkább 1-3 hónappal számol.
 

  • A válaszadók háromnegyede (73%) festést, mázolást is tervez, ami azért áll ilyen magas arányban az első helyen, mert önállóan is és számos felújítási munka vonzataként egyaránt elkerülhetetlenné válik.
  • A második helyen 36%-kal a vizesblokkok és konyha felújítása szerepel,
  • alig lemaradva, 35%-kal a nyílászárók cseréje áll a képzeletbeli dobogó legalsó fokán.
Erre a felújításra költenek a magyarok
Forrás: Budapest Bank


Te szakemberre bíznád a lakásfelújítást?
 

  • A megkérdezett felújítók közel fele (46%) várhatóan szakembert bíz majd meg a munka elvégzésével,
  • majdnem ugyanennyien (45%) azonban a „csináld magad” módszert választják – arányuk elsősorban a 18-29 éves korosztály esetében kiemelkedő.
     

Mindeközben megfigyelhető, hogy az 50 év feletti korosztály sokkal jobban megbízik a szakemberek munkájában: 62%-uk elsősorban rájuk bízná a feladatot.
 

Akik szakemberre bízzák a felújítást, és akik nem
Budapest Bank


Hitelhez is nyúlunk, ha felújítjuk az otthonunkat
 

A munkálatokat tervezők
 

  • 45%-a mondta, hogy elsősorban a kifejezetten erre a célra megtakarított pénzéből finanszírozza a munkálatokat,
  • 30% várhatóan az aktuális havi jövedelmét is felhasználja.
  • A magyar ingatlantulajdonosok közel ötöde hitelt is igénybe venne: azok közül, akik még csak tervezik a felújítást, 17% említette, hogy felvesz majd valamilyen kölcsönt.
     


A Bank360 számításai szerint nem tesz rossz lóra, aki a közeli felújítását csak kölcsönből tudja finanszírozni. Ha megnézzük lakáshitel kalkulátorunk segítségével a lakásfelújításra felhasználható kölcsönök jellemzőit, láthatjuk, hogy elérhetőek a megfizethető törlesztőrészletek nagyobb összeg esetén is.
 

Ha 5 millió forintból szeretnénk felújítani a lakást és nagyjából havi 60 ezer forintot tudunk a törlesztőre szánni, 96 hónapos futamidő mellett a K&H szabad felhasználású, változó kamatozású jelzáloghiteléből tudjuk szépíteni otthonunkat havi 57 834 forintból. Az Unicredit szintén szabadon elkölthető, változó kamatozású kölcsönéért havi 60 043 forintos törlesztést kell bevállalunk, míg az Erste hasonló kondícióval ellátott jelzálogkölcsönénél 60 390 forintot kell minden hónapban fizetnünk. Szintén jó ajánlatokat kínál az MKB Bank és a Budapest Bank is: előbbi 59 895 forintos törlesztőrészlet mellet kínál hitelt, míg a Budapest Bank Egyenlítő hitelét 8 évre havi 61 949 forinttal vehetjük fel. A konstrukciók változó kamatozásúak, 3 és 6 hónapos kamatperiódussal, tehát a törlesztőnk változhat a referenicakamathoz viszonyítva.
 

Kisebb összegre van szükséged? Nézd meg, hogyan tudsz szabad felhasználású személyi kölcsönt igényelni hatékonyan! Ne hagyd, hogy a bankfiókban rabolják az idődet!

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!