Költözés

Ennyivel olcsóbban vehetsz újépítésű lakást 2021-ben

Költözés

Ennyivel olcsóbban vehetsz újépítésű lakást 2021-ben

Vrazsovits Rita
2021-01-27 Frissítve: 2023-10-26
2021-01-27 Frissítve: 2023-10-26
12106739

Az újépítésű ingatlanok iránt érdeklődőknek különösen kedveznek a 2021. januártól életbe lépő kedvezmények. Ismét 5 százalékra csökkent a lakásáfa, a korábbi 27 százalék helyett, emellett a saját erőből építkezők és a csokos vevők is újabb kedvezményeket használhatnak ki. Utánaszámoltunk, hogy az új kedvezmények mennyit számítanak egy újépítésű ingatlan megvásárlásánál. 

 

Januártól ismét 5 százalékra csökkent az újépítésű ingatlanok értékesítése után fizetendő áfa mértéke. Újépítésű ingatlanról akkor beszélhetünk, ha még nem történt meg a használatbavétel - vagy ha igen, akkor a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két évnél hosszabb idő. 

 

A kedvezmény akár akkor is igénybe vehető, ha az adásvételi szerződést már 2020-ban megkötöttük, de a teljesítés csak 2021-ben történik meg - feltéve, hogy az adásvételi szerződésen nettó összeg szerepel. A másik fontos feltétel a megvásárolt ingatlan hasznos alapterületére vonatkozik: a 150 négyzetméternél nem nagyobb alapterületű lakásokra, valamint a 300 négyzetméternél nem nagyobb lakóházakra vehető igénybe a kedvezmény, legkésőbb 2022 végéig. Ez a dátum az építési engedély kiadására vonatkozik. 

 

A csokos vevők még ennél is jobban járnak

 

Aki az újépítésű ingatlant csok segítségével vásárolja meg, azoknak még az 5 százalékot sem kell megfizetni - vagyis gyakorlatilag áfamentesen juthatnak hozzá az ingatlanhoz. Az 5 százalékos áfa visszaigénylését a csok igényléssel egy időben kell beadni annál a hitelintézetnél, ahol a csokot igényeljük. 

 

Mennyit lehet spórolni egy konkrét lakás megvásárlásánál?

 

Egy nettó 50 millió forint értékű lakás 27 százalékos áfával számolva 63,5 millió forintba kerülne, az 5 százalékos áfával számolva viszont a bruttó ár 52,5 millió forintnál áll meg - így akár 11 millió forinttal is kevesebbe kerülhet egy újépítésű ingatlan. A csokos vevőknek pedig még ennél is kevesebbet kell fizetni, hiszen a 2,5 millió forintot vissza tudják igényelni. 

 

Szintén a csokos vásárlóknak kedvez, hogy a megvásárolt ingatlan után nem kell megfizetni a visszterhes vagyonátruházási illetéket, ami egyébként az ingatlan árának 4 százaléka lenne - 50 millió forinttal számolva ez 2 millió forint. 

 

Az is jól járhat, aki saját erőből építkezik

 

Azok is jól járhatnak 2021-től, akik nem készen szeretnének újépítésű ingatlant vásárolni, hanem saját erőből építenék fel az otthonukat. Ők ugyanis attól függetlenül, hogy melyik településen építkeznek, legfeljebb 5 millió forintot igényelhetnek vissza a kifizetett általános forgalmi adóból - erre 2020-ban még csak a preferált kistelepüléseken volt lehetőség. A támogatás a kifizetett építkezési és telekszámlák áfa tartalma alapján érvényesíthető,  legfeljebb ötmillió forintig. A telekvásárlással kapcsolatban ebben a cikkben olvashatsz részletesen, ha pedig azt szeretnéd tudni, hogy milyen lakástámogatásokat tudsz kihasználni 2021-ben, akkor ezt a cikket érdemes elolvasni. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!