Lakásfelújítási támogatás

Mire költik az igénylők a lakásfelújítási támogatást?

Lakásfelújítási támogatás

Mire költik az igénylők a lakásfelújítási támogatást?

Varga Zsombor
2021-05-22 Frissítve: 2022-01-25
2021-05-22 Frissítve: 2022-01-25
14401078

Az otthonfelújítási támogatás már ötödik hónapja érhető el, és egyre több kérelmező kapja kézhez a program keretében kiutalt pénzösszeget. Már kétezer feletti igénylő kapott meg összesen 3,2 milliárd forintot május 7-ig, és háromezernél is többen várnak a jelenleg a támogatásra - tudta meg a Bank360 a Családokért felelős tárca nélküli miniszter hivatalától. A benyújtott kérelmek összesen meghaladják a 8,5 milliárd forintot, az elutasítási arány mindössze 12,5 százalékos.

 

A lakásfelújítási támogatás továbbra is elérhető a gyermeket nevelők számára, és akár 3 millió forintot is hozzátehet az ingatlan modernizálásához. Ötleteket adhat a felújításra, ha tudjuk, hogy mire használták már fel a támogatottak a pénzt - erről készítettünk egy összefoglalót. 

 

Megújulhat a tető, de új napelem is beszerezhető

Az eddigi kérelmezők többnyire a lakás belsejének felújítására, a tető cseréjére, vagy napelemes rendszerre költöttek a miniszteri hivatal tájékoztatása szerint.

 

Olyan nagyobb átalakítások kaptak szerepet, mint egy új lépcső építése vagy rendbehozatala, vagy akár egy galéria építése. Emellett sok igénylő a falak burkolatát és festését fizette a pénzből, a fürdőszobai szaniterekből szerzett be újat, a villanykapcsolókat és lámpákat cserélte ki, esetleg új ajtót, ablakot és párkányt rakatott be.

A ház külseje se maradt érintetlen, hiszen a támogatásban részesülők közül sokan a tetőt javították ki, illetve szigetelték le. És ha már új a tető, sokan nem is hagyták üresen, az igénylők között népszerűek még a napkollektoros rendszerek, emellett napelemet is sokan építettek be vagy cseréltek ki.

 

Több volt az anyagköltség, mint a vállalkozók díja

Az otthonfelújítási támogatás összege szempontjából szigorú megkötés, hogy az anyag- és munkaköltséget fele-fele arányban lehet elszámolni. Ez például azt jelenti, hogy ha egy kérelmező a maximálisan elérhető 3 milliós támogatási összeget szeretné megszerezni, akkor összesen 6 millió forint értékben kell számlákat elfogadtatni, de elég, ha legalább 1,5 millió forintos munkadíjról tud számlát hozni, és az anyagköltség ennél jóval magasabb, 4,5 millió forint. Ilyenkor ugyanis a 3 millió forintos támogatási összeg fele-fele, egyenként másfél millió forint, elszámolható munkadíjból és anyagköltségből.

 

A lakásfelújítók által benyújtott számlákat a Magyar Államkincstár anyagköltségre 3,9 milliárd forint (58%), munkadíjra pedig 2,8 milliárd forint (42%) értékben fogadta el. Az anyagköltség 58 százalékos aránya nem számít különösen magasnak. Az elfogadott számláink felére ugyanis abban az esetben is megkaphatjuk a teljes támogatási összeget, ha az összes számla 75%-át teszi ki csak az anyagköltség. Csak akkor szembesülünk veszteségekkel, ha még ezt a háromnegyedes arányt is meghaladnánk egyik vagy másik költségelem esetében.

 

Nem késő még felvenni

Az otthonfelújítási támogatást még több, mint másfél évig, 2022. december 31-ig igényelhetjük. A támogatási összeget csak a felújítás után kaphatjuk meg, már a kész munkára kiállított számlákra kérelmezhető a támogatási összeg. A felújítási munkálatokhoz szükséges források előteremtésére kedvezményes lakásfelújítási hitel érhető el.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!