Jogi akadályt is elhárított a kormány a rezsicsökkentés útjából

Rezsicsökkentés: Akadékoskodik a tulajdonostárs? Megoldja a kormány!

Jogi akadályt is elhárított a kormány a rezsicsökkentés útjából

Rezsicsökkentés: Akadékoskodik a tulajdonostárs? Megoldja a kormány!

Bank360 tartalom
2022-09-12 Frissítve: 2022-12-22
2022-09-12 Frissítve: 2022-12-22
29236181

Két olyan rendeletet is hozott a kormány, ami a segíti a társasházas rezsicsökkentést. Az egyik a társasházzá alakulás során nyújt speciális lehetőséget a kedvezményes gázárra, a másik pedig a napelem-telepítést könnyíti meg a társasházak számára.

 

Aki társasházban vagy lakásszövetkezeti lakásban élt vagy él, tudja, hogy ott sokszor nehezen vagy nem születnek meg a döntések a tulajdonostársak közötti ellentétek miatt. Akár egy ellenkező tulajdonostárs is meg tudja gátolni vagy nehezíteni a mindenki más által kívánatosnak tartott lépést. Ugyanez igaz a közös tulajdonban lévő ingatlanok tulajdonosaira is.

 

A rezsicsökkentés szabályainak megváltozása nyomán egy-egy ilyen döntésnek már minden tulajdonosra nézve százezres, milliós következménye lehet. Több esetben ugyanis a jogi helyzet megváltoztatására vagy új beruházásra van szükség ahhoz, hogy elérhetővé váljon a kedvezményes ár a gázra vagy/és áramra, illetve a vásárolt energiamennyiség csökkentése érdekében energiahatékonysági beruházásra lenne szükség.

 

A kormány most két ilyen jellemző helyzetben könnyítette meg a rezsicsökkentett árú gáz elérését, illetve az energiatermelő beruházás megvalósítását. (Ezen felül az egy mérőórás, de több lakást tartalmazó ingatlanok rezsicsökkentett árú gázellátására is új szabályt vezetett be, amivel akár meg is lehet többszörözni a kedvezményes mennyiséget. Erről itt olvashatsz.)

 

A 346/2022. (IX. 9.) számú kormányrendelet azt a helyzetet szabályozza, amelyben egy, még nem társasházi vagy ingatlanszövetkezeti lakóingatlan tulajdonközössége társasházzá kíván alakulni, de azt egy tulajdonostárs megakadályozza. Ebben az esetben általában elindul a pereskedés, de annak végéig nem lehetne igénybe venni a társasházzá alakulás esetén járó rezsikedvezményt.

 

Ezért a kormány bevezette a “a társasházzá alakuló tulajdonközösségre vonatkozó kedvezmények” fogalmát. E szerint ha a társasháznak, lakásszövetkezetnek nem minősülő közös tulajdonban álló ingatlanra nem alkalmazható a rezsicsökkentett gáztarifa, és a kedvezményes földgázmennyiség vételezéséhez szükséges társasháztulajdonná való átalakulást valamely tulajdonostárs hozzájárulásának hiánya akadályozza, akkor a társasháztulajdonná való átalakítás iránti perben speciális szabályokat kell alkalmazni.

 

A  bíróság ilyen esetben a keresetlevél előterjesztését követően haladéktalanul, de legkésőbb nyolc napon belül hivatalból előzetesen végrehajtható – az ingatlan egyetemes gázszolgáltatójának nevét és székhelyét is tartalmazó – végzéssel megkeresi a földhivatalt a per megindításának tulajdoni lapon való feljegyzésére. Már a keresetlevélben szerepeltetni kell az ingatlan gázszolgáltatójának nevét és székhelyét, amit a bíróság megküld a földhivatalnak. 

 

A földhivatal a feljegyzésről szóló határozatot közli az ingatlan gázszolgáltatójával is. A közlést követő hónap elsejétől kezdődően a tulajdonközösség jogosult a rezsicsökkentett árú kedvezményes gázmennyiség igénybevételére. Ha végül a bíróság döntése alapján nem jön létre a társasház, akkor a feljegyzést törlő határozat gázszolgáltatóval történő közlésétől kezdődően a nem rezsicsökkentett árat kell fizetni, ráadásul visszamenőleg is a kedvezmény biztosításának kezdőnapjáig.

 

A másik jogi segítséget a már működő társasházak kapják abban az esetben, ha a közös tulajdonban álló épületrészre a társasházközösség közös költségének csökkentése érdekében napkollektort, napelemes rendszert akarnak telepíteni. Ebben az esetben ehhez elég a közgyűlésen jelen lévő tulajdonostársak tulajdoni hányada felének jóváhagyása. (A rendelet úgy fogalmaz, hogy több mint felének szavazatával lehet megtiltani.)

 

A telepítés és üzemeltetés részletszabályait, a  csatlakozás feltételeit, a  telepítés és üzemeltetés költségeinek és bevételeinek megosztását legkésőbb a  telepítés megkezdéséig közgyűlési határozatban kell rögzíteni. Napkollektor esetében – ha az távhőszolgáltató által ellátott épületen kerül telepítésre – akkor valósítható meg a beruházás, ha az illetékes távhőszolgáltató a telepítést és a tervezett műszaki tartalmat írásban jóváhagyja.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!