Novembertől nagy lehet a roham a napelemekre adott ingyenmilliókért

Novembertől újra pályázható a sokmilliós ingyenpénz a napelemekre

Novembertől nagy lehet a roham a napelemekre adott ingyenmilliókért

Novembertől újra pályázható a sokmilliós ingyenpénz a napelemekre

Bank360 tartalom
2022-09-05 Frissítve: 2022-10-17
2022-09-05 Frissítve: 2022-10-17
29153270

Már a rezsinövelés előtt is hatalmas volt az érdeklődés a napelemes rendszerekre ingyenmilliókat adó támogatásért, most pedig bejelentették: november végén újra megnyílik ez a lehetőség.

 

Stenier Attila energiaügyi államtitkár a Facebookon jelentette be, hogy a korábban tervezett jövő tavasz helyett már az idén  novembertől elérhető lesz a lakossági napelem pályázat második üteme. A pályázat első köre iránt nagy volt az érdeklődés, több mint 43 ezer pályázat érkezett, amelyek közül az érvényesek végül mind megkaphatják a támogatást.

 

Az elbírálás azonban jócskán elhúzódott, és még most is tart, ami az időközben végbemenő áremelés miatt sok pályázónak okoz gondot. Attól azonban aligha kell tartani, hogy a pályázat újabb köre iránt ezért nem lesz érdeklődés. Az azóta bekövetkezett rezsiemelés miatt ugyanis ma boldog-boldogtalan napelemet akar rakni a házára, vagy bővítené a már meglévő kapacitását. 

 

Az államtitkár közlése szerint novemberben megnyílik az összesen 200 milliárd forintos pályázat második ütemének beadási szakasza. A második ütemmel kapcsolatban további információk a pályázati honlapon érhetők el.

A szeptember 5-én módosított pályázati kiírás szerint az első körhöz hasonlóan megyénként eltérő időkben lehet majd pályázni az interneten keresztül az alábbiak szerint:

2022.11.28. 17:00 órától 2022.12.16. 24:00 óráig:

Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megye

2022.12.05. 17:00 órától 2022.12.23. 24:00 óráig:

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megye, valamint Budapest

 

A pályázat keretében kétféle beruházás valósítható meg:

  • tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése,
  • tetőszerkezetre helyezett, kapacitáskorlátos napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje

Az elsőre legfeljebb bruttó 2,9 millió forint, a másodikra bruttó 11,3 millió forint igényelhető. A pályázathoz nem kell önrészt felmutatni, de természetesen saját pénzből kell állni, ha a költség meghaladja a támogatás összegét.

 

Az ingyenmilliókat nem kaphatja meg akárki. A pályázat első körében csak olyan nagykorú magánszemélyek igényelhették, akiknek a 2020-as szja bevallása szerinti összevont jövedelmének egy főre jutó éves összege nem haladta meg a 4,85 millió forintot.

 

A pályázati kiírás szerint előnyben részesülnek a pályázók a 18 év alatti gyerekek számának függvényében, valamint arra is pluszpontokat lehetett kapni, ha valaki hátrányos, támogatandó településről jelentkezett. Végül az első körben végül úgy döntöttek, hogy ettől függetlenül minden érvényes pályázatot benyújtó megkapja a támogatást. Könnyen lehet azonban, hogy a második körben nagyobb érdeklődés esetén már valóban kellenek ezek a plusz pontok a biztos nyeréshez.

 

A beruházás csak a regisztrált kivitelező listából választott, szerződött kivitelezővel valósítható meg. A támogatási kérelem benyújtásának feltétele a kivitelezővel megkötött előszerződés.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!