A hitel törlesztésébe már a megtakarítást is belekalkulálhatjuk

Mennyi a törlesztője egy napelemrendszerre felvett hitelnek? 

A hitel törlesztésébe már a megtakarítást is belekalkulálhatjuk

Mennyi a törlesztője egy napelemrendszerre felvett hitelnek? 

Tóth Katalin
2022-08-15 Frissítve: 2022-10-25
2022-08-15 Frissítve: 2022-10-25
28843739
28718564

A rezsicsökkentés csökkentése óta megrohanták a magyarok a napelemes cégeket, van ahol már idénre nem is vállalnak rendszertelepítést. A ház jellemzőitől és fogyasztásunk nagyságától függően ezek 1,5 és 3,5 millió forint közötti összegből hozhatók ki, és ha belevágunk hitelből, havi 50-60 ezer forint körüli törlesztőrészleteket kell vállalnunk érte.

 

Ha a napenergiát nem akarjuk fűtésre használni, csak a háztartási gépeinket, különösen a nagyobb fogyasztásúakat, a hűtőt, mosógépet, főzőlapot és a világítást szeretnénk napelemmel megoldani, akkor egy átlagos, négytagú család 100 négyzetméteres házban havi 250-300 kWh energiát használ, tehát valószínűleg túllépi a rezsicsökkentés módosítása miatt augusztus óta kedvezményes tarifával megvásárolható 210 kWh-s szintet, mondta egy napelem telepítéssel foglalkozó cég szakértője. 

 

Ekkora energiafogyasztás fedezésére legalább 3,5 kWp teljesítményű napelemrendszer kell egy déli fekvésű, cseréptetős ház esetében, ahol a tető dőlésszögét 45 százaléknak vettük. Az általunk megkérdezett szakértő inkább 5 kWp teljesítményű rendszerrel számolna, egyrészt mert az otthoni elektromos eszközök száma egyre bővül, másrészt az alaprendszer kiépítése után a kissé nagyobb teljesítményű rendszer fajlagos költsége már csökken. Az 5 kWp rendszer becsült költsége 2,9 millió forint. Ha rendszerünk mégis több energiát termelne, mint amennyire szükségünk van, azt eladhatjuk az áramszolgáltatónak, bár alacsonyabb árat kapunk érte, mint amennyiért mi vennénk ugyanannyi áramot az áramszolgáltatótól. 

 

Ha a fűtést vagy fűtésrásegítést is napelemmel oldjuk meg, ami a jelenlegi gázárak mellett nem tűnik rossz ötletnek, akkor egy 8-10 kWp teljesítményű napelemrendszerre lesz szükségünk, ami 3,5 millió forint körüli áron szerezhető be tervezést, a paneleket, az invertert, az egyéb szerelvényeket, a tartószerkezetet és a szerelési munkálatokat is beleértve. Ezek az árak márkás termékekből álló rendszer árai. Olcsóbb, no-name eszközökkel ennél esetleg olcsóbban is ki lehet jönni, bár az árak meredek emelkedése ezt egyre nehezebbé teszi. 

 

Egy másik cégnél a 3 kWp rendszerek árát 1,2-1,7 millióra, az 5 kWp rendszerek árát 1,9 és 2,3 millió forint közöttire becsülik, a 10 kWp rendszerek ára pedig 3,4-4 millió között van. Az általunk megkérdezett szakértő szerint a napelem rendszerek árai az idei évben már eddig 50-60 százalékot drágultak, és Európa szerte hiány van eszközökből, alkatrészekből. Mindezek alapján egyértelműen arra lehet számítani, hogy ezek a költségek az elkövetkező időkben tovább emelkedhetnek a kivitelezési díjakban és az eszközárakban egyaránt.

 

Megnéztük, hogy a fűtés nélküli igényt kielégítő napelemes beruházáshoz mennyiért kapunk személyi kölcsönt. A 2,9 milliós hitelt 6 éves futamidővel kalkuláltuk a Bank360 személyi hitel kalkulátorával egy 400 ezer forintot kereső háztulajdonos számára, hogy a törlesztőrészletek 50 ezer forint közelében legyenek. 

 

Az ő esetében augusztus 12-i kalkulációval az MKB Maxi Plus Személyi Kölcsön bizonyult a legolcsóbbnak, 53 927 forintot kell a havi törlesztőre fordítania, a THM 10,6 százalékos, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 882 744 forint lesz, a hat év alatt. 

 

A Takarékbank Takarék Fix Személyi Kölcsöne és az Unicredit Stabil kamat személyi kölcsöne is nagyon hasonló áron van. A Takarék Fix 53 913 forintos havi törlesztőt jelent 10,73 százalékos THM-mel és 3 893 400 forintos tejles visszafizetendő összeggel. Az Unicredit ajánlata esetében pedig 54 300 forintos havi törlesztőrészlettel, 10,9 százalékos THM-mel és 3 909 600 forintos teljes visszafizetendő összeggel számolhatunk. Ezután nagyobb ugrás jön, a sorban következő CIB hitelének már 3 százalékkal magasabb a THM-je.

 

Ha a fűtést is napelemmel biztosítjuk, akkor a 3,5 millió forintos hitelhez a futamidőt hosszabbra, 7 évre állítottuk be, de még így is havi 60 ezer közelében vannak a törlesztők, 400 ezer forintos nettó fizetés mellett. 

 

Ebben az esetben ugyanaz marad a sorrend. Az MKB-nál 58 354 forint a havi törlesztő, 10,6 százalékos THM mellett, és 4 901 736 a teljes visszafizetendő összeg. A Takarékbanknál 58 337 forint lesz a törlesztő, 10,72 százalékos THM, és 4 915 008 forint teljes visszafizetendő mellett, míg az Unicreditnél 58 632 forintos részletre, 10,79 százalékos THM-mel és 4 925 088-as törlesztővel kaphatjuk meg a hitelt.  

 

  

Megpróbálhatunk napelem rendszert telepíteni lakáshitelből is. Az Erste Banknál például támogatják a napelemrendszer telepítést mint hitelcélt, de a legkisebb felvehető lakáshitel 4 millió forint.

Ha valaki lakáshitelből akar napelemes rendszert építeni, a Bank360 lakáshitel kalkulátorában számos ajánlatot talál 8,6 és 10 százalékos THM között, de meg kell érdeklődni a bankoktól, elfogadják-e a napelemet hitelcélnak, és mekkora legkisebb felvehető lakáshitel.

 

A Gránit Bank például elfogadja hitelcélnak a napelemrendszer telepítést a lakáshitel termékeinél, és már 1 millió forinttól igényelhetünk lakáshitelt is. Egy 3 milliós lakáshitel THM-je 8,76 százalék, 6 éves futamidővel, 10 éves kamatperiódussal. A bank 90 napos rendelkezésretartási periódust biztosít, 0 százalék kamattal, ami jól jöhet, ha a szakember nem kezdi el a munkát hamar, és várhatóan nem fogja, mert sorban állnak a vevők. 

 

Lehetőséget kínálnak a szabadfelhasználású jelzáloghitelek is, de ezeknek magasabb a kamata, mint a lakáshiteleké, és ugyanúgy jelzálogfedezetet kell adnunk hozzájuk. Ne feledjük, hogy a lakáshitel felvétele időigényesebb, és egyéb költségei is vannak, ezt is mérlegelni kell akkor, ha a napelemrendszerünket hitelből akarjuk megvalósítani. 

 

Amennyiben az áramfelhasználásunk meghaladja a kedvezményes, rezsicsökkentett szintet, akkor most jobb megtérülést kínál egy ilyen befektetés, hiszen az átlag feletti szintet már dupla áron kapjuk, és a különbséggel csökkenthetjük a törlesztőrészlet összegét, ha a megtérülést számítjuk.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!