Újabb előnye lesz az éjszakai, B tarifás áramnak

Rezsinövelés: az éjszakai árammal nappal kaszáljuk a legnagyobbat

Újabb előnye lesz az éjszakai, B tarifás áramnak

Rezsinövelés: az éjszakai árammal nappal kaszáljuk a legnagyobbat

Bank360 tartalom
2022-07-27 Frissítve: 2022-10-22
2022-07-27 Frissítve: 2022-10-22
28612298

Eddig is érdemes volt éjszakai, B tarifás áramot használni, de a rezsinövelés szabályai rádupláztak erre, már délben is kaszálhatunk vele. Elmagyarázzuk, mi is ez, és hogyan használhatjuk.

 

A rezsicsökkentés szabályainak megváltoztatásáról szóló tájékoztatásokban olyan energiatarifákkal és fogalmakkal is találkozhatunk, amikről eddig nem is hallottunk, vagy másként ismertünk. Az egyik ilyen a B tarifás áram, ami jóval olcsóbb, mint az általában használt, ráadásul augusztustól egy újabb előnyt jelent majd a használata a lakossági fogyasztóknak.

 

A beérkező megkeresésekből az látszik, hogy sokan egyáltalában nincsenek tisztában a B tarifás, éjszakai árammal, annak felhasználhatóságával és előnyeivel. Ezért elmagyarázzuk róla a legfontosabb tudnivalókat.

 

Mi az a B tarifás, éjszakai áram?

Az éjszakai áram a normál, A1-es tarifánál olcsóbban használható B tarifás villamosenergia régi elnevezése. Ma már nem ez a hivatalos neve, de a legtöbben még így ismerik. A B tarifás VEZÉRELT-nek hívott éjszakai áram annyiban még ma is az, hogy túlnyomórészt továbbra is éjszaka kapjuk.

 

Fontos tudni, hogy ezt az áramot csak meghatározott technikai feltételekkel és körülmények között használhatjuk. Ebből fakadóan téved, aki azt hiszi, hogy az éjszaka használt áramot ezen a tarifán kapja. Az általában használt áramnak van ugyan úgynevezett völgyidőszaka, amikor A2-es tarifával mindeddig olcsóbban járt, de ez egy másik felhasználási és elszámolási rend.

 

A völgyidőszak azokban az órákban van, amikor az áramfogyasztás jellemzően alacsony, ezért árakban igyekeznek arra ösztönözni a fogyasztókat, hogy az áramfelhasználásukat minél inkább ezekre az időszakokra tegyék. Ezzel ugyanis tehermentesíthetők a csúcsidőszakok, ami a szolgáltatónak is jó.  A völgyidőszak túlnyomórészt az éjszakai órákra esik, de ettől még a völgyidőszaki A2-es tarifán használt áram ára más, mint az éjszakai áramként ismert B tarifásé.

 

A B tarifás, éjszakai (vezért) áramnak az a lényege, hogy

·        nincs automatikusan, igényelni kell, és ki kell építeni hozzá a szükséges technikai feltételeket,

·        önálló mérőórán keresztül kapjuk,

·        nem lehet a nap 24 órájában folyamatosan igénybe venni,

·        változó időpontokban, összesen napi 8 órán keresztül kapjuk,

·        csak egy, fix eszközre lehet kötni, illetve azon használni.

 

Mikor használhatjuk a B tarifás áramot?

A B tarifás áramra már azért használják hivatalosan az éjszakai helyett a vezérelt kifejezést, mert a szolgáltatók a hálózaton keresztül automatikusan vezérlik, mikor adnak ilyen áramot. Régen ezt órával kapcsolták be és ki a mérőműszerben az éjszakai időszakban. A vezérelt áramot továbbra is jellemzően éjszakai kapjuk, többnyire este 22 és reggel 6 között, de napközben is tudják vezérelni, jellemzően délután 5 és 6 között adnak még. A B tarifa esetében a szolgáltató nem garantál fix időpontban áramot, csak az a biztos, hogy egy nap 8 órán át jön ilyen áram, és ebből 4-6 esik csúcsidőn kívülre.

 

Mi kell ahhoz, hogy B tarifás áramot használhassunk?

A B tarifás áramhoz külön villanyórát kell felszerelni, ami csak ezt méri, és az ezzel használt elektromos eszközünk is csak ezen keresztül kaphatja az áramot. Ha ilyenünk még nincs, akkor ennek kialakítása a mi költségünk. Ha újonnan akarjuk felszereltetni, akkor számoljunk azzal, hogy a kialakítás teljes költsége százezeres nagyságrendű kiadás, ami csak akkor térül meg, ha elég nagy lesz a fogyasztásunk ezen keresztül.

 

A megfelelő technikai kiépítéssel a szolgáltatónktól igényelhetjük a B tarifás áramot, illetve az ehhez szükséges villanyóra felszerelését. Ingatlanvásárlásnál mindenképpen érdemes tájékozódni arról is, hogy van-e már B tarifás villanyóra, és mi van rákötve.

 

Milyen elektromos eszközökhöz használhatjuk a B tarifás áramot?

A B tarifás áramot csak egy, fixen erre kötött elektromos eszközhöz használhatjuk. Ez az áram tehát nem konnektoron keresztül jön, amibe tetszőlegesen dughatjuk a berendezéseinket. Ennél nem váltogathatjuk kedvünk szerint, hogy mire használjuk a vezérelt áramot.

 

Ebből fakadóan a B tarifás áramot olyan, nagyfogyasztású eszközök ellátására szokták használni, amelyeknél nem okoz gondot, hogy nem mindig kapnak áramot, és az áramellátás ideje változhat. Hagyományosan ilyen az elektromos vízmelegítő és melegvíztároló (bojler), régebben gyakori volt a hőtárolós elektromos kályha is.

 

B tarifás áramot tehát akkor érdemes igénybe venni, ha van olyan eszközünk, amelynek nagy az áramfogyasztása, de nem gond neki a jellemzően éjszakai, nem teljesen fix idejű ellátás.

 

Mennyire kedvezményes a B tarifás áram?

A B tarifás áram rezsicsökkentett áron 23,1 forint/kWh. A normál (A1, A2) tarifás áram kedvezményes lakossági ára 36,9 forint/kWh, tehát B tarifás áramot kedvezményesen nagyjából egyharmaddal olcsóbban kapjuk, mint a normál tarifásat.

 

A kedvezményes évi 2523 KWh (havi 210 kWh) mennyiség felett a B tarifás áram ára augusztustól a lakossági felhasználóknak 62,884 forint/kWh. Ezzel szemben A1 és A2 (normál) tarifás áram a kedvezményes mennyiség felett 70,104 forint/kWh. A piaci áron tehát már jóval kisebb árelőnyt jelent a B tarifás áram.

 

Beleszámít-e a B tarifás áram a kedvezményesen használt mennyiségünkre?

A B tarifás áramnak az augusztusi rezsiszabály-változásoktól lesz egy újabb nagy előnye a felhasználók számára. Az így használt mennyiséget ugyanis nem számítják bele az egyébként felhasznált mennyiségbe. Hiába ugyanannak az ingatlannak az ellátására használjuk, mégis külön mérési pontnak számít. Ebből fakadóan B tarifás villanyórával duplázzuk a kedvezményesen vásárolható árammennyiségünket.

Fontos azonban, hogy a két kedvezményes mennyiség nem adható össze, tehát hiába használunk az egyikből kevesebbet, mint a kedvezményes mennyiség, a különbözettel nem növelhetjük meg a másikat. A szolgáltató külön-külön nézi a fogyasztásunkat, és így azt is, hogy benne vagyunk-e még a kedvezményes mennyiségben.

 

Érdemes azzal is kalkulálni, hogy nem éves leolvasásnál a változó havi áramfelhasználásra naparányosan jár a kedvezményes mennyiség. Itt nincs olyan kiegyenlítés, mint a gáznál, ahol a fogyasztási jelleggörbe alapján az éves kedvezményes mennyiséget elosztják az egyes hónapokra az eltérő szezonális felhasználásnak megfelelően.  Ha tehát havi leolvasásos fizetésnél bármelyik hónapban túlmegy az áramfelhasználásunk a kedvezményes mennyiségen az A tarifás vagy/és B tarifás villanyóránkon, akkor azért már piaci árat kell fizetnünk akkor is, ha más hónapban kevesebbet használunk a kedvezményes mennyiségnél.

 

A Bank360.hu az új rezsiszabályokról folyamatosan frissülő információs oldalt működtet, amit itt lehet elérni.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!