Még néhány nap maradt a bejelentésre a napelemeseknek

Megjelentek a napelemrendeletek, október 31. után lesz betáplálási stop

Még néhány nap maradt a bejelentésre a napelemeseknek

Megjelentek a napelemrendeletek, október 31. után lesz betáplálási stop

Bank360 tartalom
2022-10-27 Frissítve: 2023-10-26
2022-10-27 Frissítve: 2023-10-26
30134738

Közzétették a kormányrendeleteteket a napelemek telepítésének új szabályairól. Ezek szerint az október 31-i utáni igénybejelentők már nem táplálhatják be a fel nem használt áramukat a hálózatba. Ezzel együtt a jogszabály szerint egyszerűsödik a kisebb teljesítményű napelem-telepítések engedélyezése, kivitelezése.

 

Az október 13-i, majd október 22-i Kormányinfón derült ki, hogy a napelemes rendszert kiépítők csak abban az esetben táplálhatják be a hálózatba a megtermelt, de saját célra fel nem használt áramot, ha igényüket október 31-ig bejelentik a szolgáltatójuknál.

 

A szerda éjjel megjelent két rendelet egyike szerint csak az a háztartási méretű kiserőmű (napelemrendszer) helyezhető üzembe, amely kizárólag saját villamosenergia-fogyasztásának kielégítése érdekében termel villamos energiát. Ezzel az ilyen napelemrendszerek közcélú áramhálózatba történő feltáplálásának lehetőségét felfüggesztik.

 

A 2022. október 31. napját megelőzően tett igénybejelentések alapján megvalósított háztartási méretű kiserőművek a közcélú hálózatra feltáplálhatnak. A közcélú hálózati betáplálást korlátozó műszaki megoldás részletszabályait az elosztói (áramszolgáltatói) szabályzat tartalmazza.

 

Igénybejelentésnek minősül az áramszolgáltató ügyfélszolgálatán vagy ügyintézésre szolgáló internetes felületén az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, illetve űrlapon – az érintett felhasználási hely azonosítóját és felhasználóját is tartalmazó – elektronikus vagy papír alapon megtett, háztartási méretű kiserőmű létesítésére vagy bővítésére irányuló nyilatkozat.

 

Feltáplálhat a közcélú hálózatra azon 2022. október 31. napját követően tett igénybejelentés alapján megvalósított háztartási méretű kiserőmű is, amelynek üzemeltetője igazolja, hogy igénybejelentésére a szolgáltató érdekkörében felmerült oknál fogva nem került sor.

 

Az október 31. utáni betáplálási stopra a napelemes cégek is nagyon készülnek, hirdetéseikben azt ígérik, hogy akár eddig az időpontig is megvalósítják az igénybejelentést.

 

A rendelet szerint a betáplálási lehetőség felfüggesztésének megszüntetésére és a megszüntetés ütemezésére a megvalósuló áramhálózati és rendszerfejlesztés függvényében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tesz majd javaslatot a technológiai és ipari miniszternek, aki erről rendeletben határoz.

 

A szerda este kiadott másik rendelet a kisebb napelemes rendszerek megvalósítását és engedélyeztetését egyszerűsíti. E szerint a legfeljebb 10,8 kVA csatlakozási teljesítményű, háztartási méretű kiserőmű (ilyennek számítanak a napelemes rendszerek) esetén a helyszíni felülvizsgálatot nem igénylő csatlakozási igényekre vonatkozó eljárási szabályokat kell alkalmazni. Ez abban az esetben tehető meg, amennyiben az áramtermelő berendezés teljesítménye nem haladja meg a fogyasztási helyen az igény benyújtásakor meglévő rendelkezésre álló teljesítményt, és ha az igénybejelentő az igénybejelentést az elosztó hálózati engedélyes (áramszolgáltató) erre kijelölt elektronikus felületén nyújtotta be. Ilyen esetben a legfeljebb 10,8 kVA csatlakozási teljesítményű háztartási méretű kiserőmű csatlakoztatására vonatkozó műszaki tervet három munkanapon belül el kell bírálni.

 

A 10,8 kVA csatlakozási teljesítményt meghaladó, de legfeljebb 50 kVA csatlakozási teljesítményű háztartási méretű kiserőmű esetén – amennyiben a termelő berendezés teljesítménye nem haladja meg a fogyasztási helyen az igény benyújtásakor meglévő rendelkezésre álló teljesítményt – az  igénybejelentő az áramszolgáltató által kiadott műszaki-gazdasági tájékoztató alapján, a  műszaki dokumentáció jóváhagyását megelőzően saját kockázatára megkezdheti a háztartási méretű kiserőmű telepítését és annak csatlakoztatásához szükséges átalakítások elvégzését a csatlakozási pontig, valamint a mérőszekrény kiépítését.

 

Az ilyen háztartási méretű kiserőmű telepítésének befejezését és a csatlakozási dokumentáció áramszolgáltató általi jóváhagyását követően a telepítő készre jelenti a kiserőművét. Az áramhálózat üzemeltetője ezt követően nyolc napon belül időpontot egyeztet az igénybejelentővel a helyszíni ellenőrzésről, és harminc napon belül megtartja azt, hacsak a rezsiköltségét napelemmel telepítéssel csökkenteni akaró igénybejelentő ettől eltérően nem kéri.

 

Az október 27-én hatályba lépő kormányrendelet szerint a háztartási méretű kiserőművek csatlakoztatásával és üzemeltetésével kapcsolatos további szabályokat az ellátási szabályzat és a hálózati engedélyes üzletszabályzata, a villamos energia értékesítés elszámolásával kapcsolatos további szabályokat pedig a villamosenergia-kereskedő üzletszabályzata tartalmazza.

 

Könnyebb lesz a magánvezetékes felhasználóknak

A rendelet kimondja azt is, hogy magánvezetéket a közcélú hálózatra közvetlenül csatlakozó aktív felhasználó létesíthet a felhasználási helyén belül abból a célból, hogy az általa termelt villamos energiát a magánvezetékhez csatlakozó más felhasználóval vagy vételezővel megossza. Az aktív felhasználó által termelt és megosztott villamos energiára vonatkozóan nem kell alkalmazni azt a szabályt, hogy ha a magánvezeték engedélyese a magánvezetékre kapcsolódó vételezőnek továbbadással villamos energiát értékesít, és magánvezetékes szolgáltatást nyújt, akkor a kiállított számlán elkülönítve, külön-külön tünteti fel a villamosenergia-beszerzési átlagárat, valamint az érvényesített díjakat, egyéb pénzeszközöket és az adókat.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!