Nem bírja a rendszer, ezért könnyebb lesz napelemet telepíteni

Sokkal könnyebb lesz napelemet telepíteni, de nem lehet betáplálni

Nem bírja a rendszer, ezért könnyebb lesz napelemet telepíteni

Sokkal könnyebb lesz napelemet telepíteni, de nem lehet betáplálni

Bank360 tartalom
2022-10-13 Frissítve: 2022-11-13
2022-10-13 Frissítve: 2022-11-13
29940107

Egyszerre jó és rossz hír a napelemet tervezőknek az a bejelentés, hogy az új fejlesztéseket a szolgáltató engedélye nélkül, csak saját felhasználásra is meg lehet valósítani. Egyszerűbb lesz a megvalósítás, viszont az éppen nem használt energia elveszik, ha nem építünk ki drága tárolókapacitást.

 

Gulyás Gergely a kormányinfón bejelentette, hogy a kormány döntése értelmében változik a lakossági és vállalati napelemfejlesztések engedélyeztetése, és a megtermelt energia felhasználási szabályai. Ezt azzal indokolta a miniszter, hogy a hazai villamosenergia-hálózat a jelenlegi állapotában nem képes több napelemből származó áramot befogadni és kezelni.

 

A rezsiemelés hatására kiugróan megnőtt a lakosság igénye a saját napelemekkel termelt áramra. A várható új beruházások által megvalósuló napelemes rendszereket azonban a jelek szerint a jelenlegi áramellátási rendszer már nem tudná ellátni megfelelően.

 

A már hálózatba kapcsolt és engedélyezés alatt álló napelemes fejlesztésekre az eddigi szabályok vonatkoznak. Ez azt jelenti, hogy ezeket a rendszereket a szolgáltatónak engedélyeznie kell, és ez alapján napelemekkel megterhelt, de saját célra fel nem használt energiát a felhasználó betáplálja az áramhálózatba.

 

Ez a szabály most úgy változik, hogy az engedélyezésre még be nem nyújtott napelem-telepítéseknél nem lesz betáplálási lehetőség, nem kell az üzembehelyezéshez a szolgáltatótól ilyen engedély. Az ezekkel a napelemekkel megtermelt energiát a lakossági és vállalati felhasználók egyaránt szabadon felhasználhatják a saját fogyasztásukra. A fel nem használt mennyiség azonban nem kerül az országos hálózatba.

 

Az új szabály annyiban jó hír a napelem-telepítést tervezőknek, hogy nem kell végigmenniük a jelenleg elég hosszú és macerás engedélyeztetésen, amíg a szolgáltató beengedi a napelemeiket és az azok által megtermelt áramot a rendszerébe. Másfelől viszont ez a kedvezmény rontja a napelemes fejlesztések megtérülését. A saját célra fel nem használt energiát ugyanis így nem veszi meg a szolgáltató. Ezt csak abban az esetben tudja felhasználni a tulajdonos, ha olyan akkumulátoros rendszert épít ki, amellyel tárolni tudja az éppen fel nem használt energiát, de ennek költsége jelenleg nagyon magas. Az új szabályok a lakossági és vállalati napelemes fejlesztésekre is vonatkoznak.

 

Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy ha megnyílnak Magyarország számára, akkor az uniós helyreállítási alapnak a hitelforrásait az áramrendszer olyan fejlesztésére szeretné fordítani a kormány, aminek eredményeként újra be tudja fogadni az új napelemes rendszerekkel termelt, és saját célra fel nem használt áramot. Ha ezek a beruházások megvalósulnak, akkor újra be lehet majd táplálni a most erre nem kötelezett napelem fölös termelését a rendszerbe, és akkor ebből bevételhez juthatnak a tulajdonosok.

 

Az majd a részletszabályokból derül ki, hogy ezek az előírások vonatkoznak-e a napelem pályázat első körének eddig elfogadott lakossági napelem-telepítéseire, illetve a novemberre ígért második pályázati kör jelentkezőire.  

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!