KATA bevallás határideje

KATA bevallás 2022: február 25. a határidő - mit kell tenned?

KATA bevallás határideje

KATA bevallás 2022: február 25. a határidő - mit kell tenned?

Bank360 tartalom
2020-02-09 Frissítve: 2022-07-12
2020-02-09 Frissítve: 2022-07-12
6837184

Minden KATA-s vállalkozónak és vállalkozásnak 2022. február 25-ig nyilatkoznia kell a 2021-es KATA-s bevételeiről. Ehhez a 21KATA nyomtatványt kell kitölteni és eljuttatni a NAV-hoz. Elmondjuk, hogyan kell és mire érdemes figyelni.

 

KATA változások 2022-ben

 

2022. szeptember 1-től változnak a KATA feltételei.

 • A taxisok kivételével nem lehet cégeknek számlázni, csak magánszemélyeknek. Ha egy cégnek számláz egy katás vállalkozás, megszűnik a kisadózó státusza
 • Csak főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehetnek katások
 • Egységesen 50 ezer forint havonta a kata összege
 • Évi 18 millió forintra nő a katás bevételi összeghatár

 

A 21KATA nyomtatvány

 

A vonatkozó szabályozások értelmében a kisadózóknak nyilatkozniuk kell a tárgyévben szerzett KATA-s bevételeikről a következő év február 25-ig. 2022. február 25-ig tehát a 2021-es bevételeket kell bevallani. Ezt a 21KATA nyomtatványon lehet megtenni. A nyomtatvány hivatalos neve: "21KATA Nyilatkozat és adatszolgáltatás megszerzett bevételről Bevallás 40 százalékos mértékű adóról, társasági adóról kisadózó vállalkozás részére 2021. évre".


A 21KATA kitöltése egyszerű:

 

 1. összesíteni kell a 2021-es bevételeket ezer forintra kerekítve és be kell írni a végeredményt a megfelelő rubrikába
 2. adatszolgáltatás keretében meg kell nevezni az olyan partnereket, akiktől 2021-ben legalább 1 millió forint bevételhez jutottunk
 3. el kell küldeni a nyilatkozatot a NAV-hoz

 

A bevallás benyújtható papír alapon és elektronikus formában is, de az elektronikus kapcsolattartásra kötelezett adóalany kizárólag elektronikusan küldheti be a nyomtatványt a NAV-hoz. A gyakorlatban minden egyéni vállalkozó és gazdasági társaság elektronikus bevallásra kötelezett, így papíron csak az adószámmal rendelkező magánszemélyek nyújthatják be a KATA nyomtatványt.

A nyomtatványt akkor is be kell nyújtani nullás tartalommal, ha a vállalkozásnak 2021-ben nem keletkezett KATA-s bevétel.


Többféle mód létezik a kitöltéshez és beküldéshez a NAV-hoz:
 

 1. Ha rendelkezünk ügyfélkapuval, a legegyszerűbb az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) kitölteni a bevallást és onnan elküldeni a NAV-nak.
 2. A NAV oldaláról letölthető az Általános nyomtatványkitöltő Java alkalmazás (ÁNYK - AbevJava). Ez installálni kell a gépre, le kell tölteni le kell tölteni az alkalmazáson belül a 21KATA nyomtatványkitöltő programot. Ki kell tölteni a bevallást. Ha rendelkezünk ügyfélkapuval, be lehet küldeni elektronikus formában a NAV-hoz. Ha nem, ki kell nyomtatni, aláírni, és postán beküldeni.
 3. Bármelyik NAV hivatalban lehet kérni 21KATA formanyomtatványt. Ezt megfelelően ki kell tölteni, majd postai úton a el kell juttatni a NAV-hoz. Ezzel a móddal csak az adószámmal rendelkező magánszemélyek élhetnek, egyéni vállalkozók és társas vállalkozások nem.

 

Postai küldés esetben három dologra kell figyelni:

 1. Aláírás nélkül a nyomtatvány érvénytelen
 2. A nyomtatványt 2022. február 25. éjfélig postára kell adni
 3. A pontos postai címet ahova a bevallást kell elküldeni a NAV hivatalban vagy az ügyfélszolgálaton tudják megmondani

 

Adatszolgáltatási kötelezettség 1 millió forint felett

 

A KATA bevallás része az adatszolgáltatási kötelezettség az olyan partnerekről, akiktől a kisadózónak a tárgyév során legalább 1 millió Ft bevétele származott. Az adatszolgáltatási kötelezettség alól kivételt képeznek az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyek, tehát nem kell külön nyilatkozni a magánszemélytől származó 1 millió Ft vagy azt meghaladó KATA-s bevételről.

 

Tudni kell, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség kétirányú: 2022. március 31-ig a nyilatkoznia kell azoknak a vállalkozásoknak is, akik az év során összesen legalább 1 millió Ft értékben teljesítettek kifizetést a kisadózók részére.

 

Mennyi volt a KATA keret 2021-ben?

 

A KATA éves kerete 2021-ben 12 millió forint volt. Ez átlagban havi 1 millió forintnak felel meg, ugyanakkor a 12 millió forintos keretet a teljes évre kell számítani, és egy adott hónapban túl lehet lépni a havi 1 millió bevételt.

 

Fontos: a 12 millió forintos keret a teljes évre vonatkozik. Ha egy vállalkozás vagy vállalkozó nem volt a teljes évben KATA adóalany, akkor a keretet arányosan csökkenteni kell. Így például ha egy KATA-s vállalkozás márciusban indult, akkor csak 10 millió forintig veheti igénybe a kisadózók tételes adóját. Hasonlóan csökkenteni kell a keretet azokkal a hónapokkal, amikor a KATA-s vállalkozás szünetelt.

 

Mi történik, ha túlléptem a KATA keretet?

 

A 12 millió forintot meghaladó rész után 40 százalék adót kell fizetni, és erről nyilatkozni kell a 21KATA megfelelő részénél. A 40 százalékos adót a be kell fizetni, de emellett a tételes adót is meg kell fizetni.

 

KATA adó 2021-ben

 

2021-ben nem változott a kisadózó vállalkozások tételes adójának mértéke, továbbra is:

 

 • 25 000 Ft havonta a mellékállású KATA 
 • 50 000 Ft havonta a főállású KATA 
 • 75 000 Ft havonta az emelt összegű KATA

 

A KATA-t a tárgyhót követő hónap 12-ig kell utalni a NAV-nak a 10032000-01076349  számlaszámra az érvényes tájékoztatás alapján. Ezen kívül a KATA adóalanyok helyi iparűzési adót is kötelesek fizetni.

 

KATA változások 2021-ben

 

A KATA keret 2021-ben is 12 millió forint. A Pénzügyminisztérium ugyan már többször jelezte, hogy szigorítani fogja a KATA feltételeit, de egyelőre ezekben még nem történt változás. Fontos változás, hogy 2020. július 1-től minden belföldi adóalanyok között kiállított számlát online be kell jelenteni a NAV-nak értékhatártól függetlenül, ideértve a kézzel írt számlákat is. Figyelem, az online számlázó programokkal elkészített számlák sokszor nem automatikusan elektronikus számlák, hanem papíralapúak! A NAV regisztrációval és online számlázással kapcsolatos tudnivalókat összefoglaltuk ebben a cikkünkben.

 

2021. január 1-től a minden számlát online kell jelenteni a NAV-nak, ideértve a belföldi magánszemélyek és külföldieknek részére kiállított számlákat is.

 

Gyakori kérdések

 

Kaphatnak hitelt KATA-s egyéni vállalkozók?

A KATA-s jövedelem hitelfeltvételnél nem akadály. A bankok általában egy teljes lezárt évet kérnek.

 

Hogyan kell kiszámolni a KATA-s jövedelmet?

Az éves KATA-s bevétel 60%-a. A-NAV nál lehet kérni az erről szóló jövedelemigazolást. Az igazolás feltétele, hogy az adóév minden hónapjára be legyen fizetve a tételes adó.

 

A KATA-s jövedelem bruttó vagy nettó bérnek számít?

A KATA nem bér, ezért nem lehet rá olyan értelemben a bruttó nettó kifejezést használni rá, mint a munkabérre. A KATA egészen pontosan egy adózási forma, a kisadózó vállalkozások tételes adója. Egy KATA-s vállalkozásnak bevétele van. Ez alapján állít ki a NAV jövedelemigazolást.

 

Mi történik, ha év közben szűnik meg a KATA-s vállalkozás?

Ha a KATA adóalanyiság év közben szűnik meg, a megszűnését követő 30 napon belül el kell küldeni a NAV-nak a bevallást.

 

Az EVA helyett van a KATA?

Nem. AZ EVA, az egyszerűsített vállalkozói adó 2019. december 31-én megszűnt. Az evások eddig az időpontig választhatták a KATA adózási formát.

 

Minek a határideje február 15.?

A tételes helyi iparűzési adó (HIPA) választásának. Eddig az időpontig kell jelezni, hogy az adott adóévben a bevételtől független összegű tételes iparűzési adót fizeti-e a KATA-s vállalkozás, illetve eddig lehet kérni tételes IPA megszüntetését az adóévre. A választott módot nem kell évente megújítani, ha nem változtatunk rajta, automatikusan érvényben marad.

 

2022. szeptember 1-gyel megszűnt a katás státuszom. Kell bevallást készítenem a 2022-es évre?

Igen, az összes olyan hónapra, amikor kisadózó státuszú volt a vállakozás. A bevallást a kata adóalanyiság megszűnését követő 30 napot el kell küldeni a NAV-nak.. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!