KATA bevallás határideje

KATA bevallás 2021: február 25. a határidő - mit kell tenned?

KATA bevallás határideje

KATA bevallás 2021: február 25. a határidő - mit kell tenned?

Bank360 tartalom
2020-02-09 Frissítve: 2021-03-11
2020-02-09 Frissítve: 2021-03-11
6837184
12905893

Minden KATA-s vállalkozónak és vállalkozásnak 2021. február 25-ig nyilatkoznia kell a 2020-as KATA-s bevételeiről. Ehhez a 20KATA nyomtatványt kell kitölteni és eljuttatni a NAV-hoz. Elmondjuk, hogyan kell és mire érdemes figyelni.

 

A 20KATA nyomtatvány

 

A vonatkozó szabályozások értelmében a kisadózóknak nyilatkozniuk kell a tárgyévben szerzett KATA-s bevételeikről a következő év február 25-ig. 2021. február 25-ig tehát a 2020-as bevételeket kell bevallani. Ezt a 20KATA nyomtatványon lehet megtenni. A nyomtatvány hivatalos neve: "20KATA Nyilatkozat és adatszolgáltatás megszerzett bevételről Bevallás 40 százalékos mértékű adóról, társasági adóról kisadózó vállalkozás részére 2020. évre".


A 20KATA kitöltése egyszerű:

 

 1. összesíteni kell a 2020-as bevételeket ezer forintra kerekítve és be kell írni a végeredményt a megfelelő rubrikába
 2. adatszolgáltatás keretében meg kell nevezni az olyan partnereket, akiktől 2020-ban legalább 1 millió forint bevételhez jutottunk
 3. el kell küldeni a nyilatkozatot a NAV-hoz

 

A bevallás benyújtható papír alapon és elektronikus formában is, de az elektronikus kapcsolattartásra kötelezett adóalany kizárólag elektronikusan küldheti be a nyomtatványt a NAV-hoz. A gyakorlatban minden egyéni vállalkozó és gazdasági társaság elektronikus bevallásra kötelezett, így papíron csak az adószámmal rendelkező magánszemélyek nyújthatják be a KATA nyomtatványt.

 

A nyomtatványt akkor is be kell nyújtani nullás tartalommal, ha a vállalkozásnak 2020-ban nem keletkezett KATA-s bevétel.


Többféle mód létezik a kitöltéshez és beküldéshez a NAV-hoz:
 

 1. Ha rendelkezünk ügyfélkapuval, a legegyszerűbb az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) kitölteni a bevallást és onnan elküldeni a NAV-nak.
 2. A NAV oldaláról letölthető az Általános nyomtatványkitöltő Java alkalmazás (ÁNYK - AbevJava). Ez installálni kell a gépre, le kell tölteni le kell tölteni az alkalmazáson belül a 20KATA nyomtatványkitöltő programot. Ki kell tölteni a bevallást. Ha rendelkezünk ügyfélkapuval, be lehet küldeni elektronikus formában a NAV-hoz. Ha nem, ki kell nyomtatni, aláírni, és postán beküldeni.
 3. Bármelyik NAV hivatalban lehet kérni 20KATA formanyomtatványt. Ezt megfelelően ki kell tölteni, majd postai úton a el kell juttatni a NAV-hoz. Ezzel a móddal csak az adószámmal rendelkező magánszemélyek élhetnek, egyéni vállalkozók és társas vállalkozások nem.

 

Postai küldés esetben három dologra kell figyelni:

 1. Aláírás nélkül a nyomtatvány érvénytelen
 2. A nyomtatványt 2021. február 25. éjfélig postára kell adni
 3. A pontos postai címet ahova a bevallást kell elküldeni a NAV hivatalban vagy az ügyfélszolgálaton tudják megmondani

 

Adatszolgáltatási kötelezettség 1 millió forint felett

 

A KATA bevallás része az adatszolgáltatási kötelezettség az olyan partnerekről, akiktől a kisadózónak a tárgyév során legalább 1 millió Ft bevétele származott. Az adatszolgáltatási kötelezettség alól kivételt képeznek az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyek, tehát nem kell külön nyilatkozni a magánszemélytől származó 1 millió Ft vagy azt meghaladó KATA-s bevételről.

 

Tudni kell, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség kétirányú: 2021. március 31-ig a nyilatkoznia kell azoknak a vállalkozásoknak is, akik az év során összesen legalább 1 millió Ft értékben teljesítettek kifizetést a kisadózók részére.

 

Mennyi volt a KATA keret 2020-ban?

 

A KATA éves kerete 2020-ban 12 millió forint volt. Ez átlagban havi 1 millió forintnak felel meg, ugyanakkor a 12 millió forintos keretet a teljes évre kell számítani, és egy adott hónapban túl lehet lépni a havi 1 millió bevételt.

 

Fontos: a 12 millió forintos keret a teljes évre vonatkozik. Ha egy vállalkozás vagy vállalkozó nem volt a teljes évben KATA adóalany, akkor a keretet arányosan csökkenteni kell. Így például ha egy KATA-s vállalkozás márciusban indult, akkor csak 10 millió forintig veheti igénybe a kisadózók tételes adóját. Hasonlóan csökkenteni kell a keretet azokkal a hónapokkal, amikor a KATA-s vállalkozás szünetelt.

 

Mi történik, ha túlléptem a KATA keretet?

 

A 12 millió forintot meghaladó rész után 40 százalék adót kell fizetni, és erről nyilatkozni kell a 20KATA megfelelő részénél. A 40 százalékos adót a be kell fizetni, de emellett a tételes adót is meg kell fizetni.

 

KATA adó 2020-ban

 

2020-ban nem változott a kisadózó vállalkozások tételes adójának mértéke, továbbra is:

 

 • 25 000 Ft havonta a mellékállású KATA 
 • 50 000 Ft havonta a főállású KATA 
 • 75 000 Ft havonta az emelt összegű KATA

 

A KATA-t a tárgyhót követő hónap 12-ig kell utalni a NAV-nak a 10032000-01076349  számlaszámra az érvényes tájékoztatás alapján. Ezen kívül a KATA adóalanyok helyi iparűzési adót is kötelesek fizetni.

 

KATA változások 2020-ban

 

A KATA keret 2020-ban is 12 millió forint. A Pénzügyminisztérium ugyan tavaly jelezte, hogy szigorítani fogja a KATA feltételeit, de egyelőre ezekben még nem történt változás. Fontos változás, hogy 2020. július 1-től minden belföldi adóalanyok között kiállított számlát online be kell jelenteni a NAV-nak értékhatártól függetlenül, ideértve a kézzel írt számlákat is. Figyelem, az online számlázó programokkal elkészített számlák sokszor nem automatikusan elektronikus számlák, hanem papíralapúak! A NAV regisztrációval és online számlázással kapcsolatos tudnivalókat összefoglaltuk ebben a cikkünkben.

 

2021. január 1-től a minden számlát online kell jelenteni a NAV-nak, ideértve a belföldi magánszemélyek és külföldieknek részére kiállított számlákat is.

 

Gyakori kérdések

 

Kaphatnak hitelt KATA-s egyéni vállalkozók?

A KATA-s jövedelem nem akadály hitelfelvételnél. A KATA-s vállalkozók hiteligénylési lehetőségeiről részletesen itt írtunk.

 

Hogyan kell kiszámolni a KATA-s jövedelmet?

Az éves KATA-s bevétel 60%-a. A-NAV nál lehet kérni az erről szóló jövedelemigazolást. Az igazolás feltétele, hogy az adóév minden hónapjára be legyen fizetve a tételes adó.

 

A KATA-s jövedelem bruttó vagy nettó bérnek számít?

A KATA nem bér, ezért nem lehet rá olyan értelemben a bruttó nettó kifejezést használni rá, mint a munkabérre. A KATA egészen pontosan egy adózási forma, a kisadózó vállalkozások tételes adója. Egy KATA-s vállalkozásnak bevétele van. Ez alapján állít ki a NAV jövedelemigazolást.

 

Mi történik, ha év közben szűnik meg a KATA-s vállalkozás?

Ha a KATA adóalanyiság év közben szűnik meg, a megszűnését követő 30 napon belül el kell küldeni a NAV-nak a bevallást.

 

Az EVA helyett van a KATA?

Nem. AZ EVA, az egyszerűsített vállalkozói adó 2019. december 31-én megszűnt. Az evások eddig az időpontig választhatták a KATA adózási formát.

 

Minek a határideje február 15.?

A tételes helyi iparűzési adó (HIPA) választásának. Eddig az időpontig kell jelezni, hogy az adott adóévben a bevételtől független összegű tételes iparűzési adót fizeti-e a KATA-s vállalkozás, illetve eddig lehet kérni tételes IPA megszüntetését az adóévre. A választott módot nem kell évente megújítani, ha nem változtatunk rajta, automatikusan érvényben marad.

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!