KATA bevallás határideje

KATA bevallás 2023: február 27. a határidő - mit kell tenned?

KATA bevallás határideje

KATA bevallás 2023: február 27. a határidő - mit kell tenned?

Bank360 tartalom
2020-02-09 Frissítve: 2023-04-17
2020-02-09 Frissítve: 2023-04-17
6837184

Minden új KATA-s vállalkozónak (azaz annak, aki 2022. szeptember 1. után  bejelentkezett az új katába) 2023. február 27-ig nyilatkoznia kell a 2022-es KATA-s bevételeiről. Ez 2022-ben nem a teljes adóév, hanem csak az új KATA-ban töltött időszak, tehát maximum 4 hónap, 2022. szeptember 1. és december 31. között. Ehhez a 22KATA nyomtatványt kell kitölteni és eljuttatni a NAV-hoz. Elmondjuk, hogyan kell és mire érdemes figyelni.

 

KATA változások 2022-ben

 

2022. szeptember 1-től változnak a KATA feltételei.

  • A taxisok kivételével nem lehet cégeknek számlázni, csak magánszemélyeknek. Ha egy cégnek számláz egy katás vállalkozás, megszűnik a kisadózó státusza.
  • Csak főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehetnek katások.
  • Egységesen 50 ezer forint havonta a kata összege.
  • Évi 18 millió forintra nő a katás bevételi összeghatár.

 

A 22KATA nyomtatvány

 

A vonatkozó szabályozások értelmében a kisadózóknak nyilatkozniuk kell a tárgyévben szerzett KATA-s bevételeikről a következő év február 25-ig. Mivel 2023-ban február 25-e szombatra esik, a határidő az azt követő hétfő, így 2023. február 27-ig kell a 2022-es bevételeket bevallani (ezek a kata átállás miatt a szeptember 1. és december 31. között megszerzett bevételek). Ezt a 22KATA nyomtatványon lehet megtenni. A nyomtatvány hivatalos neve: "22KATA Nyilatkozat és adatszolgáltatás megszerzett bevételről Bevallás 40 százalékos mértékű adóról, társasági adóról kisadózó vállalkozás részére 2022. évre".


A 22KATA kitöltése egyszerű:

 

  1. összesíteni kell a 2022-es bevételeket ezer forintra kerekítve és be kell írni a végeredményt a megfelelő rubrikába
  2. el kell küldeni a nyilatkozatot a NAV-hoz elektronikus formában

 

A nyomtatványt akkor is be kell nyújtani nullás tartalommal, ha az adózónak 2022-ben nem keletkezett KATA-s bevétel.


Többféle mód létezik a kitöltéshez és beküldéshez a NAV-hoz:
 

  1. Ha rendelkezünk ügyfélkapuval, a legegyszerűbb az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) kitölteni a bevallást és onnan elküldeni a NAV-nak.
  2. A NAV oldaláról letölthető az Általános nyomtatványkitöltő Java alkalmazás (ÁNYK - AbevJava). Ez installálni kell a gépre, le kell tölteni le kell tölteni az alkalmazáson belül a 22KATA nyomtatványkitöltő programot. Ki kell tölteni a bevallást. Ha rendelkezünk ügyfélkapuval, be lehet küldeni elektronikus formában a NAV-hoz. Ha nem, ki kell nyomtatni, aláírni, és postán beküldeni.

 

Mennyi volt a KATA keret 2022-ben?

 

A KATA éves kerete 2022-ben megváltozott, 18 millió forintra emelték fel. Ez átlagban havi 1,5 millió forintnak felel meg, ugyanakkor a 18 millió forintos keretet a teljes évre kell számítani, és egy adott hónapban túl lehet lépni a havi 1,5 millió forint bevételt.

 

Mivel az új katásoknak a 2022.szeptember 1. és 2022. december 31. közötti időszakot kell 2023. február 27-ig bevallaniuk, az ő bevételi keretük 6 millió forint, ha végig katások voltak, illetve annak időarányos része, ha nem mind a négy hónapban.

 

Mi történik, ha túlléptem a KATA keretet?

 

A 18 millió forint, illetve annak hónapokkal arányosított része után 40 százalék adót kell fizetni, és erről nyilatkozni kell a 22KATA megfelelő részénél. A 40 százalékos adót a be kell fizetni, de emellett a tételes adót is meg kell fizetni.

 

KATA adó

 

2022-ben megváltoztak a kisadózó vállalkozók tételes adójára vonatkozó szabályok. Megszűnt a mellékállású KATA, illetve az emelt összegű KATA-ra sincs már lehetőség. A havonta fizetendő összeg a főállású egyéni vállalkozó KATA-soknak minden esetben 50 000 forint. 

 

A KATA-t a tárgyhót követő hónap 12-ig kell utalni a NAV-nak a 10032000-01076349  számlaszámra az érvényes tájékoztatás alapján. Ezen kívül a KATA adóalanyok helyi iparűzési adót is kötelesek fizetni.

 

Gyakori kérdések

 

Kaphatnak hitelt KATA-s egyéni vállalkozók?

A KATA-s jövedelem hitelfeltvételnél nem akadály. A bankok általában egy teljes lezárt évet kérnek.

 

Hogyan kell kiszámolni a KATA-s jövedelmet?

Az éves KATA-s bevétel 60%-a. A NAV nál lehet kérni az erről szóló jövedelemigazolást. Az igazolás feltétele, hogy az adóév minden hónapjára be legyen fizetve a tételes adó.

 

A KATA-s jövedelem bruttó vagy nettó bérnek számít?

A KATA nem bér, ezért nem lehet rá olyan értelemben a bruttó nettó kifejezést használni rá, mint a munkabérre. A KATA egészen pontosan egy adózási forma, a kisadózó vállalkozók tételes adója. Egy KATA-s vállalkozónak bevétele van. Ez alapján állít ki a NAV jövedelemigazolást.

 

Mi történik, ha év közben szűnik meg a KATA-s vállalkozó adóalanyisága?

Ha a KATA adóalanyiság év közben szűnik meg, a megszűnését követő 30 napon belül el kell küldeni a NAV-nak a bevallást.

 

Minek a határideje február 15.?

A tételes helyi iparűzési adó (HIPA) választásának. Eddig az időpontig kell jelezni, hogy az adott adóévben a bevételtől független összegű tételes iparűzési adót fizeti-e a KATA-s vállalkozás, illetve eddig lehet kérni tételes IPA megszüntetését az adóévre. A választott módot nem kell évente megújítani, ha nem változtatunk rajta, automatikusan érvényben marad.

 

2022. szeptember 1-gyel megszűnt a katás státuszom. Kell bevallást készítenem a 2022-es évre?

Igen, az összes olyan hónapra, amikor kisadózó státuszú volt a vállakozás. A bevallást a kata adóalanyiság megszűnését követő 30 napon belül el kell küldeni a NAV-nak. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!