NAV értesítő

Félmillió vállalkozás tudja meg, hogy kell-e fizetnie, vagy pénzt kaphat vissza

NAV értesítő

Félmillió vállalkozás tudja meg, hogy kell-e fizetnie, vagy pénzt kaphat vissza

Bank360 tartalom
2022-05-31 Frissítve: 2022-05-31
2022-05-31
24066187

Május végétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csaknem 426 ezer gazdálkodónak küld értesítést az adószámla egyenlegéről. A küldeményből mindenki számára kiderül, hogy kell-e fizetnie, illetve igényelhet-e vissza valamennyi pénzt.

 

Közel félmillió gazdálkodó szervezetnek (jellemzően vállalkozásnak) küld a NAV értesítést az adószámla egyenlegről. Közülük adószámla-kivonatot csak az kap, akinek legalább egy adónemben ötezer forintnál több tartozása vagy ezer forintnál több túlfizetése van. Az érintettek többsége a cég- vagy ügyfélkapun keresztül várhatja a tájékoztatást, a cégkapura nem kötelezetteknek pedig postán érkezik az értesítés. A kivonat mellett a NAV-tól késedelmipótlék-értesítőt is kapnak azok, akik fizetési kötelezettségüket tavaly nem, vagy csak késedelmesen teljesítették, és emiatt ötezer forintot elérő pótlékuk keletkezett.

Az értesítőtől függetlenül az adószámla aktuális állapota a NAV elektronikus ügyintézési felületén, az eBEV portálon is bármikor megtekinthető. A 2021-re felszámított pótlék lekérdezhető az oldalon, a Szolgáltatások menüpont alatt, az Adószámla és pótlékadatok, azon belül pedig a Pótlék-levezetés funkció kiválasztása után. Erre a gazdálkodóknak 2022. június 16-tól lesz lehetőségük.

 

A tartozást a gazdálkodók elsősorban átutalással vagy a túlfizetés átvezetésével rendezhetik, de egyes esetekben bankkártyával is megfizethetik. Az „Átvezetés és kiutalási kérelem az adószámlán mutatkozó túlfizetéshez” elnevezésű űrlapon a túlfizetés kiutalása, vagy tartozásra átvezetése kezdeményezhető az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) is.

 

Fontos határidők járnak le május 31-én

A vállalkozásoknak ma éjfélig, 2022. május 31-ig kell iparűzési adóbevallásukat elkészíteniük és benyújtaniuk. Az egyszerű adózási formában lévő vagy/és alacsony bevételű kisvállalkozásoknak, például katásoknak még az utolsó pillanatokban sem késő nekiugrani ennek, hiszen a NAV honlapján lévő anyagok, segédletek, programok használatával ezt egyszerűen meg tudják tenni. Ezen felül a cégeknek a számviteli törvény szerinti éves beszámolójukat is el kell készíteniük és közzé kell tenniük az Igazságügyi Minisztérium oldalán május 31-ig.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!