Kata bevallás 2022

Eljött a katások napja, dupla bevallással még pénzt is kaphatnak

Kata bevallás 2022

Eljött a katások napja, dupla bevallással még pénzt is kaphatnak

Bank360 tartalom
2022-02-24 Frissítve: 2022-02-24
2022-02-24
19102837

A kisadózó katásoknak jó esetben nem sok dolguk van a NAV-val, de ezt a keveset most kell megtenniük. A szokásos kata-bevallás mellé a gyerekesek egy másik bevallással visszakaphatják a katájuk negyedét. Mire kell figyelni, mi változott, és milyen újdonságokat kell figyelembe venni?

 

A kata szerint adózó vállalkozók és vállalkozások február 25-ig kell elkészítsék a 2021-es bevallásukat. A fő szabályok nem változtak: a kata 12 millió forint bevételig fix, havi 50 vagy 25 ezer forint adó megfizetését jelenti. A nagyobb összeget a főállású katásoknak kell fizetniük, a 25 ezret pedig annak, aki más módon biztosított – ez lehet tipikusan nyolcórás munkaviszony, öregségi nyugdíj, tanulói státusz. A katások 12 millió forint bevételig alanyi áfamentesek, vagyis nem kell az áfabevallást készíteniük, számláikat nettó összegre állítják ki. Cserébe költséget sem tudnak elszámolni, de mivel eddig a bevételi határig alapesetben fix összegű adót kell fizetniük, ez úgysem számít.

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

 

Fontos, hogy a katásoknak bizonyos esetekben 40 százalék adót kell fizetniük a fix összegen felül, illetve adatszolgáltatási kötelezettségük is keletkezhet. Ezekről külön kell nyilatkozni, illetve a 40 százalék feletti adózást is részletezni kell a bevallásban.

 

Százalékos adót akkor kell fizetni, ha a katás bevétel meghaladja a 12 millió forintot. A 15 millió forint bevétel esetében a 40 százalékot 3 millió forint után kell megfizetni, ez 1,2 millió forint. Célszerű ezt a szintet nem átlépni. Elsősorban nem is azért, mert akkor az e fölötti rész után nagyon magas kulccsal kell adózni, hanem azért, mert ezzel a katás kiesik az alanyi adómentes körből és áfabevallást is kell készítenie. Ez pedig jelentősen átalakítja a katás életét, könyvelését és adminisztrációs kötelezettségét. A 2021-es bevételt természetesen már nem lehet befolyásolni, azonban a 12 milliós határ közelében lévőknél erre érdemes figyelni, mert aki átcsúszik, a nagy árat fizet érte.

 

Elképzelhető olyan helyzet, amikor már 12 millió forint alatt is 40 százalék adó kell fizetni – ez esetben természetesen az alanyi mentesség megmarad. Akkor áll elő ez a helyzet, ha külföldi kifizetőtől szerez a katás bevételt, és ez a bevétel vagy meghaladja a 3 millió forintot, vagy akármekkora összegű is, de kapcsolt vállalkozástól származik. A 3 millió forintnál a forint árfolyama a mérvadó, tehát leegyszerűsítve az az összeg, ami a katás forint számlán megjelenik.

 

Hasonlóképpen 40 százalékos adófizetés terheli az ügyletet, ha belföldi, kapcsolt vállalkozástól érkezik bevétel a katáshoz. Ez esetben azonban az adót magának a kapcsolt vállalkozásnak kell megfizetnie. A katásnak ebben az esetben csak adatszolgáltatási kötelezettsége van – ezzel az ügylet mindkét oldala be van biztosítva, hiszen a kifizető vállalkozásnak adóznia kell, a katásnak pedig lejelentenie az ügyletet.

 

Szintén adatot kell szolgáltatni azokról a cégekről, amelyektől több mint egymillió forint bevétel érkezett a katás számlájára. Ez nem jár semmilyen következménnyel, nem von maga után adófizetési kötelezettséget, sem más feladatot.

 

A kapcsolt vállalkozás olyan cég, amellyel nem szokványos, piaci alapú a viszony. Tipikusan ilyen, ha a katásnak van egy nem katás cége is. Ha ezek üzletelnek, azt az ügyletet 40 százalék adófizetés terheli.

 

Kapcsoltnak az a viszony minősül, amikor a katásnak vagy közeli hozzátartozójának külön vagy akár együttesen többségi tulajdonrésze van a vállalkozásban. Szintén kapcsoltnak minősül, ha a katás mindkét vállalkozásban ügyvezető funkciót lát el – ebben az esetben mindegy, hogy ki a tulaj. Két egyéni vállalkozó ugyanakkor sosem lesz kapcsolt, akkor sem, ha egymás közeli hozzátartozói.

 

A bevallást a 21kata nyomtatványon kell elkészíteni. A 21KATA-01 lapon kell bevallást készíteni, ha a bevétel meghaladta a 12 millió forintot, a 21KATA-02 lapon kell eleget tenni az adatszolgáltatásnak és a 21KATA-KULF oldalon kell nyilatkozni a külföldi partnerekről.

 

A gyerekes katások most vissza tudják igényelni a katájuk negyedét, de ezt nem a kata-bevallásukban kell megtenni. Ezt nekik is szja-bevallásban lehet megtenni, amit érdemes a kata-bevallással egy füst alatt megcsinálni. A családi szja-visszatérítésnek a katás visszaigényléséhez itt adtunk részletes segítséget. A katások hitelfelvételi lehetőségeiről itt írtunk.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!