Tételes hipa határidő

Eljött a katások nagy spórolásának napja! Ne szalaszd el!

Tételes hipa határidő

Eljött a katások nagy spórolásának napja! Ne szalaszd el!

Bank360 tartalom
2022-02-14 Frissítve: 2022-02-23
2022-02-14 Frissítve: 2022-02-23
18827830

A megszokásból adózó katásoknak minden évben van egy napja, amikor még átléphetnek abba az iparűzési adó fizetési lehetőségbe, amivel akár 190 ezer forintot is spórolhatnak. Aki ezt kihagyja, legközelebb jövőre lesz rá módja.

 

Rutinos kisvállalkozóként mindenki tudja, hogy iparűzési adót is kell fizetni, ami jellemzően az adóalap 2 százaléka. Így van ez a kisadózók tételes adóját (kata) választók esetében is. Sok katás még most is a régi, kata előtti rutinjából fizeti az iparűzési adót. Mivel sokuk maga végzi az adóadminisztrációját is, nincs könyvelője, ezért nincs, aki figyelmeztesse arra, hogy az iparűzési adóját is átválthatja tételesre, amivel nagyobb bevétel esetében egész szép összeget tud spórolni.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi hiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

A kata maga is egy tételes adó, azaz egy fix havi összeget (választástól függően 25, 50 vagy 75 ezer forintot) kell fizetni, ami nem függ a vállalkozás bevételétől. Alapesetben viszont a katás cég ugyanúgy a bevétele (illetve annak adóalapja) alapján fizeti az iparűzési adót. 

 

A katánál azonban az iparűzési adó is tételessé tehető, ehhez azonban külön be kell erre jelentkezni az önkormányzatnál. Minden évben február 15-ig lehet ezt megtenni, tehát az idén keddig lehet élni.

 

Ha egy katás a tételes iparűzési adót választja, akkor ennek adóalapja automatikusan 2,5 millió forint lesz. Ha tehát a működésnek helyet adó településen az általában alkalmazott 2 százalék az iparűzési adó, akkor 50 ezer forintot kell fizetnie a bevételétől függetlenül. Ha ezt összehasonlítjuk a kata bevételi határán, 12 millió forintnál fizetendő 240 ezer forintos iparűzési adóval, a különbség 190 ezer forint. (Természetesen ez a maximum, a megtakarítás összege attól függ, hogy mennyi lesz a katás bevétele, adóalapja). A százalékos adó csak 2,5 millió forint alatt éri meg jobban. A koronavírus-járvány miatt korábban bevezetett HIPA-könnyítés 2022-ben is érvényes, így még tovább csökkenthető a fizetendő összeg. Az átalányadót választó katásoknak ráadásul nem is kell nyilatkozniuk külön ennek a kedvezménynek az igénybevételéhez. Nekik az önkormányzat 2022-ben automatikusan a csökkentett, maximum 1 százalékos adómérték alapján állapítja meg a fizetendő iparűzési adót. Ez azt jelenti hogy a 2,5 millió forintos fix adóalapra tekintettel 2022. március 16-ig és 2022. szeptember 15-ig egyaránt 12 500 forint iparűzési adót kell befizetniük a katásoknak tételes hipaként.

 

Egy egyszerű nyilatkozattal ritkán kereshet egy kisvállalkozó ilyen szép pénzt, ezért ennyiért már igazán megéri benyújtani egy bejelentést a tételes iparűzési adóra való áttérésre. Ezt viszonylag egyszerűen megteheti bárki különösebb szakértelem nélkül az eÖnkormányzat portálon. Ezen belül akár rögtön ide is léphetünk

Ügyfélkapus belépés után kiválaszthatjuk székhelyünk szerint önkormányzatot, majd az ügyindítás gombra kattintva kiválasztjuk az ágazatnál az adóügyet, ügytípusnál az általános adóügyet. Ezt követően űrlapkereséssel találhatjuk meg a „Bejelentkezés, változás-bejelentés” nyomtatványt. Ezt kell kitölteni értelemszerűen (a felső sávban lehet a következő fejezetre/lapra lépni). Az ellenőrzés gombra klikkelve a rendszer segít abban, ha valamit még nem vagy rosszul töltöttünk ki. Ezután már csak a továbbításra kell kattintani az elektronikus beküldéshez. Több tennivalónk nincs, az önkormányzatunk automatikusan értesítést kap a bejelentésünkről.

 

A tételes iparűzési adónak az is előnye, hogy alapesetben bevallást sem kell róla benyújtani, csak egy évben két részletben ki kell fizetni. Ne felejtsük el, hogy ha egy katás most tér át a tételes iparűzési adóra, akkor a választás 2022-re vonatkozik, ettől még 2021 után be kell nyújtania az addigi szabályoknak megfelelő bevallását az iparűzési adóról. A tételes iparűzési adóra való bejelentkezés február 15-i határideje az éves kata-bevallás február 25-i dátumával sem keverendő össze. Azt hamarosan szintén meg kell tenni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!