Kata vállalkozás szüneteltetése

KATA-s vállalkozás felfüggesztése - hogyan, mire kell figyelni?

Kata vállalkozás szüneteltetése

KATA-s vállalkozás felfüggesztése - hogyan, mire kell figyelni?

Bank360 tartalom
2020-04-15 Frissítve: 2022-07-12
2020-04-15 Frissítve: 2022-07-12
8243345

Egy vállalkozó élete megannyi kaland, kitartás és változás, vagyis inkább életmód. Azonban az pénzügyileg igazán tudatos vállalkozó azonnal képes lépni a váratlan helyzetekre. A KATA-s vállalkozások számára komoly lehetőség a tevékenység felfüggesztése, amellyel az adott időszakra mentesülhetnek a tételes adó megfizetése alól. Azonban a döntés több következménnyel jár, ezeket jártuk körbe.

 

Amennyiben a KATA-s vállalkozó elsősorban szellemi munkát végez, ráadásul mondjuk mindezt home officeban, akkor meglehetősen egyszerűen lehet dönteni a vállalkozói tevékenység szüneteltetése mellett. Ha a megbízásai megszűntek, azaz várhatóan nem fog bevételre szert tenni, akkor érdemes a szüneteltetés mellett dönteni. 

 

Fontos tudni, hogy a szüneteltetés nem vonatkozhat tört hónapra, azaz javasolt pontosan a még vállalkozói tevékenységet folytató hónap utolsó napjaiban bejelenteni a szüneteltetés tényét, így a következő hónaptól már nem kell fizetni adót. A bejelentés másnapjától azonban már számlát sem bocsáthatunk ki, ugyanakkor egy korábbi számla utáni bevétel még érkezhet ezt követően is. A szüneteltetés ideje alatt pedig nem lehet vállalkozói tevékenységet folytatni, illetve számlát kibocsátani.

 

Ha a vállalkozónak tevékenységével összefüggő egyéb költségei vannak, mint pl. bérlemény (iroda, üzlethelyiség, könyvelő, telefondíj stb.), azok nem kerülhetnek az éves költségek közé arra az időszakra, ugyanakkor az újraindulás érdekében egyedi döntéseket igényel, melyiket szüneteltetjük vagy mondjuk fel. Érdemes egyenként mérlegelni, figyelembe véve a tervezett szüneteltetési időszak hosszát is.

 

A szüneteltetés a fizetés nélkül szabadság

 

Ha a szüneteltetés mellett döntünk, akkor legalább egy hónapig fenn kell tartani ezt az állapotot, a maximális időtartam pedig 2 év. Itt fontos tudni, hogy az adóalanyiság nem szűnik meg, azaz ha például valaki a kialakult helyzet miatt inkább felhagyna a vállalkozói tevékenységgel, és bejelentkezne munkanélküli ellátásba, addig nem indíthatja el a folyamatot, amíg vállalkozói tevékenységét legalább nem szünetelteti, vagy megszünteti.

 

Mivel erre az időszakra megszűnik az adó- és járulékfizetés, már másnaptól érdemes bejelenteni és fizetni az ingyenes egészségügyi ellátáshoz szükséges, 2020-ban havi 7710 forintot. Ehhez magánszemélyként regisztrálni kell a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél.

 

Online is bejelenthető a szüneteltetés

 

Az eljárás ma már nem bonyolult, ügyfélkapus hozzáféréssel akár könyvelő közreműködése nélkül is lebonyolíthatjuk. Ezzel a bejelentéssel egyszerre értesül a szüneteltetésről a NAV és az önkormányzat adóosztálya is (bár utóbbi esetében érdemes egy ellenőrzést végrehajtani).

 

Mi van, ha hitelt szeretnénk felvenni? Mennyi igazolható jövedelemmel rendelkezik a KATA-s vállalkozó?

 

Amennyiben a KATA-s vállalkozó tervezi (akár vállalkozói, akár lakossági) hitel felvételét, érdemes nagyon körültekintően dönteni és eljárni, ugyanis a nyújtható hitel mértékét jelentősen befolyásolhatja a bevételek csökkenése.

 

A KATA-s vállalkozó számára a hitelfelvételhez szükséges jövedelemigazolást a NAV állítja ki, akár online is. A jogszabály szerint a kisadózó jövedelmének felel meg a vállalkozás utolsó évi adóbevallásában feltüntetett bevételének 60%-a. Egyszerűsítve, ha egy KATA-s vállalkozónak az elmúlt évben rögzített adóbevallásában 3 millió forint bevétele keletkezett, akkor ennek a 60%-át veszi figyelembe, azaz igazolja a NAV, ez ebben az esetben 150 ezer forint. Ez azt jelenti, hogy ha kevesebb bevétele lesz a kisadózó KATA-s vállalkozónak, akkor ez érintheti a jövőben tervezett hitelkérelmének elbírálását is.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!