Böngészés

Online jövedelemigazolás: már a bank intézi helyettünk

Bank360-logo Bank360 tartalom
2020.02.13.
Frissítve: 2020-05-27 Létrehozva: 2020-02-13
6898387

A hatályos jogszabályok alapján idén már online felhatalmazást is adhatunk a banknak, hogy helyettünk kérje le a keresetkimutatásunkat a NAV-tól. Ez hatalmas lépés az egyszerűbb hiteligénylési folyamatok felé - véli a Bank360.hu. A szakportál viszont úgy tapasztalta: adószakértő legyen a talpán, aki megtalálja a lehetőséget a weben.

 

A Bank360.hu szerint legyen szó bármilyen hitel felvételéről, a bankonak vizsgálniuk kell az igénylők jövedelmi helyzetét. A rendszeres bevételt a legtöbb banknál bankszámlakivonattal igazolhatják a meglévő ügyfelek, de a legtöbbször munkáltatói jövedelemigazolásra, keresetkimutatásra vagy egyéni vállalkozók esetén NAV-os jövedelemigazolásra van szükség. 

 

Ez pedig adminisztrációs teher az igénylőknek. Az igazolást ki kell kérni, annak előállítására és beérkezésére várni kell. Ha megvan, sok esetben csak fizikailag, papír alapon tudjuk benyújtani a hiteles változatot a banknak. Ez a folyamat tehát idő és energiaigényes, ráadásul kapásból elvágja az online hiteligénylés lehetőségét.

 

Néhány napja azonban teljesen csendben hatalmasat fordult a világ ezen a fronton - fedezte fel a Bank360.hu. Tavaly novemberben jelent meg az a kormányrendelet, amely szerint a NAV-tól kikérhető lesz egy elektronikus kereseti kimutatás, a lehetőség pedig februártól adott. Ezt a kimutatást a bankok bizonyos, online is igényelhető hiteleknél teszik elérhetővé, vagyis a laptop mellől koordinálni tudjuk a teljes igénylési folyamatot, semmit sem kell kinyomtatni, bevinni, aláírni. 

 

Az elektronikus keresetkimutatást a NAV a KHR-rendszeren teszi elérhetővé, ahonnan a megjelölt bank adott ideig lekérdezheti az adatokat. Az információ hiteles, akár a kinyomtatott igazolás. Az igazolás majdnem naprakész, ami azt jelenti, hogy a lekérdezéskor a két hónappal korábbi állapotot mutatja. Ez némi kockázatot jelenthet a bankok számára, hiszen nem látnak rá a pillanatnyi állapotra - a munkáltató biztosan nem állít ki igazolást, ha az alkalmazott például a felmondását tölti. Ugyanakkor a bankok dönthetnek úgy, hogy vállalják ezt a kockázatot.

 

Alig lehet elérni

 

A szolgáltatás már elérhető, ám egyelőre nem reklámozzák. A bankok egyelőre megjelentették az elektronikus keresetkimutatást a részletes tájékoztatókban mint lehetőséget, de külön nem emelik ki, nem hirdetik.

Frissítés! A NAV honlapján február 19-én jelent meg az online keresetkimutatással kapcsolatos tájékoztató.

 

A dokumentációt az eBEV portálon keresztül lehet lekérdezni a Szolgáltatások / Keresetkimutatás lekérdezés menüpontban, így nincs szükség a nyomtatványkitöltő alkalmazásra sem.
 

Mindenesetre ha ezt megtaláltuk, maga a kérelem  lekérdezése egyszerű. Az elküldés után meg kell várni a jóváhagyást, ez a Bank360 tesztjében pár óra alatt történt meg. A nyomtatvány tovább lehet küldeni az Ügyfélkapun választott banknak úgy, hogy ki kell jelölni, melyik hitelnyújtó férhet hozzá az adathoz. Ez után az adat elmegy a BISZ-hez, ahonnan a választott hitelnyújtó lekérdezheti az adatot. A lista szerint egyelőre a választható bankok a CIB Bank Zrt., a COFIDIS Magyarországi Fióktelep és a K&H Bank Zrt. Ahogy a bankok listája bővül, frissítjük az információt.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!