Számolás

Jövedelem és ingatlan: mit fogad el a bank lakáshitel igénylésekor?

Számolás

Jövedelem és ingatlan: mit fogad el a bank lakáshitel igénylésekor?

Veres Patrik
2020-02-27 Frissítve: 2022-08-17
2020-02-27 Frissítve: 2022-08-17
7049353

A Bank360.hu szakértői minden eszközt összegyűjtöttek, amivel még a lakásvásárlásra szánt hitel igénylése előtt, megbecsülhetjük, hogy mely jövedelmeket és milyen mértékben fogadnak el a bankok. Az alábbi cikkben nem csak ezt járjuk körbe, hanem az is kiderül, milyen minimális elvárásaik vannak a pénzintézeteknek a fedezettek kapcsolatban.

 

Amire mindenképp szükség lesz egy lakáshitelnél

 

Ahogy azt már a személyi kölcsönök esetében megállapítottuk. Nagyon eltér, hogy melyik banknál milyen minimális feltételeknek kell megfelelnünk és milyen dokumentumokra van szükség, hogy egyáltalán megkezdődjön az igénylés. Ilyen feltétel például

 

 

A Bank360.hu gyűjtése alapján már nem kell tippelgetnünk , melyik banknál lehet elég a fizetésünk: láthatjuk, hogy milyen összegtől igényelhetjük a pénzintézetek lakáshitelét:

 

A fentieken túl jellemző elvárás még, hogy ne legyünk próbaidő alatt, ne legyen elmaradásunk más hitelekkel, büntetlen előéletűek legyünk, vállalkozóként pedig ne legyen adótartozásunk és ne álljon felszámolás alatt a cégünk. 

 

Több tucat forrásból igazolhatunk jövedelmet

 

A legelfogadottabb jövedelemformák a rendszeres nettó munkabér, nyugdíj vagy vállalkozói jövedelem, amelyek elsődleges források, azaz mindenképpen szükséges valamelyik a hiteligényléshez. Ezeken túl viszont megannyi más forrást is beszámíthatunk az elsődleges jövedelmek mellé. Például ha munkabérünk mellett kapunk cafeteriát és lakáskiadásból is befolyik havonta néhány tízezer forint, van olyan pénzintézet, ahol ezeket a bevételek összeadódnak, ez pedig magasabb hitelösszeghez vezet. Az alábbi táblázatban gyűjtöttük össze ezeket:

 

 

A bankok egy része előírja a vásárolni kívánt ingatlanban majdan lakó összes kereső (jellemzően házastársak) adóstársként való bevonását. Ez könnyebbség, hiszen a jövedelmek összeadódnak, ami hozzásegít a magasabb hitelösszeghez, ugyanakkor mindenki vagyoni felelősséggel tartozik a visszafizetésért.

 

Ha tehát minél nagyobb hitelösszeget szeretnénk felvenni, érdemes azok közül a bankok közül választani kölcsönt, ahol a lehető legtöbb jövedelemforrásunkkal számolnak a jövedelemvizsgálat során. 

 

A vállalható törlesztőrészlet megállapításában a jövedelemarányos törlesztési mutató az irányadó a bankoknak. Két szempontot vesznek figyelembe: a jövedelem nagyságát és azt, hogy milyen biztonságos hitelt veszünk fel. Minél hosszabb időre fixáljuk a kölcsön kamatozásást, a fizetésünk annál nagyobb részét teheti ki a havi törlesztőrészlet. Jelenleg az alábbi JTM-szabály van érvényben:

 

Ha már nagyjából felmértük, mekkora törlesztőrészletet bírunk el, a Bank360.hu lakáshitel kalkulátorával már nagyon egyszerűen kiszámíthatjuk, hogy az mekkora hitelösszegre elég. A kalkulátort itt érhetjük el

 

A fedezet értéke

 

A fedezetként felajánlott ingatlan a másik sarkallatos pontja a lakáshiteligénylésnek. A jövedelem mellett leginkább ettől függ, hogy mekkora hitelt kaphatunk. Fontos tudnunk, hogy bank nem ad akkora kölcsönt, mint amekkora a fedezetként felajánlott ingatlan piaci értéke, vagy más néven forgalmi értéke. azaz mennyit ér az ingatlan az adott piaci viszonyok között. A bank az úgynevezett hitelfedezeti, vagy hitelbiztosítéki értékig hitelez. Ez a jelenlegi szabályok szerint legfeljebb a piaci érték 80 százalékáig terjedhet, azaz 20 százalék önerővel kell rendelkeznünk, ha például a vásárolni kívánt ingatlan lesz a fedezet.

 

A 80 százalékos felső korlátnál lehetnek konzervatívabbak a pénzintézetek. Van például olyan bank, ahol 60 százalék a hitelbiztosítéki érték, ami 40 százalék önerőt jelent. Ami viszont nagyjából egységes, az az igénylési folyamat elején leadandó fedezettel kapcsolatos dokumentumlista. Az alábbiakra mindenképpen szükség lesz:

 

Persze eltérő feltételeknek kell megfelelni és más dokumentumokra van szükség, ha nem egy hagyományos piaci lakáshitelt, hanem például CSOK hitelt vagy falusi CSOK-ot igényelnénk a vásárláshoz. Lakásbiztosítás viszont banktól függetlenül mindenképpen szükséges a fedezetre.

 

Érdemes előminősítést kérni

 

Ha a fentiek alapján mi is megtaláltuk a szimpatikus bankok, érdemes úgynevezett előbírálatot kérni. A bankok az ingatlanra és jövedelmi helyzetre vonatkozó adatok alapján készítenek egy díjmentes bírálatot, amely nem kötelez minket semmire, ugyanakkor kiderül, hogy igényelhetünk-e kölcsönt, és ha igen, mekkora összegben és milyen konstrukcióban.

 

Ha nem tudjuk fizetni a törleszőt

 

Ma mér lehetséges biztosítást kötni arra az esetre, ha keresőképtelenség vagy munkanélküliség miatt nem tudjuk fizetni a törlesztőt. Az NN-Bank360 Csoportos jövedelempótló biztosítás akár 200 000 forintot fizet havonta. Minden lépése online köthető, és nem kelll hozzá orvosi vizsgálat sem.

 

Jövedelembiztosítás kötése
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!