Kata szja visszatérítés

A gyerekes katások is szja-visszaigényléssel kaphatják meg az adójukat

Kata szja visszatérítés

A gyerekes katások is szja-visszaigényléssel kaphatják meg az adójukat

Bank360 tartalom
2022-02-21 Frissítve: 2022-02-23
2022-02-21 Frissítve: 2022-02-23
18980581

A katásoknak is jár a családi adóvisszatérítés, ezt azonban egy csavarral nem az kata-bevallásukban, hanem szja-visszaigénylés kitöltésével igényelhetik. Az adminisztráció nem bonyolult, és akár 150 ezer forintot is hozhat a konyhára.

 

A családi adóvisszatérítés nemcsak a munkavállalóknak, szja-köteles jövedelmet szerzőknek, ekhósoknak jár, hanem a katásoknak is. Esetükben a befizetett kata negyede, vagyis 25 százaléka jár vissza. Főállású katásnál ez 150 ezer forint a havi 50 ezer forintonként befizetett 600 ezer forint után. A nem főállású katásoknál értelemszerűen ugyanez a helyzet, csak ott nem havi 50, hanem 25 ezer forint az adó, így a kedvezmény is feleződik, legfeljebb 75 ezer forint. 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

 

Visszatérítés csak a katásként töltött hónapok után jár. Vagyis ha a tevékenységét a vállalkozó csak március és október között végezte, és január-februárra és november-decemberre nem fizetett katát, akkor ez esetben az adóvisszatérítést is csak a katás hónapok után lehet kérni, ez a példánkban nyolc hónap. 

Nagyon fontos, hogy az adóvisszatérítés semmiképp nem haladhatja meg a 809 ezer forintot. Akkor sem, ha szja-köteles, ekhós és katás bevételünk is volt. Ha több fajta jogcímen is igénybe vehetjük a visszatérítést, akkor meghatározott sorrendben kell azt kiszámítani. 

Az első az szja-s összevont adóalapba tartozó jövedelem. Ez praktikusan a munkabér, emellett ide tartozik például az ingatlan bérbeadásból származó bevétel is. Ezt követi sorrendben az ekhós bér, ha van ilyen. Az ekho 15 százalékából 9,5 százalék számít szja-nak, vagyis elvileg ezt lehet visszakérni. Ha az ekhós jövedelem például egymillió forint, akkor a 150 ezer forint befizetett ekhóból 95 ezer forint az szja, ennyit lehet elvben visszakérni. Ezt követően jöhet csak a sorban a kata visszaigénylése. 

 

E három tételből álló visszatérítés együttesen sem haladhatja meg a 809 ezer forintot. Természetesen ha a katásnak nincs ekhós vagy akár összevont szja-adóalapos jövedelme sem, akkor ezzel nem is kell foglalkoznia, a kata után jár neki a visszatérítés. Ezt azonban nem a kata, hanem az szja-bevallásban kell kérni – akkor is, ha a katás egyébként nem készít szja-bevallást. Szerencsére nagyon egyszerű a feladat, hiszen csak az adóvisszatérítésre vonatkozó részeket kell kitölteni – a személyes adatok mellett. 

 

A NAV oldalán az szja-bevallásra, majd a „21szja webes kitöltőprogram”-ra kell kattintani. Ekkor előjön a regisztrációt nem igénylő nyomtatványkitöltő. (Meg lehet csinálni az Abev felületén is, ha úgy kényelmesebb.) Az „összes mező” ikonra kattintva nyílnak le a kitölthető lapok téma szerint csoportosítva. Itt két dolgot kell kitölteni: a személyes adatokat és a második sorban, azaz a személyi jövedelemadó sorban a „gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítése” részt.

 

Ez két részből áll. Az adóvisszatérítés levezetésénél a megszerzett jövedelmek adóját kell beírni. Ha a katás nem szerzett szja-köteles jövedelmet, akkor csak a katás jövedelemnél kell a befizetett adó összegét beírni, a többihez később automatikusan nullát fog írni a program. Egyelőre azonban hibakódot kapunk, mert a gyerekekre vonatkozó adatokat is ki kell tölteni. 

 

Ez a „Nyilatkozat a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményéről, a családi kedvezményről és a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséről” címet viseli, és a 107-110-es sorban van. A kedvezmény típusa itt a 4-es, ha csak a visszatérítést akarjuk elintézni, ha mást is, akkor azt kell választani – családi adókedvezmény vagy négygyerekes anyák kedvezménye jöhet még szóba. 

 

A gyerekek adatait értelemszerűen kell beírni, a jogosultsági hónapokat pedig egyenként kell beikszelni – hiszen nem biztos, hogy minden hónapban járt a gyerek után kedvezmény. Ha több gyerekünk van, akkor az újabb gyerekeket az „Új elem hozzáadásá”-val lehet generálni a rendszerben. Itt lehet nyilatkozni a házastársról, élettársról is, de csak akkor, ha családi adókedvezményről is nyilatkoztunk. Ha csak a visszatérítést kérjük, akkor ez nem kell – a családi adókedvezménynél egyéb sorokat is ki kell tölteni a bevallásban, ezzel most nem foglalkozunk.

 

Ha ezzel megvagyunk, és visszaugrunk a korábbi, 97-99-es sorokra, látjuk, hogy automatikusan kiszámolta a program, hogy mennyi adó jár vissza. Már csak ellenőrizni kell a munkát, ahol ideális esetben egy figyelmeztetést kapunk csak, hogy katás jövedelemről nyilatkoztunk – hát igen, így van. Ha kész vagyunk, akkor beküldhetjük a nyomtatványt az ügyfélkapun, és már csak várni kell a visszatérítést.

 

A nyilatkozatot célszerű a katás bevallással együtt beküldeni. A katások ezzel az eljárással a bevallás elkészítését követő harminc napon belül kapják vissza az adót, vagyis ha február 25-én adják be a bevallást és a nyilatkozatot, akkor március 25-ig kell megérkezzen a visszatérítés.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!