Szja visszatérítés

Ez a szám, nem az a szám: a frászt hozta a NAV a szja-visszatérítést kapókra

Szja visszatérítés

Ez a szám, nem az a szám: a frászt hozta a NAV a szja-visszatérítést kapókra

Tóth Levente
2022-02-11 Frissítve: 2022-02-11
2022-02-11
18788890

Hétfőig százmilliárdok landolnak a gyerekesek bankszámláin a családi szja-visszatérítésből. Az átutalásokban található egy szám, amitől akár meg is ijedhetnek a jogosultak, de nincs miért aggódniuk. Megmutatjuk, miért.

 

Csütörtöktől pörgött fel igazán a családi szja-visszatérítések jogosultakhoz való eljuttatása. Közülük ugyanis a legtöbben a bankszámlájukra kapják a pénzt. Legalább 1,4 millió azoknak a száma, akikről a NAV eleve tudott, vagy nyilatkozatban külön jelezték jogosultságukat. Közülük a legtöbben csütörtöktől február 14-éig kapják meg banki átutalásban az összeget - a jelentős terhelés több helyen még a netbankokat is megviselte. Akik postán kérték, már hozzá is jutottak február elején.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

A Pénzügyminisztérium adatai szerint a most folyó átutalásokkal  561 milliárd forintot juttatnak vissza a családoknak. A postai kézbesítések már megtörténtek, ezen az úton 160 ezer családnak juttatták vissza a tavalyi szja-t, további 50 milliárd forintot.

 

A csütörtökön indult átutalási hullámban azonban sokakra a frászt hozhatta a NAV, ugyanis az átutalási közleményben egy olyan számmal találkoztak, amiről akár azt is gondolhatták, hogy nem ők a jogosultak. Feltehetően a nagyszámú visszajelzés miatt a NAV már ki is adott egy tisztázó közleményt.

 

Ebben arról tájékoztatják az szja-visszatérítésre jogosult ügyfeleket, akiknek a bankszámlájára utalja az előleget a NAV, hogy az utalás közleményében található tízjegyű azonosító szám nem az ügyfél adóazonosító jele. Ez a kiutaláshoz kapcsolódó ügyazonosító. Véletlen egybeesés csak tehát, hogy ez is egy tízjegyű szám, de ez nem jelenti azt, hogy valaki tévedésből kapta az összeget, ami valójában egy másik adózóé. A NAV arra kéri az érintetteket, hogy ezért ne keressék meg az adóhivatal, ezzel kapcsolatban nincs semmi tennivalójuk.

Február 14-én nem ér véget a családi szja-kedvezmények utalása, hiszen vannak olyan jogosultak, akiknek a jogosultságukról nem tudott a NAV, illetve nem igényelték december végéig a visszautalást. Várhatóan még közel félmillióan részesülhetnek visszatérítésben később. Ők vagy a NAV-tól kapott adóbevallás tervezetben jelezhetik majd a jogosultságukat, vagy a saját maguk által benyújtott adóbevallásban.

 

A még csak most eszmélők itt találnak egy túlélőcsomagot a tudni és tennivalókról. Aki pedig már megkapta, annak itt adtunk néhány ötletet arra, mire érdemes fordítani a pénzt vagy annak egy részét.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!