Négytagú család a fák alatt boldogan sétál

Csaknem másfél millióan már biztosan visszakapják az szja-jukat. És te?

Négytagú család a fák alatt boldogan sétál

Csaknem másfél millióan már biztosan visszakapják az szja-jukat. És te?

Tóth Levente
2022-01-18 Frissítve: 2022-01-19
2022-01-18 Frissítve: 2022-01-19
18303340

Több mint 1,4 millióan már biztosan megkapják a február 15-i határidőig a családi szja-visszatérítést. Aki elfelejtett nyilatkozni erről, még az sem vesztette el ezt a pénzt. Megmutatjuk, hogyan juthatnak hozzá a jogosultak.

 

Az eddigi adatok alapján több mint 1,4 millióan kapják kézhez a családi adóvisszatérítést már februárban. Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat. Az év tizenkét hónapja közül a legnagyobb jövedelmet jellemzően a decemberi járulékbevallások tartalmazzák, és ezek január 20-ig érkeznek be az adóhivatalhoz.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Az állam eddig is bőkezűen támogatta a gyermekeket nevelő, vállaló családokat. Ott van például a CSOK, a babaváró hitel és a babakötvény is. Ehhez járult még a családi adókedvezmény, most pedig az igazi extra bevétel, a családi szja-visszatérítés.

 

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már tavaly ősz óta dolgozik azon, hogy a családi adóvisszatérítés összegéhez minden jogosult időben és a lehető legegyszerűbben - az érintettek többsége adminisztráció mentesen, automatikusan - jusson hozzá. Ehhez megkapja és feldolgozza Magyar Államkincstártól, illetve a Honvédelmi Minisztériumtól a családipótlék-adatokat, a rendelkezésére álló járulékbevallásokat. Azok, akiknek a jogosultságáról nem kap automatikusan információt, december 31-ig nyújthatták be az igénylésüket a VISSZADO-nyilatkozatokkal.

 

Februárban 15-ig az kapja meg a családi adóvisszatérítés összegét, akinek utalási adatait ismerte a NAV, így például az, aki kézhez kapja a családi pótlékot, valamint az, aki 2021. december 31-ig benyújtotta a VISSZADO-nyilatkozatát.

 

A jó hír az, hogy azok sem esnek el a pénztől, akik nem nyújtották be határidőre a visszaigénylési nyilatkozatot, valamint a NAV sem ismeri az utaláshoz szükséges adatait. Ők az adóhivatal által elkészített és megkapott bevallási tervezetben tudják ezt megtenni, vagy a saját maguk által benyújtandó 2021-es szja-bevallásban tehetik meg ezt.

A családi adóvisszatérítés minden olyan, gyermeket nevelő szülőnek jár, aki tavaly legalább egy napig családi kedvezményre volt jogosult. Ezen felül az adóvisszatérítéssel a várandós anya és a vele közös háztartásban élő házastársa is számolhat, valamint a 2021-ben befizetett adó visszajár a családi pótlékban saját jogán és a rokkantsági járadékban részesülőnek, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója közül annak, aki év közben a családi kedvezményt igénybe vette. A visszakapott szja összege függ a 2021-es nettó jövedelmünktől, illetve a befizetett adótól.

 


Összeállítottunk egy túlélőcsomagot azok számára, akik még nem tudják, hogy visszakérhetik-e az adójukat a családi szja-visszatértésben, és ha igen, mennyit kapnak, valamint azoknak, akik tudják, de elfelejtettek nyilatkozni december 31-ig. Itt érhető el a kiokosító, ami segít a számolásban, a döntésben és a visszaigénylésben. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!