Babakötvény

Babakötvény 2023

Babakötvény

Babakötvény 2023

Bank360 tartalom
2020-07-07 Frissítve: 2023-01-27
2020-07-07 Frissítve: 2023-01-27
9423494

A Babakötvény minden 2005. december 31. után született gyermek számára létrehozott állami életkezdési támogatás. Miután a Magyar Államkincstár a gyermek születéséről értesül, ezt követően az állam egy egyszeri, jelenleg 42 500 forintos alaptámogatást helyez el egy letéti számlán, az úgynevezett Start számlán. Ehhez kapcsolódóan a szülők, családi hozzátartozók további rendszeres vagy alkalmankénti megtakarításokat fizethetnek a gyermek számára, amennyiben valamely banknál vagy befektetési szolgáltatónál nyitnak a gyermek nevére egy Start értékpapírszámlát. A kamatokkal növelt megtakarításokat a gyermek 18. életévének betöltése után veheti fel.

 

Babakötvény

 

 

Amint a fenti táblázatból is jól látható, a megnevezések és a köznapi használatban akár helytelen értelmezések is kialakulhatnak, ugyanis a Babakötvénynek, bár jó hívószó, nem sok köze van az egyszeri életkezdési támogatáshoz.

A Babakötvény valójában egy állampapír, amelyet minden egyes, a szülők vagy hozzátartozók által nyitott Start értékpapírszámlára történő befizetésekből vásárol az államkincstár.

 

Ösztönzi a megtakarítást

Azaz az életkezdési támogatás inkább csak egy erőteljes katalizátor arra, hogy a szülők lehetőség szerint a gyermek kiskorúsága alatt megtakarításokat gyűjtsenek egy számlán, ami a gyermek felnőttkori életkezdését hivatott szolgálni. Ráadásul az állam sem jár rosszul, hiszen a befizetésekből olyan állampapírokat vásárol, melyeket a gyermek 18 éves koráig nem lehet eladni, ezzel is növelve a kinyilvánított stratégiájának megfelelően a belső lakossági állampapír-vásárlásokat.

 

Hogyan lehet nyitni?

A Babakötvényt jelenleg csak a Magyar Államkincstár fiókjaiban lehet megkötni országszerte, ezek a forgalmazóhelyek minden megyeszékhelyen és néhány nagyobb városban (pl. Sopron, Pápa, Siófok, Paks, Dunaújváros, Gyula, Jászberény vagy éppen Kazincbarcikán és Kisvárdán) érhetők el. 

 

A nyitáshoz szükség van:

  • a szülő, közeli hozzátartozó vagy törvényes képviselő személyes adataira (születési dátum, anyja neve, lakcím, adószám)
  • a gyermek nevére, adószámára és lakcímére
  • a születési anyakönyvi kivonatra

 

Ez tehát azt is jelenti, hogy a számlanyitás előtt ki kell kérni a gyermek adószámát is, ha az esetleg automatikusan nem érkezne meg az adóhatóságtól.

 

A Babakötvény nyitásának feltétele a családi pótlékra való jogosultság. Nemrég lehetővé tették, hogy online is lehessen nyitni Babakötvényt, erre Ügyfélkapus hozzáféréssel van lehetőség.

 

Egyenleglekérdezés

A Magyar Államkincstár, így a Babakötvény ügyfelei is alkalmazhatják a Magyar Nemzeti Bank értékpapírok egyenlegének lekérdezését lehetővé tevő szolgáltatást. Ez alapján a szolgáltatótól kért és megkapott belépési azonosítóval tudnak az ügyfelek belépni a Jegybank oldalára, ahol lekérdezhetik az egyenleget.

 

A Babakötvény (Start értékpapírszámla) kamata

A Babakötvény 2022-ben 8,1% kamatot adott. Az éves kamat az előző évi éves átlagos infláció mértéke + 3%. 2023-ban ez alapján 17,5 százalék lesz a kamat (14,5+3%).  

 

A Magyar Államkincstár (MÁK) oldalán elérhető egy olyan kalkulátor is, amellyel az akár havi szinten vállalt további befizetésekkel együtt kiszámolhatjuk, mekkora összeget vehet majd fel a gyermek, amikor eléri a 18 éves korát. Az állam a megnyitott Start értékpapírszámlára történő befizetésekre további 10%-ot, de maximum évi 6000 forintot ad támogatásként, azaz havonta 5000 forint befizetésével igénybe vehetjük a maximum állami támogatást. Ezekkel a további befizetésekkel növelt hozam - ha az éves állami támogatás maximumát vesszük igénybe - a lejáratkor várhatóan több mint 2 millió forint életkezdési tőkét adhat a gyermeknek.

 

Babakötvény (Start értékpapírszámla) befizetés

Amennyiben a szülők vagy közeli hozzátartozók megnyitják a start értékpapírszámlát, erre a számlára akár havi rendszerességgel utalhatnak további összegeket a gyermek számára. Az állam minden további befizetés után 10%-os támogatást nyújt, azonban maximum évi 6000 forintig. Ez azt jelenti, hogy a legideálisabb, kockázatmentes befektetésnek is számító összeg a havi 5000 forintnyi, rendszeres havi befizetés erre a számlára. Talán a legegyszerűbb rendszeres havi utalást beállítani a szülőknek, hozzátartozóknak a lakossági folyószámlájukról. 

 

Mi történik, ha nem fizetjük a rendszeres megtakarítást?

Amennyiben a szülők nem akarják vagy nem tudják ezt a rendszeres összeget befizetni, abban az esetben sem éri a gyermeket hátrány, csupán az induláskor, az állam által utalt kezdő összeg fog tovább kamatozni. Ezért ha a befizető szülők például éves szinten jutnak rendszeresen olyan összeghez, amelyet erre a célra szívesen fordítanak, akkor évente egyszer is megtehetik ezt, ugyanis jelenleg az az egyik leginkább kockázatmentes befektetés.

 

Start értékpapírszámla életkezdési támogatás nélkül

Fontos tudni azt is, hogy Start értékpapírszámla a 42500 forintos életkezdési támogatásra való jogosultság nélkül is köthető, legalább egy egyszeri 25000 forintos befizetés indításával. Erre és a később befizetett összegekre is jár az állami, 10%-os támogatás és a kamatok, azonban az összegyűlt összeget leghamarabb csak 3 év elteltével veheti fel a gyermek. Életszerűen pl. egy 17 éves fiatal kamasz is nyithat egy számlát a szüleivel, hogy a megtakarításait itt helyezze el, azonban csak 3 év múlva, azaz leghamarabb 20 éves korában veheti fel a megtakarítást. (Erről részletesen az MNB is tájékoztat.)

 

Babakötvény és a Start értékpapírszámla költségei

Az életkezdési támogatás letéti, vagyis Start számlája teljesen költségmentes, mit fent írtuk, ezt a Magyar Államkincstár vezeti.

A bankoknál a Start értékpapírszámla vezetése és az arra való befizetés, valamint a lejáratkori átutalás díjmentes. (Meg kell jegyezni, hogy törvényi változás miatt a bankoknál (pl. OTP bank) és biztosítóknál (pl. Allianz) új START értékpapírszámla 2012. október 1-jétől nem nyitható, csak a Magyar Államkincstárnál! Akinek még banknál van Start értékpapírszámlája, kérvényezheti a MÁK-hoz való áthelyezését.)

A Babakötvény vagy Start értékpapírszámla vezetéséért, más számlavezetőtől történő átvételért, a megbízások teljesítéséért és a kifizetésért a Magyar Államkincstár semmilyen díjat nem számít fel.

(A MÁK által vezetett számlához a webkincstár alkalmazásával is hozzá lehet férni, erről bővebben és részletesen itt lehet olvasni.)

 

Mire használható fel?

Nagyon egyszerűen: bármire, tehát az összeg szabad felhasználású. Amikor a gyermek betölti a 18. életévét, saját maga veheti fel az összeget, mindenféle adó, egyéb járulékos költség nélkül. Nagykorúsága előtt azonban nem veheti fel.

Életszerű, hogy ezt az összeget majd a gyermek akár tandíjra vagy az életkezdés bármely céljára fordítsa, mint például lakásváráslás önrészére stb., jó belátása szerint.

 

Mi van, ha mégis hozzá kell nyúlni a befizetésekhez?

Bár a Babakötvény is egy állampapír, mint például a MÁP Pusz vayg a szintén inflációkövető PMÁP, a többihez képest ebben az esetben nincs lehetőség az értékpapír idő előtti visszavásárlására.

 

Babaváró hitelből lehet Babakötvénybe fektetni?

Igen, sőt, ha átgondoljuk, hogy a Babaváró hitel kifejezetten szabad felhasználású támogatott hitel, és a gyermekek megszületnek, akkor kifejezetten érdemes ebből az összegből átcsoportosítani a Babakötvénybe.

 

Babakötvény: gyerekbarát és kockázatmentes megtakarítás

Összességében megállapítható, hogy a Babakötvény, vagyis inkább a Start értékpapírszámla elindítása bár inflációkövető befektetésnek is számíthat, mivel fix futamidejű (a gyermek nagykorúságáig tart), és nem lehet közben feltörni vagy visszavásárolni, ténylegesen hosszú távra szólhat.

 

Érdemes arra is gondolni, hogy megy tovább az élet ha nagy baj töréneik. Jó megoldás a babakötvény mellé életbiztosítást is kötni. Az NN-Bank360 Csoportos életbiztosítás orvosi vizsgálat nélkül, teljesen online köthető meg, alacsony fix havi díjért.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!