Az inflációkövető a legnépszerűbb állampapír

PMÁP - inflációkövető Prémium Magyar Állampapír 2022

Az inflációkövető a legnépszerűbb állampapír

PMÁP - inflációkövető Prémium Magyar Állampapír 2022

Bank360 tartalom
2022-04-29 Frissítve: 2022-06-03
2022-04-29 Frissítve: 2022-06-03
21114832

Újabb sorozatot bocsátott ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. az inflációkövető Prémium Állampapírból (PMÁP). A 2028/J sorozatú, ötéves futamidejű PMÁP-ból április 27-től tudnak vásárolni a befektetők.

 

A PMÁP állampapírok 3 és 5 éves futamidővel vehetők meg, és az infláció felett 0,75, illetve 1,5 százalékos plusz hozamot kínálnak.

 

Mit jelent az inflációkövető kamatozás?

A PMÁP éves kamata két részből áll:

  1. Kamatbázisból
  2. Kamatprémium

 

Kamatbázis

A PMÁP esetében az irányadó kamatbázis a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által hivatalosan közzétett, a kamat megállapítást megelőző évre vonatkozó átlagos fogyasztói árindex-változás (infláció) százalékos mértéke. Az új állampapír sorozat 2022-es kibocsátású. Ezért az első kamatmegállapítás éve 2021. Tavaly az éves átlagos infláció 5,1% volt, így a 2022-re vonatkozó kamatbázis is 5,1%.

A PMÁP kamata jövőre biztos magasabb lesz, hiszen a 2022-es infláció 15 éve a legmagasabb, a jegybank prognózisa szerint elérheti a 9 százalékot is Az előrejelzések szerint ugyanakkor jövőre csökkeni fog az infláció, és 2024-re akár újra 3 százalékra mérséklődhet. Ez azt jelenti, hogy 2024-ben illetve 2025-ben akár jóval alacsonyabb is lehet a kamatbázis. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a szám előrejelzések, ennél magasabb vagy akár alacsonyabb is lehet az átlagos fogyasztói árindex-változás, így a kamatbázis is.

 

Kamatprémium

A PMÁP esetében kamatprémiumot fizet az Államkincstér a kamatbázison felül. Az éves  kamatprémium mértéket az állampapír futamideje határozza meg:

  • 1,5% 5 éves futamidő esetén
  • 0,75% 3 éves futamidő esetén

 

Mikor éri meg inflációkövető állampapírba fektetni?

Akkor éri meg inflációkövető állampapírba befektetni a megtakarításokat, ha magas az infláció. A jelenlegi, ötéves futamidejű PMÁP 6,6%-os kamattal indul, és jövőre ennél biztosan többet fizet. Ha összehasonlítjuk szintén ötéves futamidejű, évi átlag 4,95%-os kamatozású MÁP Plusz hozamával, akkor egyértemű, hogy a mostani magas inflációs környezet miatt még akkor is jobban megéri inflációkövető állampapírba fektetni, ha 2023-tól az infláció évi 2%-ra csökken.

A hároméves PMÁP hozamát nem lehet érdemben összehasonlítani a MÁP Plusz-éval, hiszen a korábban szuperállampapírnak nevezett konstrukció ötéves futamidejű. Érdekes kérdés viszont, hogy mikor érdemes a hároméves futamidejű PMÁP-ot választani az 5 éves helyett. A jelenlegi körülményeket figyelembe véve abban az esetben érdemes a hároméves futamidejű PMÁP-ot választani, ha arra számítunk, hogy 2023 végére már jelentősen csökken, és tartósan alacsonyan marad az infláció, valamint akkor még mindig elérhető lesz a MÁP Plusz vagy ahhoz hasonlóan magas, fix kamatot fizető állampapír.

 

PMÁP visszaváltás

A Prémium Magyar Állampapírt a futamidő során bármikor el lehet adni a forgalmazók által meghatározott napi vételi árfolyamon. A Magyar Államkincstár jelenleg a névérték 99 százalékán vásárolja vissza a PMÁP-ot.

 

2028/J sorozat - 5 éves futamidő

A 2022. április 28-án 250 milliárd forint értékben kibocsátott 2028/J sorozatszámú, ötéves futamidejű PMÁP 1,5 százalékos kamatprémiumot garantál a kamatbázison felül. A kamatbázis a kamatmegállapítást megelőző naptári évre vonatkozó hivatalos éves átlagos infláció, amely 2021-ben 5,1% volt, így a PMÁP 2028/J sorozat 6,6%-os éves kamatozással indul.  A kamatfizetés minden év április 20-án történik a futamidő alatt. Az első kamatperiódus 2022. április 28-tól 2023. április 20-ig terjed, ezért az időarányos kamat mértéke 6,46 százalék.

 

2025/K sorozat - 3 éves futamidő

2025/K sorozatszámú, hároméves futamidejű PMÁP 0,75 százalékos kamatprémiumot garantál a kamatbázison felül. A kamatbázis a kamatmegállapítást megelőző naptári évre vonatkozó hivatalos éves átlagos infláció, amely 2021-ben 5,1% volt, így a PMÁP 2025/K sorozat 5,85%-os éves kamatozással indul. A 2022. januárjában 100 milliárd forint értékben kibocsátott sorozat értékesítési mennyiségét március 31-től további 100 milliárd forinttal megemelte az ÁAK. 

 

Gyakori kérdések

Kik vásárolhatnak Prémium Magyar Állampapírt?

Belföldi és külföldi magánszemélyek (devizabelföldi és devizakülföldi természetes személyek).

 

Maximum milyen összegben lehet vásárolni PMÁP-ot?

A Magyar Államkincstár nem közölt megkötést az egy személy által megvásárolható maximális összegű PMÁP-re vonatkozólag. 

 

Létezik a PMÁP nyomtatott formában is?

Nem. A PMÁP egy dematerializált állampapír, nem létezik nyomtatott, csak elektronikus formában.

 

Milyen alapcímletű a PMÁP?

A PMÁP 1000 forintos címletekben vásárolható.

 

Kell kamatadót fizetni a PMÁP-ra?

Nem kell, az állampapírok kamatadó mentesek.

 

Örökölhető a PMÁP?

Igen. Ráadásul még nem egyenesági örökösödés esetén sem kell örökösödési illetéket fizetni.

 

Lehet egyszerre vásárolni PMÁP-ot és MÁP Pluszt?

Igen. A PMÁP és a MÁP Plusz (vagy bármelyik másik magyar állampapír) egyszerre tetszőleges összegben megvásárolható.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!