Az előző évhez képest idén kevéssé kell aggódnunk amiatt, hogy a megtakarításaink rohamosan veszítenek az értékükből, de így is érdemes figyelni a megtakarítási lehetőségeket. Betétet lekötni vagy állampapírt vásárolni ráadásul már online, akár mobillal a kezünkben is tudunk.
38578984
Az értékpapírszámla-nyitás után az állampapír-vásárlás is egyszerűbbé válik az államkincstárnál, amely bevezette a Google Pay és Apple Pay használatát, így akár a mobilunkkal is fizethetünk az állampapírokért.
38311960
Az állampapírokból kifelé vitték a pénzt februárban. Az államtól érkezett pénzeső a befektetési alapokat, a folyószámlákat és a külföldi értékpapírokat öntözte meg.
38291713
A kifizetett kamatokat és tőkét csak részben tették vissza állampapírba a lakossági ügyfelek. Az új állampapírok közül most már a FIXMÁP a sláger, a PMÁP és a BMÁP csillaga leáldozóban van. Áprilistól újabb kamatcsökkentésre készülhetnek a befektetők.
38141809
Sajátos védekezést választott a Magyar Államkincstár a kiberbűnözők támadásai ellen. Miután több ügyfélnek lenullázták a csalók a számláját, aki most utalni szeretne onnan pénzt, 48 órát várhat, miután megadta a bankszámlaszámát.
38040136
Újabb rekordot döntött a háztartások értékpapír-állománya. Az állampapírokat  januárban újfent lekörözték a befektetési alapok. A külföldi kötvényeket pedig szokatlanul nagy mennyiségben vásárolták januárban a kisbefektetők.
37877845
Több százmilliárd forintnyi kamatot fizetnek ki februárban és márciusban a Prémium Magyar Állampapírokra. Az új lakossági állampapírok viszont már nem olyan vonzók, mint egy éve. Mibe érdemes fektetni ezt a pénzt és mire kell figyelni a döntésnél?
37550731
Rekordösszeget tettek félre tavaly azok, akiknek volt miből. Mások a magas kamatok mellett is kénytelenek voltak magukat adósságba verni, és ezért a hitelek is csúcsot döntöttek. Ezek voltak a slágerbefektetések.
37483492
Tömegek vásároltak Babakötvényt a gyerek nevére, amikor megszűnt a jól fizető PMÁP. A februári és márciusi pénzeső előtt hirtelen bezárta az állam a kiskaput, hogy a gyereke számláján ne kereshessen sokat a gazdag szülő. 
37386151
Olyan magasra ugrott a legjobb hozamot adó állampapír kamata, hogy a kormány éjszakai rendeletében évi 1,2 millió forintban maximalizálta azt az összeget, amennyiért egy kiskorú számára Babakötvényt lehet venni.
37292929
A Babakötvény a gyermek számára járó életkezdési állami támogatás. A gyermek nevére az államkincstárnál nyitott Start-számlára befizetve lehet venni az infláció fölött 3 százalékkal kamatozó Babakötvényből, évi maximum 1,2 millió forintért.
9423494
A lakosság az állampapírokat reklámozó edukációs levelet a szemétbe dobta, inkább befektetési alapokat vagy OTP-részvényt vásárolt a karácsonyfa alá.
37222627
Februártól nyugdíj előtakarékossági célból is vásárolható állampapír a Magyar Államkincstárnál. A nyugdíj-előtakarékossági számlát az ügyfélkapun keresztül is meg lehet nyitni. 
37109938
Egy éve még 16 százalékos kamatot fizetett a PMÁP, az új sorozat évesítve mindössze 7,9 százalékot fog. Február 6-ig lehet vásárolni a régebbi, éves szinten 9,9 százalékos kamatot fizető sorozatból. 
37055695
Szépen híztak a háztartási vagyonok 2014 és 2020 között, sőt a trend még 2021-ben is kitarthatott. Azóta viszont az infláció megtépázta a háztartások megtakarítását, és a javuló trend a visszájára fordulhatott. 
36968473
Az első negyedévben fizeti ki az állampapírokra a lakossági befektetőknek a legtöbb kamatot a magyar állam. A pénzt nem fektetik be automatikusan új kötvényekbe, mindenkinek magának kell intézkednie a kamatokról és a lejárt állampapírok után kapott összegről. 
36942430
Megállhatott az ütő sok állampapír-tulajdonosban, aki a pénteki kamatfizetés után ránézett az államkincstári számlájára. Azon ugyanis eltűntek a 2027/B papírjai. A technikai hibát csak szombatra sikerült orvosolni a megújítás óta nem először megzavarodó rendszerben.
36921427
Aki jól bevásárolt az elmúlt években az inflációt követő állampapírokból, az idén különösen jól jár. A közzétett hivatalos 2023-as inflációs adat alapján 18-19 százalékos kamatot fizet majd a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). A kamatfordulóknál érdemes odafigyelni, mert a kifizetett kamatot nem fektetik be automatikusan, arról nekünk kell dönteni. 
36758722
Az állampapírok egyre alacsonyabb kamatot fizetnek, de a tőzsdén sokat keresett a lakosság novemberben is. A befektetési alapokat továbbra is szeretik a kisbefektetők, az OTP árfolyamnyereségének is sokan örülhettek. A lakosság novemberben még bezsákolt a magas kamatú PMÁP-ból, mert onnantól már csak 10 százalék alatti kamatú állampapírt talál, köztük a január 8-tól megvásárolható két új konstrukciót.
36690361
Új lakossági állampapírokat vehetnek a befektetők jövő hétfőtől. A Fix MÁP 7 százalékos kamatot fizet majd, az új BMÁP kamatbónusza magasabb lesz a réginél. Az egyéves állampapír kamata viszont 8-ról 6,5 százalékra csökken.
36511672
Elindult az új Webkincstár és Mobilkincstár, a legvonzóbb állampapírokat viszont nem engedi megvásárolni a rendszer. Olyan magas hozamú értékpapírok pedig, amelyekről a bankok a napokban tájékoztató levelet küldtek minden ügyfelüknek, már nem léteznek.
36213688
December 11-től néhány kattintással megnyithatja mindenki az ügyfélkapus regisztrációjával az ingyenes értékpapírszámláját a Magyar Államkincstárnál, amelyen ezután rögtön veheti és eladhatja az állampapírokat.
36211162
A hitelezés ugyan lelassult, de a bankok mégis degeszre keresik magukat az idén a jegybankban tartott pénzükön. Az MNB jelentése szerint a nemfizető hitelek aránya ugyan alacsony, de látni kockázatokat.
35948476
A 2022-es fekete év után az idei eddig az óriás hozamoké a nyugdíjpénztáraknál, kilenc hónap alatt csaknem a tavalyi veszteség dupláját visszanyerték, és még az inflációt is leelőzhetik. A működésük azonban veszteséges maradt, és a taglétszám is csökken. 
35915608
Tíz százalék alatti éves kamattal hirdette meg az új inflációt követő állampapír-sorozatot az Államadósság Kezelő Központ. A kamatprémium legalább nőni fog, főleg a futamidő második felében. 
35850673
A hozamok csúcsra jártak, félretenni is sikerült, ennek köszönhetően reálértéken lassan visszaszerzi a vagyonát a lakosság. A szocho nem vette el a háztartások kedvét a befektetési alapoktól, és az öngondoskodásban is újra jobban hisznek. 
35803657
Alanyi jogon minden magyar állampolgárnak lesz ingyenes kincstári értékpapírszámlája az államapapír-vásárlásokhoz. Ez a lehetőség már most is létezik, ilyet bárki nyithat, de ezután az állam automatikusan megteszi mindenkinek, már csak élni kell a lehetőséggel. 
35784079
Menekülnek az adó elől a befektetők, sorra nyitják a tartós befektetési számlákat. Az infláció elleni védekezés érdekében az értékpapírszámlák száma kevesebb mint három év alatt 350 ezerrel nőtt. A lakosság kedvencei az állampapírok és a befektetési alapok. 
35598604
A Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) új sorozatát 1,5 százalékpontos felárral értékesíti a jövő héttől az állam. A kötvény mindenkori kamata a három hónapos diszkontkincstárjegyek hozamához igazodik, ami az elmúlt időben nagyot esett, ezért kellett vonzóbbá tenni a már 9 százalék alatti hozamot kínáló Bónuszt. 
35483839
Október elejétől már küldhetnék a bankok az állampapírok tájékoztató levelet az ügyfeleknek, de a legtöbb hitelintézet csak decemberben postázza ki a dokumentumot. A tartalma már régen köztudott, de az abban szereplő kamatokat aligha kapja meg majd az ügyfél.
35283250
Augusztus végére több állampapírt tartottak a magyar háztartások az értékpapírszámláikon, mint amennyi bankbetétjük volt. Bár a pálya az állam által kibocsátott hitelpapíroknak lejt, a befektetési alapokba is nagyon sok pénz áramlott. 
35118109
A magas infláció az állampapírokat tette a lakosság legkeresettebb befektetéseivé. Ehhez jellemzően értékpapírszámlát kell nyitni, amit a Gránit Bank ügyfelei már a mobilapplikáción keresztül is megtehetnek. A számla a nyitást követő napon teljeskörűen használhatják is, így kényelmesen, néhány kattintással tudnak állampapírt vásárolni és eladni.
34902535
Magyarország szembe megy a globális trenddel, további 8 százalékkal bővült a lakosság pénzügyi vagyona 2022-ben. A magyarok soha nem vásároltak még annyi értékpapírt egy év alatt, mint tavaly.
34873225
Tovább híztak a háztartások értékpapírszámlái júliusban. A lakosságnál lévő állampapír-állomány alig 20 milliárd forintra van már csak a betétek volumenétől. Az adatok alapján azonban a szocho nem tolt olyan sokat az állampapírok szekerén, mint azt remélni lehetett. 
34596514
A csökkenő kamat csúnyán visszavetette a lakossági állampapírok iránti keresletet. A szocho bevezetése sem elég hátszél ahhoz, hogy a kisbefektetők kapkodjanak az adómentes, de már tízéves fumatidejű PMÁP után. 
34502251
A jövő héttől egy százalékponttal alacsonyabb kamattal forgalmazza az Államadósság Kezelő Központ az Egyéves Magyar Állampapírt és a Kincstári Takarékjegyeket. A sima diszkontkincstárjeggyel jobban járhat a lakosság. 
34479055
Rekord nyereséggel zárták az első félévet a brókercégek. Az idei év nyugisabb a tavalyinál, de az ügyfélszámlák száma gyarapodik, még a NYESZ-t is el tudják adni a befektetési vállalkozások az infláció és az adóemelés ellen védekezőknek. 
34410239
Összekapták magukat a magyarok a pénzügyi krízisben. A pénzt nem szórják el, befektetik, a hitelt meggondolják, spórolnak, ahol tudnak. A GDP és a hitelezés ennek nem örül, de az értékpapírszámlák szépen híztak a második negyedévben is. Három hónap alatt csaknem kétezer milliárd forintot tett félre a lakosság.
34318628
Rákaptak a magyarok az állampapír-vásárlásra, hogy védjék a megtakarításaikat az inflációtól. A jobb eligazodás érdekében bemutatjuk a lakossági állampapírokat.
18179515
A magas infláció elleni védekezés érdekében olyanok közül is sokan vágtak bele a befektetésekbe, akik eddig nem vásároltak értékpapírokat a megtakarításaikból. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat az ehhez szükséges értékpapírszámlák nyitásáról és használatáról. 
34318448
Körlevélben figyelmeztette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a bankokat, hogy kiemelten figyeljenek oda a likviditásmenedzsmentre, miután havonta százmilliárdos nagyságrendben távoznak a megtakarítások a banki betétekből. Az eddig gazdasági növekedést váró jegybank ráadásul most már recessziótól is tart. 
34238891
Az értékpapírszámlák megnyitása általában ingyenes, utána viszont számos költséggel kell számolni. Aki csak államampapír vesz, annak verhetetlen az államkincstári számla ingyenessége, de a bankok már nemcsak egymással, hanem a kincstárral is versenyeznek a feltételekben.
34214384
Százezresével nyitják az értékpapírszámlát a kisbefektetők, ismét tarol a tbsz, és lassan több pénze van a lakosságnak állampapírban, mint bankbetétben. A spekulánsok kedvence pedig továbbra is az OTP-részvény. 
34117115
Több százezer magyar már lépett, és megpróbálta megvédeni a megtakarítását az inflációtól, emiatt rekord mennyiségű értékpapírszámla nyílt. Sokan azonban hezitálnak, a pénzek egy része az információhiány miatt marad a cihában vagy hever a bankszámlákon kamat nélkül. 
34116077
A VideóBank mellett a Gránit Banknál mostantól az értékpapírszámlával rendelkező ügyfelek mobilapplikációjukban is vásárolhatnak állampapírokat néhány kattintással, ráadásul díjmentesen. Az ilyen számlák megnyitása is ingyenes a Gránitnál.
34043018
A jövő héten jön az új inflációkövető lakossági állampapír, ami már tízéves futamidejű lesz. A futamidő nő, de kamatbónusz tovább csökken, már csak 14,75 százalékos lesz az induló kamat, és mindössze 25 millió forintnyit adnak el egy ügyfélnek. 
34022840
Megjelent annak a jogszabálynak a tervezete, amelyben a kormány tollba mondja a bankoknak, milyen állampapír-vásárlásra buzdító levelet kell küldeniük a bankszámlás ügyfeleiknek. Az erről szóló üzenetből éppen a jelenleg legvonzóbb lakossági állampapír marad ki.
33909155
Prémium Magyar Állampapír inflációkövető állampapír 8 éves futamidővel. Az éves hozam az előző évi infláció alapján kerül kiszámításra.
21114832
Ott van már az új sarc a megtakarításokon, de a 13 százalékos szocho a jelek szerint senkit sem zavar. A kisbefektetők ugyanúgy vásárolják a befektetési alapokat, mint eddig, az állampapírok iránt pedig nem ugrott meg a kereslet.
33887549
Lenyomta a devizát az állampapír a lakossági befektetések rangsorában. Az infláció alaposan átrendezte a megtakarításokat, a megtakarítási képességet azonban a szerényebb jövedelmű családoknál visszavetette. 
33801116
A magánnyugdíjpénztárak többsége két számjegyű hozammal zárta az első félévet, az önkéntesek több mint harmadánál is 10 százalék fölötti árfolyam-emelkedés volt június végéig. A nyugdíjpénzek lassan már a magas inflációval is felveszik a versenyt.
33772457
Az alapkamat maradt, a kamatfolyosó viszont szűkebb lett, az egynapos betéti tender kamata, vagyis az irányadó ráta pedig 100 bázisponttal 16 százalékosra csökkent. Ettől a hitel- és kiemelt ügyfeleknek adott betétkamatok is lejjebb mehetnek a bankoknál.
33484697
A hónap végétől jön az új sarc a megtakarításokra. Az utolsó hetekre a bankok és a biztosítók elkezdték az akciózást az szocho elől menekülő pénzekért. Összeszedtük a legjobb, kétszámjegyű kamatot kínáló ajánlataikat.
33391172
Április végére átlépte a magyar háztartások állampapírban lévő vagyona a 11 ezer milliárd forintot. Az év második felében pedig még inkább az állampapíroknak fog lejteni a pálya a megtakarítási piacon a szocho-fizetés kiterjesztése miatt. 
33249818
A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott terheket is állandóvá tesz a kormány, amelyeket az extraprofitadó részeként eredetileg csak 2022-re és 2023-ra vezetett be. Ilyen az értékpapírügyletekre is kivetett tranzakciós adó, a kiterjesztett népegészségügyi adó, valamint a repülőjegyadó - derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
33249026
A kamatadó után ahhoz hasonló mértékű újabb adót is kell fizetni a magánszemélyeknek a kamat- és hozamjövedelmük után. Ezzel további előnyt kapnak az állampapírok, amelyek hozama eddig is adómentes volt. A bankoknak ráadásul még reklámozni is kell az állampapírokat.
33167354
Spórol az állam a legnépszerűbb állampapíron: az inflációkövető Prémium új sorozatainak valamivel kisebb lesz a hozama és egy évvel hosszabb a futamideje. Az államkincstár alighanem azzal számol, hogy a csökkentett kamatprémiummal is éppen elég vonzó marad a PMÁP.
33023648
Vannak mesterek, használt autót vagy ingatlant eladók, akik ragaszkodnak a készpénzhez, amelynek a felvétele egyre drágább és macerásabb. Van azonban olyan trükk, amivel több millió forint kivétele is ingyenessé tehető. Éppen a tranzakciós illetéket bevezető állam teszi lehetővé.
32796014
Március végén már csak 20 milliárd forint hiányzott a 11 ezer milliárdnyi lakossági állampapírvagyonból. Tekintettel arra, hogy áprilisban is jól fogyott az inflációkövető államkötvény, a 2019-ben beharangozott tervet mostanra valószínűleg kipipálhatja a kormány. 
32719877
Havonta 500 milliárd forint körüli friss megtakarítás áramlik az idén a háztartásoktól állampapírokba, ezzel nagyon közel került az állomány ahhoz a 11 ezer milliárdos értékhez, amelyet 2019-ben kitűzött a kormány. A többi értékpapírt is veszik, mint a cukrot a magas infláció láttán. 
32185097
Példátlanul sikeressé vált a lakossági állampapír. A három-négy évvel ezelőtti slágerterméket, a Magyar Állampapír Pluszt ugyan már jóformán mindenki visszaváltotta, de az inflációt követő PMÁP-ot úgy veszik, mint a cukrot.
32127941
Igazi befektetőt nevel az állam a diákokból, akik most a tőle kapott hitelből tudnak nála olyan állampapírt venni, amelynek a kamatnyereségéből kijön a bérlet ára még a legdrágább nyári fesztiválokon is.
32050376
Három Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) is kamatot fizet a következő napokban: több mint 60 milliárd forint kerülhet így a számlákra. Ez a pénz nem kamatozik tovább, ha nem fekteti be az ügyfél, érdemes tehát rendelkezni róla. 
31964222
A Prémium Euró Magyar Állampapírok (PEMÁP) hamarosan elfogynak. Új inflációt követő eurós lakossági kötvény nem lesz, ehelyett egy bankközi kamatokat követő eurós lakossági papírt bocsát ki az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) Euró Magyar Állampapír (EMÁP) néven. 
31868204
A bankbetéteknek hátat fordító lakosság az értékpapírpiacon keresett helyet a pénzének az ijesztő inflációs adatok láttán. Az állampapír-eladások és a befektetési alapok nyertek sokat az árak emelkedésén. 
31847258
A befektetési alapok és az OTP-részvény voltak a kisbefektetők tavalyi kedvencei. Az állam csak ősszel hozott vissza valamennyit az állampapírpiacról elpártolt pénzekből. Sokan új értékpapírok után néztek, de az adózásra kevesen figyelnek. 
31517879
Alig egy hét alatt több mint 330 milliárd forintnyi fogyott el az inflációt követő hozamú Prémium Magyar Állampapírból (PMÁP). Már csaknem 4600 milliárd forint van ebben a befektetésben.
31306583
Februártól emelkedik a Babakötvények kamata, kivéve a 2032-es sorozatét. Ha az érdeklődés akkora lesz, több rábocsátást is meghirdetett az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a régebbi sorozatokból.
31297220
Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ két új sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni. 
31211849
Az energiazabáló házakat vétek nem felújítani. Még magas kamatú hitelt is érdemes felvenni erre, mert behozza az így elérhető rezsimegtakarítás. Jelzáloghitelből most akár inflációkövető állampapírt is nyereséggel vásárolhatunk.
31211855
Alighogy közölte a KSH a friss inflációs adatokat, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) máris lezárta a régi Prémium Magyar Állampapírok értékesítését. Jövő hét csütörtöktől már az új sorozatokat jegyezhetik a befektetők.
31123793
A 14,5 százalékos 2022-es átlagos infláció miatt az inflációt követő kamatozású magyar állampapírok busás kamatot fizetnek majd az idén, sőt jövőre is. A Prémium Magyar Állampapírok akár 16,2, a Babakötvény pedig 17,5 kamatozik a kamatforduló után.
31123196
A 2022-ben 14,5 százalékos átlagos éves infláció az eddiginél is vonzóbbá teszi az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) 2023-ban ehhez igazodó hozamát. Aki most kap kedved vásárolni, megteheti az interneten is. Megmutatjuk részletesen.
31122734
Török részvényalapot kellett volna venni egy éve, vagy valamilyen árupiacit, ezekkel a 2022-es fekete évben is bankot lehetett robbantani. Szerencsére pluszban zárta a kisbefektetők kedvencei, az ingatlan- és rövid kötvényalapok is. 
31033469
A magyar befektetők kedvencei idén egyértelműen a befektetési alapok voltak, azok közül is a rövid kötvény és pénzpiaci alapok vitték el a pálmát.
30779018
Ismét hozzányúlnak a rövidebb lejáratú állampapírok kamatához, hogy vonzóbbá tegyék a kisbefektetőknek. A jövő héttől már 9 és 9,5 százalékos hozammal lehet ezeket megvásárolni.
30584258
Mintha nem is egy országban működnének, akkora különbségek alakultak ki a bankok lekötött betétekre kínált kamatai között. Az egyik oldalon egy jó nagy nulla áll, míg a másikon már akár 10 százalékos kamat.
29768975
Három év után visszatért Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) 2022-ben. A változó kamatozású államampír új, 2024. január 8-tól megvásárolható sorozatának futamidejét az addigi háromról ötévesre növelték.
29649020
Közzétette az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az új Bónusz Magyar Állampapír, illetve a megújított Prémium Magyar Állampapír feltételeit - mindkettőnél 11 százalék felett van az induló kamat, amivel az állam jelentősen rálicitált az eddigi kínálatra.
29508920
Ettől a héttől már megvásárolhatók azok az állampapírok, amelyekkel legalább 7 százalékos éves kamattal próbálják a kisbefektetőket továbbra is rábírni a költségvetés finanszírozására.
29393096
Közzétették, mekkora kamattal csábítják a befektetőket állampapír-vásárlásra a szárnyaló infláció idején. Jön a 3 éves Bónusz 11 százalék feletti induló kamattal. Az állam az OTP betétakciójára is válaszolt a kamatemelésével.
29198384
Már szeptemberben kétszámjegyű kamatot kínáló állampapírt hoz forgalomba az állam, és más állampapírok hozamát is megemeli.
29198225
Meghökkentő betéti ajánlattal rukkolt elő a legnagyobb magyar Bank. Az OTP egy évre 7 százalék kamatot ad azoknak, akik a most lejáró Egyéves Magyar Állampapírjukból inkább hozzá viszik  a pénzüket.
29153156
Csaknem 200 milliárddal csökkentette a forint betétjeit a lakosság, miközben csaknem 250 milliárdot nyert a devizabetéteken. A részvények nagy bukót jelentettek az első félévben, az állampapír-állomány viszont nőtt. 
28941692
Árnyalatnyival csökkenti a Prémium Euró Állampapír hozamát az ÁKK. Akik viszont az elmúlt hónapokban ebbe fektettek, azok egyébként is a forintgyengülésen kaszáltak nagyot.
24587776
Fordulat következett be a befektetések piacán, a megtakarítók átrendezték a befektetéseiket, hogy magas infláció idején is reálhozamot tudjanak elérni. 
21693427
Az infláció megugrásával elvesztette korábbi vonzerejét a Magyar Állampapír Plusz, amelynek most megdrágul a visszaváltása is, így költségesebb lesz átvinni a pénzt belőle az inflációkövető állampapírba.
21438625
Hamar elfogyott az előző 250 milliárdnyi, ezért újabb sorozatot bocsátanak ki az inflációkövető Prémium Állampapírból.
20948380
Rosszul teljesítettek tavaly a magánnyugdíjpénztárak. Az összesített hozamukat az mentette meg, hogy a megtakarított összeg nagy részét a kockázatosnak számító, tavaly nagy nyereséget elérő portfóliókban helyezték el.
19906351
Az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagosan alacsony hozamot értek el, néhány portfólió azonban így is kiemelkedően nyereséges évet produkált.  Megnéztük, mi volt a legsikeresebbek titka.
19792120
Az önkéntes nyugdíjpénztárak alacsony átlaghozamot értek el 2021-ben, ami mögött veszteséges és kiemelkedően nyereséges portfóliók is akadtak. A veszteséges alapok éppen a kockázatkerülők voltak, ezzel szemben a lakossági állampapírok egyre magasabb hozamot nyújtanak.
19764565
Megemeli az ÁKK az egyéves állampapír hozamát március végén, már 4,25 százalékos kamatot lehet egy évig tartó lekötésre kapni. Az állampapírok hozamemelkedése folyamatos, és egyre inkább jellemzi a rövid távú megtakarításokat is.
19737169
Már az éves átlagos nettó hozam is csökkent, de a megugró inflációhoz képest átlagosan jelentős reálveszteséget könyveltek el 2021-ben a nyugdíjpénztárak. Volt 7,34 százalékos veszteség is, a másik véglet 26,18 százalékos nyereség.
19633648
A fogyasztói árak túl nagy növekedése általánosságban kedvezőtlen a teljes gazdaságnak, de van olyan pénzügyi helyzet, amiben előnyös.
19573918
A fogyasztói árak 8,3 százalékkal emelkedtek februárban éves szinten. A hónap végén kezdődő háború még magasabb inflációs számokat hozhat el tavasszal.
19558090
Magyarországon már az ukrajnai háború kitörése előtt is 8 százalék fölé vártak az inflációt. Azóta ráadásul csak olyan események történtek, amelyek tovább növelhetik a pénzromlást.
19467592
Pénteken sem állt meg a forint gyengülése, már csaknem 387 forintot kellett fizetni egy euróért. A háború kitörése óta eltelt időben közel 10 százalékot vesztett értékéből a magyar fizetőeszköz.
19459240
Az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír lett az államkötvények új sztárja. Két hónap alatt elfogy a januárban meghirdetett 250 milliárd forintos mennyiség, ezért még egyszer ennyit dob piacra az ÁKK az 5 éves papírokból.
19377289
Az elmúlt napokban milliók várták a postást vagy nézték a bankszámlájukat, hogy megérkezett-e a családi szja-visszatérítés jellemzően több százezer forintos összege. Megmutatjuk, mit tehetnek azok, akik nem kapták meg a pénzt keddig, vagy nem annyit, amennyire számítottak.
18860158
A lakossági bankbetétek összege lendületesen nőtt az elmúlt időszakban, összegük az év végére már átlépte a tízezermilliárd forintot. Hasznot azonban alig hoznak a tulajdonosaiknak, többnyire szinte kamat nélkül, lekötetlenül veszítik folyamatosan a reálértéküket a szárnyaló infláció idején. A lekötött bankbetéteknél már megindult a kamatok emelkedése, de ezek még mindig fényévnyire vannak az inflációtól, nem tudnak versenyezni az állampapírok hozamával.
18853219
Február 16-tól már csak egyfajta, hosszabb távú Prémium Euró Állampapírhoz lehet hozzájutni.
18789751
A családok egy részének még várnia kell néhány napot, mások már megkapták az szja-visszatérítést, melynek az összege akár a 809 ezer forintot is elérheti személyenként. Összegyűjtöttünk számos lehetőséget, ahol jó helye lehet a visszakapott összegnek.
18737881
A Prémium állampapírokat éppen arra tervezték, hogy ilyen helyzetben kárpótoljanak a magasabb árakból adódó veszteségekért.
18233950
A gyermeket nevelők a teljes 2021-es személyi jövedelemadót (szja) visszakapják egy összegben, legkésőbb február 15-ig. De mire költsék a hirtelen jött támogatást?
17389693
Novemberben a prémium mellett a vártnál magasabb infláció miatt elrendelt nyugdíjkorrekcióra is számíthatnak a nyugdíjasok.
16235830
A biztos megtakarítások terén jelenleg nincs párja a lakossági állampapíroknak, függetlenül attól, hogy pár százezer vagy több tízmillió forintot tennénk félre. Nem mindegy azonban, hogy milyen futamidőre vásárolunk állampapírt, ahogy az sem, hogy online vagy hagyományosan, papíralapon jegyezzük le. Ezen túl, még az olyan jövőbeli események is befolyásolhatják döntésünket, mint az éves infláció mértéke. Év eleji körképünkben a Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy milyen lehetőségek vannak jelenleg az állampapírpiacon, és egy egyszerű, de kockázatos befektetéssel is összevetették az államnak kölcsön adott pénzt: a párnacihában tartott euróval.
12380183
A koronavírus miatt több százezren veszítették el ideiglenesen a jövedelmüket, bevételeiket. Felmerül a kérdés, meddig kell kibírni, mikor indul be újra az élet, és addig honnan lehet bármiféle forráshoz jutni? Vannak lehetőségek, ám sok esetben érdemes megfontolni, hozzányúlunk-e a megtakarításainkhoz vagy más megoldást keresünk. Az alábbiakban összeszedtünk néhány dolgot, amit jobb nem most eladni, dobra verni.
10773398
Sokáig úgy tűnt, nem lesz párja a szuperállampapírnak: a MÁP+ minden más állampapírnál jobban teljesített, mióta bevezették. Aztán az infláció elkezdett fölfelé lépdelni, így pedig már nem annyira egyértelmű ez az előny. Mi a helyzet most, és letaszíthatja-e az inflációkövető papír a szupert a trónról?
8375081
A váratlan gazdasági helyzeteket szokták “fekete hattyúnak” is nevezni, amikor olyan, teljes mértékben előzetesen megjósolhatatlan esemény következik be, amely alapjaiban rengeti meg a még tudatosan gazdálkodó vállalatokat vagy magánszemélyeket is.
8334854
Nincs könnyű helyzetben az, aki szeretné befektetni a pénzét. Az ingatlanárak az egekben vannak, a részvények, kötvények nem kecsegtetnek nagy hozamokkal, kifejezetten nehéz ügy jó helyre tenni a pénzt - főleg akkor, ha nem igazán vagyunk járatosak a befektetések világában. Ezen a piacon hatalmas lökést adott a szuperállampapír, a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz), amelynek évről évre emelkedik a kamata a futamidő alatt. Mik a tudnivalók?
7136692
Az év első hat hónapjában brutális mennyiségű pénz áramlott az új szuper-állampapírba: 882,7 milliárd forint, ami nagyjából annyi, mint amennyi lakáshitelt kihelyeztek a bankok ugyanezen idő alatt. A rendkívül kedvező hozamokkal bíró állampapír el is csábított jónéhány befektetőt a lakáspiactól.
5914413
Varga Mihály pénzügyminiszter új lakossági állampapír elindítását jelentette be, amellyel a kisbefektetőket célozzák meg. A kormány döntése alapján a kedvező hozamot ígérő állampapír június 1-jétől lesz elérhető.
3563151
A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartása egyre nagyobb terhet jelent az államkasszának. Ezért a jelenleg elérhető nyugdíj előtakarékossági megoldások mellett a tervek szerint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kínál egy alternatívát, és elindítja a nyugdíjcélú állampapír kibocsátását. Utánajártunk, mit lehet tudni az állampapír alapú nyugdíj megtakarítási lehetőségről és elemezzük, hogyan állnak a magyar háztartások a nyugdíj előtakarékossággal.
3454404
Hitelösszeg (Ft)
Futamidő (hó)
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!