Új PMÁP kisebb kamattal

Rossz hír a befektetőknek: lefaragják az inflációkövető állampapír kamatát

Új PMÁP kisebb kamattal

Rossz hír a befektetőknek: lefaragják az inflációkövető állampapír kamatát

Bank360 tartalom
2023-05-25 Frissítve: 2023-06-07
2023-05-25 Frissítve: 2023-06-07
33023648

Spórol az állam a legnépszerűbb állampapíron: az inflációkövető Prémium új sorozatainak valamivel kisebb lesz a hozama és egy évvel hosszabb a futamideje. Az államkincstár alighanem azzal számol, hogy a csökkentett kamatprémiummal is éppen elég vonzó marad ez a befektetési lehetőség, amibe 2023 első négy hónapjában 1540 milliárd forint áramlott.

 

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. közzétette az új Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatok nyilvános ajánlattételi feltételeit. A jelenleg megvásárolható sorozatok értékesítése hamarosan lezárul, az újakat 2023. június 1-től lehet majd jegyezni.

 

Ugrik fél százalék hozam

 

Az új PMÁP sorozatok legfontosabb változása az, hogy az állam spórol a kifizetett hozamon, és az eddigi kamatprémiumot a rövidebb és hosszabb futamidőnél is 0,5 százalékkal csökkenti. A másik fontos változás az, hogy az eddigi futamidők 1-1 évvel meghosszabbodnak. 

 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jelenlegi, 4 éves futamidejű PMÁP infláció felett fizetett kamatprémiuma 0,75 százalékról 0,25 százalékra csökken. Mivel a kamatbázis az előző évi átlagos infláció, ami 14,5 százalék, az új 2028/L sorozat induló hozama 14,75 százalék lesz. A hosszabb futamidejű 2031/I sorozatnál az eddigi 16 százalékos induló hozam 15 százalékra csökken.

 

Az új sorozatok jelöléséből már a másik változás is látszik, hiszen a rövidebb futamidő 4-ről öt évre növekszik, 2028-ig tart. A hosszabb, jelenleg 7 éves futamidejű állampapír pedig 8 évessé változik, azaz 2031-ben fut ki.

 

Pár napig még megvehető a jobb PMÁP

 

A jelenlegi, magasabb induló kamatú 2027/K és 2030/J sorozatokat tehát már csak néhány napig lehet megvásárolni. Az új inflációkövető állampapír jegyzése 2023. június 1-jén kezdődik, mindkét sorozat induló mennyisége 500-500 milliárd forint.

 

A hozamcsökkentés mindenképpen rossz hír azoknak, akik már júniusban akarnak új PMÁP-ot venni. A futamidő-csökkentés most inkább csak elméletben az, hiszen jelenleg 1 százalékos díjért bármikor visszavásárolja a PMÁP-ot az államkincstár. Ha tehát valakinek a későbbiekben, az infláció jelentős csökkenésekor már nem lesz elég vonzó ennek az állampapírnak a hozama, akkor kis költséggel megválhat tőle. Itt azonban fontos hangsúlyozni, hogy a jelenleg kínált feltételek szerint. A futamidő vége előtti visszavásárlást és annak díját bármikor megváltoztathatja az ÁKK, ez ugyanis nem olyan kibocsátási feltétel, mint a fizetendő kamat, a hozamfizetés ideje vagy a futamidő.

 

Több mint 1500 milliárd fogyott belőle

 

Egyelőre azonban az új feltételek aligha csökkentik a befektetők érdeklődését az inflációkövető állampapír iránt, amiből 2023 első négy hónapjában 1539,6 milliárd forint összegben vásároltak az ÁKK közlése szerint.

 

Az ÁKK-nak azért is volt módja a mostani spórolásra, mert a Magyar Nemzeti Bank kedden 1 százalékot vágott az irányadó kamatán. Így az eddig 18 százalékon meghirdetett egynapos betéti tenderen szerdán már csak 17 százalékot ajánlottak. Ez pedig valamelyest csökkenti a befektetők által így elérhető hozamot. Igaz, ehhez a lehetőséghez a bankokon keresztül egy kisbefektető nem fér hozzá, neki a legjobb esetben is csak 10 százaléknál alig magasabb betéti kamatot kínálnak a pénzintézetek. PMÁP-ot viszont ők is vehetnek, ahogy egyébként azok a kiemelt ügyfelek, akik a bankokon keresztül hozzá tudnak férni az MNB által kínált 17 százalékos kamathoz.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!