Babakötvény korlátozás állampapír

PMÁP helyett Babakötvény: ez volt a gazdag szülők trükkje, hogy még többet keressenek

Babakötvény korlátozás állampapír

PMÁP helyett Babakötvény: ez volt a gazdag szülők trükkje, hogy még többet keressenek

Herman Bernadett
2024-02-14 Frissítve: 2024-02-13
2024-02-14
37386151

Tömegek vásároltak Babakötvényt a gyerek nevére, amikor megszűnt a jól fizető PMÁP. A februári és márciusi pénzeső előtt hirtelen bezárta az állam a kiskaput, hogy a tinédzser gyereke számláján ne kereshessen sokat a gazdag szülő. 

 

“Hatvanmillió forint szabad felhasználású jelzáloghitelt vett fel a férjem a házra, szerencsére megfelelünk az adósságfék-szabályoknak, így engedték. A pénzt pedig mind Babakötvénybe tette” - meséli egy felső középosztálybeli édesanya. “300 millió forintot kaptunk egy ingatlanért nyáron, nem mertük az egészet babakötvénybe tenni, mert lehet, hogy három éven belül befektetjük majd, és addig nem lehet kivenni, de 50 milliót befizettünk a Start-számlára” - közli a barátnője. A maradékot ők Prémium Magyar Állampapírba (PMÁP) fektették be akkor, amikor még a PMÁP kamata az első évben is az inflációt követte. 

 

A gyerekek mindkét családban 16-17 évesek, 18 éves korukban, de legkorábban a számlanyitást követő 3 év után szabadon hozzáférhetnek a kamatadó- és szocho-mentes babakötvényes megtakarításhoz, amelynek az éves kamata jelenleg már 20,6 százalék (infláció + 3 százalékpont), ráadásul a kamatfizetéssel sem kell foglalkozni, hiszen azt automatikusan befekteti ugyanabba az értékpapírba a Magyar Államkincstár. A tehetős családok így a gyerekek révén évente egy jobb új autó árát is megkereshették különösebb kockázat nélkül. 

 

Ezt a lehetőséget azonban az állam hétfő éjszakai rendeletével hirtelen bezárta, de legalábbis évi 1,2 millióban maximalizálta az egy gyerek számára egy évben vásárolható Babakötvények összegét. (2024-ben a február 13-ig megvett Babakötvények még nem számítanak bele ebbe a maximumba.) Aki viszont időben ébredt és volt rá elég pénze, az három év alatt extra hasznot húzhat a minden más állampapírnál jobban kamatozó Babakötvényből.

 

A pénzügyminiszter szerint visszaélők

 

Ez a gyakorlat akkor kezdett az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint különösen felpörögni, amikor kivezették a legutolsó, első évben is az inflációt követő PMÁP-ot a piacról, és helyette jött az első kamatperiódusban mindössze évi 9,9 százalékos fizető új kötvény. Akkor már világos volt, hogy a Babakötvény ennek a dupláját is kifizeti majd az idén. Novemberben csaknem 23 milliárd forintért vásároltak Babakötvényt a befektetők.

 

Tavaly év elejétől az idén január 15-ig az ÁKK adatai szerint csaknem 82 milliárd forinttal nőtt a Babakötvények állománya, a tavaly január 15-i 201 milliárd forintról csaknem 283 milliárdra. A legnépszerűbb pedig a 2032/S sorozat volt, amelyet minden 2014 február 1-je előtt előtt született gyerek részére megvásárolhattak a szülők. Értékesítési korlát nem volt, az állam nem húzta meg 25 millió forintban a maximális mennyiséget, mint a PMÁP-nál vagy más lakossági papíroknál. Novemberben ennek a sorozatnak a piaci értéke több mint 21 milliárd forinttal nőtt, 2023 januártól az idén január közepéig pedig bő 51 milliárddal - igaz, ebben egy kamatfizetés is volt. 

 

“A Babakötvény kiemelkedően magas hozama a visszaélők figyelmét is felkeltette az elmúlt időszakban, akik rövid idő alatt kiugróan nagy összegeket fektettek Babakötvénybe. A kormány álláspontja világos: a Babakötvény magas hozamával és a hozzá járó állami támogatással a gyermekeiknek takarékoskodó családokat kell támogatni, nem pedig a szabályokkal visszaélőket. Ezért a kormány bezárja a kiskaput, és 1,2 millió forintban maximalizálja a Start-számlákra évente befizethető összeget. A változás a számlatulajdonosok 1 százalékát érinti - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter, aki szerint jelenleg már 350 ezer gyermeknek gyűjtenek megtakarítást Babakötvényekben, amelyeknek a teljes összege eléri a 310 milliárd forintot. 

 

Jönnek a kamatfizetések, lépni kellett

 

Január végén több kamatfizetés is volt a PMÁP-nál, és egyéb állampapírok is lejártak, a kifizetett összeg elég jelentős része viszont az ÁKK hetente közzétett értékesítési adatai alapján nem a hagyományos lakossági állampapírokba áramlott. Vélhetően sokan döntöttek úgy, hogy ha már van a gyereküknek Start értékpapírszámlája, akkor arra fizetik be a PMÁP-kamatokat, így további milliárdok kerülhettek Babakötvénybe az egyre soványabb kamatot adó PMÁM és más állampapírok helyett. 

 

A Pénzügyminisztérium és az ÁKK ezért dönthetett az értékesítés drasztikus szigorítása mellett. Februárban ráadásul még több kamatfizetés esedékes és állampapír-lejárat is lesz, márciusban szintén több PMÁP fog kamatot fizetni, az állam nyilvánvalóan nem szeretné, ha a kisbefektetők az így megkapott akár 1000 milliárd forintnyi kamatot és tőkét az idén már 20,6 százalékos kamatot fizető Babakötvénybe forgatnák vissza. Az ugyanis százmilliárdos nagyságrendű kamatterhet is eredményezhet végső soron ahhoz képest, mintha a “felnőtteknek” szóló lakossági papírt vennék a szülők. 

 

A Babakötvényt még így is megéri megvásárolni. A magas kamat mellett ingyenes a számlavezetés, sőt az adott évi befizetésekre 10 százalék, maximum 120 ezer forintos állami támogatás is jár. Az állam emellett egy 45 ezer forintos életkezdési támogatást is átutal a 2006. január 1-jén vagy ezután született gyerekek számlájára. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!