Babakötvény maximum évi 1,2 millióért

Mostantól maximum évi 1,2 millióért lehet venni a legmagasabb kamatú állampapírból

Babakötvény maximum évi 1,2 millióért

Mostantól maximum évi 1,2 millióért lehet venni a legmagasabb kamatú állampapírból

Bank360 tartalom
2024-02-12 Frissítve: 2024-03-30
2024-02-12 Frissítve: 2024-03-30
37292929

Túl szép volt ahhoz, hogy igaz legyen: a kormány egy hétfő éjszakai rendeletével évi 1,2 millió forintban maximalizálta azt az összeget, amit magánszemély befizethet egy Start-számlára. Ez lefordítva azt jelenti, hogy ezentúl egy kiskorú gyermek nevére szóló ilyen kincstári értékpapírszámlán maximum évi 1,2 millió értékben lehet Babakötvényt venni. A pénzügyminiszter a visszaélések visszaszorításával magyarázta a korlátozás bevezetését.

 

Az új szabály február 13-án már hatályba is lép, de az 1,2 millió forintos maximumot csak a hatálybalépést követően teljesített befizetésekre kell alkalmazni.

 

Jelenleg a Babakötvény a legmagasabb kamatú állampapír, hiszen ennek éves kamata az előző évi infláció 3 százalékkal növelt értéke, azaz idén 20,6 százalék, ami még a legjobb inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) hozamát is jócskán felülmúlja. Ez az egyetlen olyan államapapír, amelynek a kiemelkedő kamatprémium miatt 20 százalék fölé emelkedett az aktuális hozama.

 

Eddig a Start-számlára befizethető összegnek nem volt felső határa, tehát a módosabb szülők vagy rokonok akár milliókért is vehettek a gyereküknek, unokájuknak, kiskorú rokonuknak babakötvényt, ami az infláció megugrása óta különösen vonzó lehetőség volt. 

A Babakötvény kiemelkedően magas hozama (februártól 20,6 százalék) a visszaélők figyelmét is felkeltette az elmúlt időszakban, akik rövid idő alatt kiugróan nagy összegeket fektettek ilyen állampapírba. A kormány álláspontja szerint azonban a Babakötvény magas hozamával és a hozzá járó állami támogatással a gyermekeiknek takarékoskodó családokat kell támogatni, nem pedig a szabályokkal visszaélőket - indokolta Varga Mihály pénzügyminiszter a "kiskapu bezárását", amellyel 1,2 millió forintban maximalizálták a Start-számlákra évente befizethető összeget. A változás a számlatulajdonosok 1 százalékát érinti. Friss adatok szerint már 350 ezer gyereknek van Babakötvénye, amelynek összege eléri a 310 milliárd forintot.

Minden 2005. december 31. után született gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön és ott Babakötvényben kamatozzon, Start-értékpapírszámlát kell nyitni az államkincstárban.

 

A Start-számlát a gyermek szülein túl egy hozzátartozó is megnyithatja, akár az ügyfélkapun keresztül is. Ha ez megtörtént, akkor erre már további összegeket lehet befizetni babakötvények vásárlására, ami a számlán jóváírt összegekből automatikusan megtörténik. Az éves befizetésekhez 10 százalékuknak megfelelő, de maximum 12 000 forint összegű állami támogatás is jár.


A Start-számláról kifizetést csak a gyermek 18. életévének betöltését követően lehet kérni, legkorábban a számla megnyitását követő harmadik év eltelte után, valamint a 19 éves futamidejű Babakötvény lejáratakor. Ezzel a szabállyal viszont egy 14 év feletti gyerek nevére már extra hozamú 3-4 éves állampapírnak számíthat a Babakötvény családi befektetésként.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!