pénzes fa

Siess, ha jó állampapírt akarsz venni, és a kapott kamatról se feledkezz meg!

pénzes fa

Siess, ha jó állampapírt akarsz venni, és a kapott kamatról se feledkezz meg!

Herman Bernadett
2024-02-06 Frissítve: 2024-03-21
2024-02-06 Frissítve: 2024-03-21
37167847

Nem tudni, mi történt azzal a sok kamattal, amit januárban kifizetett a kisbefektetőknek az ÁKK, de az értékesítési adatok szerint nem állampapírba fektették az összes pénzt, sok milliárd heverhet még parlagon. Aki magasabb kamatot akar, kedden veheti meg utoljára a 9,9, százalékos kamatú PMÁP-ot, aztán már csak a 7,9 százalékosból kap.  

 

“Megjött a kamat a kincstártól, de fogalmam sincs, hogy tudnám újra befektetni ebben a mobilkincstárban” - panaszkodik az egyik fiatal anyuka. “A gyerek babakötvényével persze nincs ilyen gond, annak a kamatát rendesen befektették” - tette hozzá. A problémával nem lehet egyedül, több százezer lakossági befektető kapott már januárban kamatot a különféle állampapírjai, főleg a legnépszerűbb Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) után, amelyben 7 ezer milliárd forintot meghaladó állomány található. 

 

Néhány állampapír kamatát automatikusan újra befektetik, ilyen a babakötvény és a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+), a többségüknél azonban egy pénzforgalmi számlára kerül a kamat, amelyről a befektetőnek külön rendelkeznie kell. Ha nem fekteti be semmibe, akkor ott marad a számlán. Ez kincstári értékpapírszámla esetében általában a kincstárnál lévő számla lesz, más befektetési szolgáltatónál pedig egy szintén ott vezetett számla. Sokan csak annyit vettek észre, hogy januárban jött egy átutalás a folyószámlájukra, azt sem értették, ki küldte és miért - ez volt az állampapírjaik kamata. “Ha megvettem a nyolcéves, tízéves állampapírt, miért kell vele minden évben foglalkozni? Nem elég majd akkor, amikor lejár?” - kérdezik a tapasztalatlan befektetők. 

 

Ezer milliárd is érkezhet egyetlen negyedév alatt

 

A kisbefektetők akár több százezer, sőt több millió forintot is kaphatnak kamatként hirtelen, a PMÁP-ok ugyanis 14,75-16 százalék közötti kamatot fizetnek most. Már egymillió forint után is 150-160 ezer forint kamatra lehet számítani. Most is vannak jó lehetőségek ennek a megtakarításnak a befektetésére, kérdés viszont, hogy az érintettek éltek-e ezzel. 

 

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hetente teszi közzé a lakossági állampapírok friss értékesítési adatait, ezek alapján pedig kérdéses, hogy a január 19-én és 26-án kifizetett, vélhetően 100 milliárdos nagyságrendű kamatot újra befektették-e az ügyfelek, vagy ha így tettek, akkor állampapírt vásároltak-e a pénzből. 

 

A múlt héten, amikor a január 26-án érkezett kamatokat már be lehetett volna fektetni, összesen 96,3 milliárd forintnyi lakossági állampapírt adtak el. Ez rekordnak számít az idén, de nem kiugróan magas összeg, hiszen az első héten 83,7 milliárd forintnyi lakossági papírt adtak el, majd ezt követően 57,8 milliárd és 50 milliárd forintnyit. Azon a héten, amikor az első nagyobb PMÁP kamatfizetés megtörtént, 77,7 milliárd forintnyi lakossági állampapír fogyott. 

 

A nagy pénzeső februárban várható, amikor egy teljes sorozat lejár, emellett hatalmas kamatfizetések is lesznek, ezek márciusban is folytatódnak. A különféle lejárt állampapírokból és kamatokból akár 1000 milliárd forintnyi pénz is a kisbefektetők számlájára kerülhet az első negyedévben. 

 

Nem tudni, mi lett a kamatokkal 

 

Egyelőre csak találgatni lehet, mi történt a számlákra átutalt kamatokkal. Lehetséges, hogy sok kisbefektető kivár még a döntéssel, kevesli az új ajánlatokban szereplő bónuszokat. Márpedig a mostaninál magasabb kamatok aligha lesznek a közeljövőben a lakossági állampapírpiacon. Aki PMÁP-ot szeretne, az biztosan jobban jár, ha gyorsan cselekszik, február 6-án, vagyis ma lehet ugyanis utoljára jegyezni az évi 9,9 százalékos kezdő kamatú 2032/I sorozatból, holnaptól már csak a 7,9 százalékos kezdeti kamatú 2032/J sorozat kapható majd. 

 

Az is lehetséges, hogy csökkenő kamatok miatt egyesek más befektetésre váltottak, a jellemzően 25 millió forintban korlátozott értékesítés miatt pedig egyes privátbanki befektetők ki is szorultak a vásárlói körből, főleg ha korábban már a limitig bevásároltak a jelenleg elérhető sorozatokból. Ők feltehetően más értékpapírokat vásároltak a kamatokból. 

 

Az alacsony kockázathoz ragaszkodó befektetők számára az állampapírok mellett elérhető még néhány banki betéti ajánlat, akár 8 százalékot meghaladó éves kamattal. Valószínűleg ezek kamata is csökkenni fog azonban, mivel az alapkamat és a piaci kamatok is lefelé tartanak, a jelenleg legjobb betéti ajánlattal például már csak néhány napig élhetnek a lakossági ügyfelek.

 

A magasabb kockázatot vállalók számára természetesen ott vannak a befektetési alapok, a részvények és egyéb eszközök is. Ezeket persze csak befektetési szolgáltatónál lehet megvásárolni, a Magyar Államkincstárnál vezetett értékpapírszámlán kizárólag állampapírt tarthatnak az ügyfelek. 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!