kamatok

Jó hírt kaptak a kisbefektetők: így emelkednek az állampapírok kamatai az idén 

kamatok

Jó hírt kaptak a kisbefektetők: így emelkednek az állampapírok kamatai az idén 

Herman Bernadett
2024-01-12 Frissítve: 2024-03-07
2024-01-12 Frissítve: 2024-03-07
36758722

Aki jól bevásárolt az elmúlt években az inflációt követő állampapírokból, az idén különösen jól jár. A közzétett hivatalos 2023-as inflációs adat alapján 18-19 százalékos kamatot fizet majd a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). A kamatfordulóknál érdemes odafigyelni, mert a kifizetett kamatot nem fektetik be automatikusan, arról nekünk kell dönteni. 

 

Sokan örülhetnek annak, hogy tavaly az átlagos infláció végül is a korábbi várakozásoknál valamivel alacsonyabb, 17,6 százalékos lett a KSH hivatalos közlése szerint. Talán csak az inflációt követő állampapírok befektetői lehetnek kicsit csalódottak, hiszen így elmarad a 20 százalékos kamat az idén, de így is busásan fizetnek majd ezek a kötvények 2024-ben, többet, mint eddig bármikor. A legutolsó sorozat kivételével, amely egyelőre fix évi 9,9 százalékos kamatot fizet az idén, minden korábbi, még le nem járó sorozat átárazódik a 2023-as átlagos éves inflációval 2024-ben magasabb kamatokra. 

 

Ezermilliárdos kamatfizetés jöhet

 

Érdemes a kisbefektetőknek odafigyelni arra, mikortól fizet többet a PMÁP, ugyanebben az időben ugyanis megérkezik a pénzforgalmi számlájukra az előző évi kamat, amit szintén befektethetnek. Hatalmas összegről lehet szó, hiszen mintegy 6700 milliárd forintnyi PMÁP árazódhat át 2024-ban, és ezekre ezer milliárd forintnyi kamatot is kifizethet a kamatfordulók idején az állam. 


A kamatfizetés napján a befektetők pénzforgalmi számlájára megérkező kamat parlagon hever mindaddig, amíg a számlatulajdonosok nem döntenek a sorsáról. Mivel már a 2023-as hozam is magas, egy-egy befektető számára is jelentős pénzről van szó, aminek a további fialtatásával is szép többlethozamot érhet el, ha nem felejt el erről rögtön gondoskodni.

 

Az egyes sorozatoknál eltérő, mikor van a kamatforduló, és mennyi pontosan az a bónusz, amelyet az infláció fölött fizet az állam. 2023-ban az új sorozatok kibocsátása során jellemzően fokozatosan csökkentették ezt az értéket. Vannak olyan PMÁP-ok, amelyeknél 1,5 százalék a prémium, ezek várhatóan 19,1 százalékos kamatot fizetnek majd az idéntől, de olyanok is, ahol mindössze 0,25 százalékpont a kamattöbblet, vagyis 17,85 százalékos kamattal mennek majd tovább. A Bank360.hu készített egy összefoglaló táblázatot arról, melyik PMÁP-nak mikor váható a kamatfordulója, és mi lesz az idén az új kamata. Ha valaki több PMP-sorozatból is vett, akkor különböző időpontokban lesz kamatfordulója.  

 

pmáp kamatforduló

 

A PMÁP-befektetőknél is jobban járnak majd a babakötvényesek majd, ezeknél a speciális értékpapíroknál ugyanis az infláció fölött 3 százalékpont a bónusz, így 20,6 százalékos kamatot kapnak majd a hitelpapírokra a kamatforduló után. A Babakötvények kamatfordulója február elejére esik, onnantól él majd az új kamat. Egyetlen sorozat, a 2032/S a kivétel, amelynek december elejére esik a kamatfordulója. 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!