kalkulátor

Megjött az inflációs adat, durva áremelésre készülhetnek a bankok és a biztosítók

kalkulátor

Megjött az inflációs adat, durva áremelésre készülhetnek a bankok és a biztosítók

Herman Bernadett
2024-01-12 Frissítve: 2024-02-09
2024-01-12 Frissítve: 2024-02-09
36753127

Érdemes lesz átnézni a bankszámlák költségeit és a biztosítási díjakat, mert a legtöbb pénzügyi intézmény érvényesíti az áraiban a 2023-as inflációt, amelynek hivatalos mértékét ma tett közzé a statisztikai hivatal. Sok helyen automatikusan jön majd a 17,6 százalékos tarifaemelés.

 

Sokkoló lépésre készülnek a bankok és a biztosítók az idén is, várhatóan jó néhány pénzügyi termék díja emelkedik majd a 2023-as éves átlagos infláció mértékével, vagyis 17,6 százalékkal. Ennek hivatalos értékét ma tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal, ez alapján léphetnek már majd a pénzügyi szolgáltatók. A bankoknál jellemzően ennyivel emelkednek majd a számlavezetési díjak, az egyes tranzakciók tarifái, a bankkártyák éves díja is ennyivel változik majd. Emelkedhetnek emellett a hitelekhez és más pénzügyi termékekhez kapcsolódó költségek is. 

 

Hogy pontosan mikor lépnek életbe az új tarifák, az bankonként eltérhet, de jellemzően minden hitelintézet beépíti majd a díjakba a következő hónapokban a tavalyi inflációt. Vannak olyan bankok, amelyeknél már az általános szerződési feltételekben benne van, hogy akár már a márciusi díjakban érvényesíthetik az áremelést, más hitelintézetek 60 nappal az életbe lépés előtt teszik közzé az új díjaikat. A korábbi évekhez hasonlóan az idén áprilisban és májusban is tömeges díjemelés várható emiatt a pénzügyi intézményeknél. 

 

A biztosítók is drágíthatnak

 

A többi pénzügyi szolgáltatónál is hasonló lépések várhatók. A biztosítások döntő részénél az új esztendőre vonatkozó díjat az előző évi infláció mértékével indexálják. A biztosítók jellemzően az infláció mértékével növelik a fedezeteket is, vagyis például egy lakásbiztosítás vagy más vagyonbiztosításnál 17,6 százalékkal emelik meg a maximálisan kifizethető kárösszeget. Ez azonban azzal jár, hogy a díjak is pont ennyivel nőnek majd. 

 

Érdemes lesz épp ezért mindenkinek átnéznie a szerződéseit és a piaci ajánlatokat is, hátha tud majd spórolni az idén a pénzügyi szolgáltatások költségein. A lakásbiztosításoknál az idén újdonságként lesz egy olyan kampány, amelynek során bárki felmondhatja a szerződését, és köthet egy újat. Ez az akció márciusban indul majd, és hasonló lesz az év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampányhoz. 

 

Kellő körültekintéssel a bankszámlák megugró költségeiből is sokat le lehet majd faragni. A bankok e hónap végéig kötelesek kiküldeni az elszámolást arról, mennyibe került 2023-ban az ügyfeleik számára a bankszámlavezetés. Az online vagy postán érkező dokumentumot érdemes alaposan átnézni, mert abból kiderülhet, pontosan miért mennyit fizetett az ügyfél. Ha drágának találja valaki a szolgáltatást, akkor a bankolási szokásait megadva könnyen elvégezhet egy kalkulációt, és találhat olcsóbb bankszámlát magának. 

Az alapszámla még drágább lesz

 

A magas inflációnál is nagyobb mértékben emelhetik a bankok az úgynevezett alapszámla díját. Erre jogszabályi felhatalmazásuk van. Az ilyen számlák maximális havi díja minden évben a megelőző év utolsó napján érvényes bruttó minimálbér 0,5 százaléka lehet 2023. júliusától. (Korábban ez az érték 1,5 százalék volt.) 

 

2023 második felében így az alapszámlák havi költsége maximum 1000 forint lehetett a 2022-es bruttó minimálbér alapján, ami 200 ezer forint volt. Azóta azonban két minimálbéremelés is történt, az egyik tavaly januárban, a másik pedig decemberben, így most már a 266,8 ezer forintos új összeg alapján kell számlavezetési díjat kalkulálni. Ez pedig azt jelenti, hogy az alapszámla havidíja akár 1334 forint is lehet az idén. 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!